Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A G7 elutasítja, hogy rubelben fizessen a gázért


Habeck német gazdasági miniszter Katar energiaügyi miniszterével tárgyal Dohában 2022. március 20-án
Habeck német gazdasági miniszter Katar energiaügyi miniszterével tárgyal Dohában 2022. március 20-án

A hét fejlett gazdaságot tömörítő csoport megállapodott abban, hogy elutasítja Moszkva követelését, hogy rubelben fizessenek az orosz földgázexportért – közölte hétfőn a német energiaügyi miniszter.

Robert Habeck újságíróknak azt mondta, hogy „minden G7-miniszter teljes mértékben egyetértett abban, hogy ez a meglévő szerződések egyoldalú és egyértelmű megszegése (volna)”. Elmondta, hogy pénteken Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Kanada tisztviselői találkoztak álláspontjuk egyeztetésére, és az Európai Unió képviselői is jelen voltak.

Habeck azt mondta, hogy „a rubelben történő fizetés nem elfogadható. Felszólítjuk az érintett cégeket, hogy ne tegyenek eleget Putyin orosz elnök követelésének.”

Putyin a múlt héten jelentette be, hogy Oroszország ezentúl csakis orosz valutában fogja követelni a fizetést a „barátságtalan” országoktól a földgázért. Utasította az ország jegybankját, hogy dolgozzon ki eljárást arra, hogy a földgázvásárlók hogyan tudnak rubelre szert tenni Oroszországban.

A közgazdászok szerint a lépés célja vélhetően a rubel támogatása volt, amely összeomlott más valutákkal szemben, miután Putyin február 24-én megtámadta Ukrajnát, és a nyugati országok messzemenő szankciókkal válaszoltak erre. Egyes elemzők azonban kétségeiket fejezték ki afelől, hogy működni fog.

Putyin falhoz szorítva

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arra a hétfői újságírói kérdésre, hogy Oroszország csökkentheti-e az európai fogyasztóknak a földgáz szállítását, ha elutasítják az igényt a rubelben fizetésre, egy konferenciahívás keretében azt mondta, hogy „egyértelműen nem készülünk ingyengázt szállítani”.

„A mi helyzetünkben aligha lehetséges és kivitelezhető, hogy jótékonysági tevékenységet folytassunk Európáért” – mondta Peszkov.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha Oroszország most elzárja a csapokat, Németország energiaügyi minisztere azt mondta: „Minden forgatókönyvre felkészültünk.”

„Putyin követelése a szerződések rubelesítésére azt jelenti, hogy falhoz van szorítva e tekintetben, különben nem támasztott volna ilyen követelést” – mondta Habeck, hozzátéve, hogy Oroszországnak rubelre van szüksége a háború finanszírozásához, például a katonák kifizetéséhez.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG