Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A generációs szakadék miatt megosztott britek búcsúznak a királynő férjétől


A britek Fülöp herceget gyászolják - de nem egyformán

Fülöp herceg „keze nyomát” viseli szombati temetése, a ceremónia utal majd arra a sok dologra, ami érdekelte – így harangozta be II. Erzsébet királynő férje búcsúztatóját Sir Nick Carter tábornok, a brit fegyveres erők főnöke.

A görög állampolgárként nevelkedett, de dán családból származó Fülöp herceg 73 éven át volt a brit uralkodó férje. Múlt héten bekövetkezett halála – a királyi család szerint – hatalmas űrt hagyott II. Erzsébetben.

A rokonai által „sztoikusnak” nevezett uralkodó azonban értésre adta, hogy továbbra is ellátja ceremoniális funkcióit, és nem mond le a trónról.

A 99 évesen elhunyt Fülöp hercegről közben kiderült, hogy „legalább 18 éven át, katonai precizitással tervezte” a temetését.

Ebből annyit tudni előre, hogy utolsó útjára egy zöldre festett Land Rover Defender katonai kocsi viszi majd. A Telegraph című lap szerint Fülöp az elmúlt nyolc év során felügyelte a kocsi átalakítását, amelynek megemelt platójára helyezik a koporsóját.

Ezt a katonai Land Rovert maga Fülöp herceg alakíttatta át a saját temetésére.
Ezt a katonai Land Rovert maga Fülöp herceg alakíttatta át a saját temetésére.

A Land Rovert a királyi pár négy gyermeke is követi majd és a sorban ott lesz Carter tábornok.

Szétválasztották Vilmost és Harryt

A Buckingham palota viszont kénytelen volt arra is gondolni, hogyan kerüljenek el egy kínos jelenetet.

A trónörökös két fia, Vilmos és Harry herceg között különösen megromlott a viszony azóta, hogy a királyi teendőktől visszavonult és Kaliforniába költözött Harry és felesége, Meghan Markle egy márciusi tévéinterjúban rasszizmussal és érzéketlenséggel vádolta meg a királyi családot.

Harry ugyan hazautazott a búcsúra – miközben Meghan előrehaladott terhességére hivatkozva nem repült vele a szigetországba –, de nem Vilmos mellett követi majd a koporsót. A protokollosok unokatestvérüket, Peter Phillipst állították közéjük.

A sor végén halad majd II. Erzsébet Bentley gépkocsija és az uralkodó egy oldalbejáraton lép majd be a megemlékezés helyszínére.

Temetés a Covid idején

Magát a ceremóniát a London melletti Windsor királyi kastély Szent György kápolnájában tartják, és Fülöpnek a Királyi Légierővel és a Királyi Haditengerészettel fenntartott kötődése miatt erősen katonai íze lesz.

A Buckingham Palota közölte: eleget tettek a herceg kérésének, hogy a haditengerészet riadó jelzésére engedjék le koporsót – rajta a herceg kardjával és tengerészsapkájával - a nyughelyre. A dallam a Királyi Tengerészgyalogosok előadásában csendül fel.

Fülöp egészen 1951-ig a brit királyi haditengerészet tisztje volt, katonai karrierjét azért adta fel, hogy támogatni tudja II. Erzsébetet az uralkodói teendők ellátásában.

A windsori kastély Szt. György kápolnája, Fülöp herceg temetésének helyszíne
A windsori kastély Szt. György kápolnája, Fülöp herceg temetésének helyszíne

A temetési előkészületekről szóló jelentések kiemelték, hogy a Buckingham palota kénytelen volt figyelembe venni a Covid-19 miatti biztonsági előírásokat. Ezért a királynő a potenciális 800 meghívottról 30-ban szabta meg a résztvevők számának felső határát, de igyekezett megoldani, hogy Fülöp összes rokoni szálát képviselje valaki. Így például eleget tett annak a kérésnek, hogy 3 német rokon is jelen lehessen.

A biztonsági előírások miatt a távolságot betartó és maszkot viselő gyászolók nem énekelnek közösen, és egy négy tagú kórus adja elő a herceg által kiválasztott dalt és a nemzeti himnuszt.

Fülöp halála és temetése felszínre hozta a generációs szakadékot

A Fülöp halálát követő élő híradások és az emiatt törölt tévéműsorok nyomán rekordszámú – 110 ezer – panaszt kapott a BBC, így bár a nemzeti közszolgáltató élőben mutatja a temetést, később bepótolja az előre meghirdetett műsorokat. Leadja például a Chelsea-Mancester City FA kupa-meccset is.

Azt, hogy Fülöpre és általában a királyi családra hogyan tekintenek a britek, már jó ideje meghatározza a generációs szakadék. Az idősebb nemzedékek tagjai között több az elkötelezett monarchista, aki büszke a királyi család nemzetegyesítő törekvéseire és a Windsorok diplomáciai és jótékonysági tevékenységére.

A YouGov közvéleménykutató felmérése szerint a britek kétharmada royalistának mondja magát. Viszont a 18-24 éves korosztályban a támogatók száma ennek már csak a fele.

Fülöp herceg 2021. április 17-i temetését a Covid-19 elleni biztonsági előírások figyelembe vételével szervezték meg.
Fülöp herceg 2021. április 17-i temetését a Covid-19 elleni biztonsági előírások figyelembe vételével szervezték meg.

A fiatalabbak a Meghan és Harry kontra Buckingham Palota vitában egyértelműen a pár mellé álltak, mert úgy érzik, jogosak a rasszizmusról, a mentális problémák eltussolásáról és az idegengyűlölő brit bulvársajtóról szóló panaszaik.

Ráadásul, Fülöp elhíresült, viccesnek szánt suta megjegyezései a 21. századi fülek számára már bárdolatlannak és rasszistának tűnnek. Emiatt például a fiatalabbak természetesnek veszik és nem tartják kegyeletsértőnek, hogy gunyoros mémek jelennek meg az elhunyt hercegről.

Hasonló elutasítást egy darabig maga II. Erzsébet is átélhetett. A Diana hercegnő 1997-es halálát követő túlcsorduló érzelmek közepette a britek érzéketlenséggel vádolták meg, amiért nem volt hajlandó félárbocra engedni a Buckingham Palota felett a királyi lobogót.

(Technikailag és jogilag nem kellett volna, mivel a királynő egy másik palotában tartózkodott és ilyenkor nem húzzák fel a királyi zászlót Londonban. II. Erzsébet végül részben beadta a derekát. A hagyománnyal szakítva a brit nemzeti lobogót húzták fel és engedték félárbocra Diana emlékére.)

Harry és Meghan gyújtóbombának számító interjúja Oprah Winfrey-vel, az amerikai tévés talk show királynőjével viszont tovább mélyítette a generációs szakadékot. Pedig, a fekete és fehér szülőktől született Meghan 2018-as érkezése a királyi családba még azt a reményt erősítette a fiatalabb generációban, hogy a brit királyi család is halad a korral és jobban képviseli a sokszínű országot.

Régi szép idők: Harry herceg és Meghan Markle amerikai színésznő windsori esküvője.
Régi szép idők: Harry herceg és Meghan Markle amerikai színésznő windsori esküvője.

Az egykori színésznő azonban elég hamar szembesült azzal, hogy rosszul érzi magát az új közegben. A brit bulvármédia nem fogta magát vissza a bírálattal. A sajtó és a royalisták azonban azzal érveltek, hogy Meghan akaratosan és gorombán viselkedett a személyzetével, amerikai származása miatt nem „érezte” a kulturális közeget és a kollektív szolgálat érzése helyett saját személyét tartotta fontosabbnak.

Meghan és Harry szerint a bírálókat viszont egyértelműen a rasszizmus motiválta – például, amikor egy meg nem nevezett családtag állításuk szerint első szülöttük bőrszínéről érdeklődött -, és ebben sok fiatal brit is melléjük állt.

A most utolsó útjára induló Fülöp hercegre a britek egy része így a több évtizedes, a királynő oldalán végzett szolgálata miatt gondol szeretettel. Sok fiatal viszont most úgy látja: egy megcsontosodott, elavult és kirekesztő intézmény képviselőjét helyezik örök nyugalomra.

"Szikla volt őfelsége számára" - búcsú Fülöp hercegtől
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

XS
SM
MD
LG