Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A gyászoló nemzethez szól Károly brit király


Károly herceg a királynő koronája mellett ül a parlament megnyitóján, a londoni Westminster-palotában, Nagy-Britanniában 2022. május 10-én
Károly herceg a királynő koronája mellett ül a parlament megnyitóján, a londoni Westminster-palotában, Nagy-Britanniában 2022. május 10-én

Károly brit király a gyászoló néphez fordul pénteken édesanyja, Erzsébet királynő halála után. II. Erzsébet volt az egyetlen uralkodó, akit a legtöbb brit valaha is ismert.

Károlynak, aki sietett, hogy a királynő mellett legyen, mielőtt csütörtökön elhunyt skóciai otthonában, feleségével, a most királynéi rangot kapó Kamillával vissza kellett utaznia Londonba, ahol találkozik a miniszterelnökkel és beszél a televízióban.

A világ minden tájáról érkeznek részvétnyilvánítások a királynő, Nagy-Britannia leghosszabb ideig regnáló uralkodója halála miatt, aki hét évtizede volt jelen a világ színpadán.

Első napjukra ébredve anélkül, akit az unokája, Harry egykor „a nemzet nagyanyjának” nevezett, az emberek ismét gyülekezni kezdtek a Buckingham-palota előtt, hogy virágokat helyezzenek el és fotókat készítsenek az egyre bővülő emlékhelyről.

Gyászol az egész világ

Az óriásplakátokon városszerte részvétüzenetek láthatók, az újságok a címlapjukon tisztelegnek a királynő előtt.

Csütörtökön ezrek özönlöttek a londoni palotához, ahol döbbent csendben fogadták a hírt, miközben a zászlót félárbócra eresztették. Sokan arról beszéltek, hogy a sokk érzete kerítette őket hatalmába.

„Ő az, akire mindig felnéztünk – mondta könnyek között a nyugdíjas Christine West a Reutersnek a királynő windsori kastélya előtt, Londontól nyugatra. – Szomorú nap ez mindannyiunknak.”

Erzsébet az Egyesült Királyság és 14 másik ország, köztük Ausztrália, Kanada, Jamaica, Új-Zéland és Pápua Új-Guinea államfője volt.

Károly, aki automatikusan követi, arról beszélt, hogy halála nagyon szomorú pillanat volt neki és családjának.

„Mélységesen gyászoljuk egy nagy becsben tartott uralkodó és egy nagyon szeretett anya halálát. Tudom, hogy elvesztését az egész országban, a Brit Birodalomban, a Nemzetközösségben és szerte a világon számtalan ember fogja mélyen átérezni” – jelentette ki közleményében a 73 éves Károly.

Károly pénteki programja

A király várhatóan pénteken találkozik Liz Truss miniszterelnökkel, mielőtt az országhoz szólna. Lesz fegyveres tisztelgés is.

A parlament rendes működését szüneteltetik, ehelyett a törvényhozók különleges ülésre gyűlnek össze, hogy tisztelegjenek a királynő előtt londoni idő szerint délelőtt 11 órakor. A parlament szombaton is összeül, ami ritkán fordul elő, és elfogadja a királynak szóló hivatalos részvétnyilvánítást.

A királynő állapotának romlásáról szóló hírek csütörtökön, röviddel dél után jelentek meg. Orvosai közleményben tudatták, hogy orvosi felügyelet alatt áll, és ez arra késztette a családját, hogy Skóciába siessen.

A királynő tavaly év vége óta szenvedett a Buckingham-palota által „epizodikus mozgásproblémáknak” nevezett tünetektől, amelyek miatt szinte minden nyilvános elfoglaltságától vissza kellett vonulnia. Fülöp herceg, aki 73 éven át volt a férje, 2021-ben halt meg.

„Ő volt az ország lelke, és ez a lélek tovább él”

Utolsó közfeladatának kedden tett eleget, amikor kinevezte uralkodásának 15. miniszterelnökét, Liz Trusst.

„Őfelsége, a királynő halála hatalmas megrázkódtatás a nemzet és a világ számára” – mondta Truss Downing Streeti irodája előtt, ahol a zászlót, akárcsak a királyi palotáknál és a kormányzati épületeknél Nagy-Britannia-szerte, félárbócra engedték.

„Jóban és rosszban II. Erzsébet királynő biztosította számunkra azt az állandóságot és erőt, amire szükségünk volt. Ő volt Nagy-Britannia lelke – és ez a lélek tovább él.”

A szakszervezetek törölték a tervezett sztrájkokat, a BBC nemzeti műsorszolgáltatója pedig közölte, hogy „a tisztelet jeléül” lemondja a hátralévő Proms-koncertjeit, amelyek hazafias, zászlót lengető fináléjára szombaton került volna sor.

Hét évtizedes uralkodás

A hír nem csak Nagy-Britanniában sújtotta le az embereket, részvétnyilvánítások érkeznek az egész világ vezetőitől.

„Öröksége nagybetűkkel kerül a brit történelem lapjaira és világunk történetébe” – fogalmazott Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke közleményében.

II. Erzsébet királynő, aki egyben a világ legidősebb és legrégebben szolgáló államfője volt, mindössze 25 évesen került a trónra apja, VI. György király 1952. február 6-i halála után.

A következő év júniusában koronázták meg. Az első, televízión is közvetített koronázás egy új világ előhírnöke volt, amelyben a média egyre behatóbban foglalkozott a királyi család életével.

Új korszak jön

„Őszintén elköteleztem magam a szolgálatotok mellett, ahogyan közületek sokan az enyém mellett. Egész életemben és teljes szívemből arra fogok törekedni, hogy méltó legyek a bizalmatokra” – mondta alattvalóihoz intézett beszédében koronázása napján.

Erzsébet akkor lett uralkodó, amikor Nagy-Britannia még őrizte régi birodalma nagy részét, Winston Churchill ült a miniszterelnöki székben, Sztálin vezette a Szovjetuniót, és javában dúlt a koreai háború.

Nagy-Britannia a folytonosság és a rugalmasság eme jelképe nélkül kezdi új korszakát, amelyet súlyos gazdasági válság mellett konfliktusok jellemeznek Európával, a lakosság pedig elégedetlen az évek óta tartó politikai viszályok és botrányok miatt.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG