Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A gyilkos lég- és vízszennyezést vette célkeresztbe törvényjavaslataival az EU


Air Bubble. Innovatív játszótér Lengyelországban, ahol a csövekben lévő algák tisztítják a levegőt a kicsiknek: elnyelik a szennyező anyagokat és oxigént bocsájtanak ki. Varsó, 2021. július 26.
Air Bubble. Innovatív játszótér Lengyelországban, ahol a csövekben lévő algák tisztítják a levegőt a kicsiknek: elnyelik a szennyező anyagokat és oxigént bocsájtanak ki. Varsó, 2021. július 26.

Az Európai Bizottság szerdán szigorúbb törvényi korlátokat javasolt az egészségre káros szennyezett levegőre, és olyan szabályokat, melyek alapján a gyógyszer- és kozmetikai cégek fizetnének a termékeik révén szennyezett víz megtisztításáért.

Az Európai Unió végrehajtó testülete három törvényt javasolt a levegő- és vízszennyezés ellen. Ezek között szerepel az a követelmény, hogy 2030-ig az EU-tagországoknak új, jogilag kötelező érvényű légszennyezési határértékeknek kell megfelelniük, melyek közelebb állnak majd az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szigorúbb ajánlásaihoz.

A WHO tavaly megszigorította levegőminőségi irányelveit, remélve, hogy az országokat a tiszta energia felé tolja el, és megakadályozza a légszennyezés okozta haláleseteket.

Még mindig a levegőszennyezés jelenti a legnagyobb környezeti fenyegetést egészségünkre. A hatásai a legsebezhetőbbek esetében a legrosszabbak – a gyerekeknél, az időseknél, a betegeknél" – mondta Virginijus Sinkevicius, az EU környezetvédelmi biztosa a Reutersnek.

A légszennyezés évente 300 000 idő előtti halálesetért felelős Európában. Sinkevicius szerint a szigorúbb uniós szabályok 70 százalékkal csökkenthetik ezt a számot a következő 10 évben.

Ha valakit hosszabb ideig kitesznek a légszennyező anyagoknak – például az ipari részecskéknek és a közlekedésből származó nitrogén-dioxidnak –, annál cukorbetegség, tüdőbaj és rák alakulhat ki.

A szigorúbb határértékek között szerepelne a finom porra vonatkozó jelenlegi uniós határérték csökkentése több mint a felével 2030-ig. Az uniós országoknak és az Európai Parlamentnek tárgyalniuk kell a tervekről és jóvá kell hagyniuk őket.

A Bizottság közölte, hogy 2028-ban felülvizsgálja a szabályokat azzal a céllal, hogy teljes mértékben összhangba hozza őket a WHO-val, de az elemzései azt mutatták, az unió számos területének küzdenie kell azért, hogy még ebben az évtizedben elérje a WHO által szabott határokat.

A ClientEarth környezetvédelmi ügyvédi iroda „nagy elszalasztott lehetőségnek" nevezte a javaslatot, amiért az pénzügyi szankciókat vezet be a szabályokat megszegő szennyezőkre, de kihagyja ebből a szabályok betartásáért felelős hatóságokat.

„A levegőminőségi szabványok üres ígéretet jelentenek, ha nincsenek érvényben pénzügyi szankciók a kormányok felelősségre vonására megszegésük esetén” – mondta Ugo Taddei, a ClientEarth tiszta levegőért felelős vezetője.

Európa levegőminősége javult az elmúlt évtizedben, de az EU még mindig több mint 10 országot perel a határértékek megsértése miatt. Az Európai Bíróság olyan országokat talált bűnösnek illegális légszennyezésben, mint Franciaország, Lengyelország, Olaszország és Románia.

Egy másik javaslat a vállalatokat tenné felelőssé a termékeik révén szennyvízbe juttatott szennyezés eltávolításának költségeiért – ez a lépés a gyógyszer- és kozmetikai ipart veszi célba.

Brüsszel bővíteni kívánja az ellenőrzött szennyező anyagok listáját a talaj- vagy felszíni vizekben is.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG