Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A francia parlament terrorszervezetté nyilváníttatná a Wagner-csoportot


Jevgenyij Prigozsin 2023 áprilisában
Jevgenyij Prigozsin 2023 áprilisában

A párizsi törvényhozás arra szólította fel az Európai Uniót, hogy hivatalosan is minősítse terrorszervezetnek az orosz katonai magánvállalatot.

A francia parlamentben egyhangú szavazással elfogadott, nagyrészt szimbolikus jelentőségű határozat szerzője, a kormánypárti Benjamin Haddad reményét fejezte ki, hogy a lépés ösztönzőleg fog hatni az EU többi huszonhat tagállamára is.

„Akárhol is tevékenykednek, a Wagner tagjai instabilitást és erőszakot terjesztenek. Ölnek és kínoznak. Mészárolnak és rabolnak. Megfélemlítenek és manipulálnak szinte teljes büntetlenség mellett” – húzta alá.

Rámutatott, hogy nem egyszerű zsoldosokról van szó, akiket a pénzéhség hajt, hanem „Malitól Ukrajnáig olyan stratégiát követnek, amely támogatja Putyin elnök rezsimjének agresszív politikáját a demokráciáinkkal szemben”.

Ehhez kapcsolódóan: Maradjanak Bahmutban, vagy árulónak bélyegzik őket – mondták az orosz zsoldosok főnökének

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő köszönetet mondott a francia Nemzetgyűlésnek, és más országokat is a példa követésére szólított fel.

„A terrorizmus minden megnyilvánulását el kell pusztítani, minden terroristát el kell ítélni” – szögezte le.

A terrorszervezetté nyilvánítás nyomán az EU tagállamai befagyaszthatnák a Wagner, valamint a tagok vagyonát, az európai cégeknek és állampolgároknak pedig tilos lenne üzletelniük a magánhadsereggel.

A zsoldoscsoporttal és vezetőjével, az orosz elnökhöz közel álló Jevgenyij Prigozsinnal szemben ugyanakkor már több szankciót is elrendelt az Európai Unió. A Putyin séfjeként is ismert üzletember vagyonát 2020-ban zárolták a Wagner líbiai tevékenysége miatt.

Ehhez kapcsolódóan: „Éjjel-nappal temetik őket” – Wagner-zsoldosok sírjai tűnnek fel Oroszország-szerte

Catherine Colonna francia külügyminiszter rámutatott, hogy az EU-szintű terrorszervezetté nyilvánítás nem járna különösebb jogi következményekkel, azonban nem szabad alábecsülni a lépés szimbolikus jelentőségét, ezáltal például kétszer is meggondolnák egyes országok, hogy a Wagnerhez forduljanak-e.

A terrorszervezetek európai uniós jegyzékében jelenleg tizenhárom személy és huszonegy szervezet található, például az al-Káida és az Iszlám Állam.

Az észt és a litván parlament már korábban terrorszervezetnek minősítette a Wagner-csoportot.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG