Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Gazprom leállította a gázszállítást Lengyelország és Bulgária felé


Gázelosztó állomás a lengyelországi Gustorzynban 2014. szeptember 12-én
Gázelosztó állomás a lengyelországi Gustorzynban 2014. szeptember 12-én

Az orosz energetikai óriásvállalat szerdán megerősítette, hogy leállította a bulgáriai és lengyelországi gázszállítást, miután a két ország nem volt hajlandó rubelben fizetni az ellátásért.

„A Gazprom felfüggesztette a Bulgargaz és a PGNiG gázellátását a rubelfizetés elmaradása miatt” – írta a cég. Ez Varsó és Szófia szerint szerződésszegésnek számít.

A közleményben emellett arra is figyelmeztettek, hogy teljesen el fogják zárni a csapot a két országon áthaladó, Németországot, Magyarországot és Szerbiát kiszolgáló tranzitvezetékeken, ha illegális gázvételezés történik.

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban elrendelte, hogy a barátságtalannak minősített európai országoknak rubelben kell fizetniük a földgázért, miután a Nyugat számos büntetőintézkedést hozott Oroszország ellen az ukrajnai háború miatt. A javasolt rendszer keretében számlát kell nyitniuk a Gazprombanknál, ahova euróban vagy dollárban fizetnek be, ezt pedig átváltják rubelre.

„A gázellátásáért április 1-jétől rubelben kell fizetni az új rendszer alapján, amiről a feleket időben értesítették” – hangsúlyozta a Gazprom.

Szerződésszegés

A lengyel kormány többször is leszögezte, hogy nem fognak rubelben fizetni, és az év végén lejáró gázvásárlási szerződést sem kívánják meghosszabbítani.

A bolgár energiaügyi miniszter kiemelte, hogy országa kifizette az áprilisi gázszállítást, így az orosz lépés a fennálló szerződés megsértését jelenti, ami megmutatja, hogy a Kreml politikai és gazdasági fegyverként használja a földgázt a háborúban.

A Lengyelországon áthaladó Jamal–Európa-vezetéken Németországba szállítanak gázt Oroszországból, bár az idei év jelentős részében fordított irányba zajlott a tranzit, Németországból kelet felé. Bulgária is tranzitországnak számít Szerbia és Magyarország felé.

Elemzők szerint Bulgária és Lengyelország egyébként sem akarja meghosszabbítani a szerződését, mert fedezni tudják más forrásokból is az ellátásukat, így megengedhetik maguknak a tiltakozás e formáját.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be szerdán, hogy a gázszállítás Magyarország irányába a szerződés és a tervek szerint történik. „Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy a Bulgáriának szánt gázmennyiség le nem szállítása nem jelenti a Bulgárián keresztüli tranzit leállítását” – mondta.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG