Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Két embert ölnek meg egy ítélettel”: A háborúellenes aktivizmusért bebörtönzött orosz nyugdíjas sürgős rákkezelést kér


Igor Barisnyikov orosz aktivista (archív kép)
Igor Barisnyikov orosz aktivista (archív kép)

Igor Barisnyikov orosz háborúellenes aktivistát hét és fél év börtönbüntetésre ítélték a Kreml ukrajnai háborúját bíráló Facebook-bejegyzések miatt. Most a 64 éves férfi ügyvédei és családja azon fáradozik, hogy rákgyanús diagnózisa miatt orvosi kezelést biztosítsanak neki, és kitalálja, hogyan gondozzák holokauszttúlélő, 97 éves édesanyját.

A 64 éves orosz háborúellenes aktivista, Igor Barisnyikov már egy hete előzetes letartóztatásban van Oroszország kalinyingrádi exklávéjában, miután hét és fél év börtönbüntetésre ítélték azzal a váddal, hogy hamis információkat terjesztett az Ukrajnába bevonuló orosz hadseregről.

Barisnyikov, akinél prosztatarák gyanúját diagnosztizálták, most a sürgősen szükséges orvosi kezelést próbálja elintézni, miután a bíróság megtagadta szabadon bocsátását – ezt a lépést ügyvédje halálos ítéletnek nevezi mind az aktivista, mind pedig beteg édesanyja számára.

„Egy ítélettel a bíróság két embert öl meg Igort és az édesanyját” – mondta Maria Boncler, Barisnyikov ügyvédje a Szabad Európa orosz szolgálata, a North.Realities szerkesztőségének.

A litván határhoz közeli Szovjetszk városának bírósága június 22-én ítélte el Barisnyikovot, amiért „szándékosan hamis információkat” terjesztett az orosz hadseregről Facebook-bejegyzésekben. A férfi posztjai az ukrajnai Mariupol város elpusztításáról és az orosz erők által Ukrajnában elkövetett atrocitásokról szóltak.

Ez volt az első ítélet, amelyet a nyugati exklávéban regisztráltak a jogszabály alapján. A törvény egyike azoknak, amelyeket Vlagyimir Putyin orosz elnök röviddel azután írt alá, hogy 2022 februárjában a Kreml elindította Ukrajna teljes körű invázióját.

„Súlyos bűncselekmény elkövetésével vádolnak. De nem öltem meg senkit, nem raboltam ki senkit, nem erőszakoltam meg senkit, nem loptam el senkitől semmit” – mondta Barisnyikov a bíróság előtti záróbeszédében, miközben Joszif Sztálin szovjet diktátor 1937-es kirakatpereihez hasonlította saját perét.

„Ezt politikai megtorlásnak tekintem. Az ügyet kitalálták és meghamisították, mint 1937-ben, amikor légből kapott vádak alapján tíz évre bebörtönöztek vagy agyonlőttek embereket” – mondta Barisnyikov.

A városi kerületi bíróságon folyó per bírája nem engedélyezte, hogy Barisnyikovot orvosi kezelés céljából kiengedjék az őrizetből, annak ellenére hogy orvosai tanúvallomást tettek arról, hogy a prosztatáján lévő daganat és az általa használt katéter indokolja a szabadlábra helyezést.

„A bíró közölte: nincs elég orvosi dokumentációjuk” – mondta Boncler a North.Realitiesnek.

Boncler hozzátette: Barisnyikov jogi csapata azt tervezi, hogy petíciót nyújt be az ENSZ Emberi Jogi Bizottságához, hogy biztosítsa az ügyfele számára szükséges orvosi ellátást. Elmondta, hogy az aktivista orvosi vizsgálata 12 tumormarkert talált.

„Az orvos számára nem kétséges, hogy Igornak rákja van. A bíróságnak azonban kétségei vannak – mondta Boncler. – Amikor az állam egy ilyen beteg emberrel szemben lép fel, az egyszerűen aljas. Ez méltatlan az államhoz. De harcolni fogunk.”

„Halálra ítélték az édesanyját”

Barisnyikov, aki ismert ellenzéki aktivista Szovjetszkben, édesanyja, Jevgenyija – egy demenciában szenvedő, 97 éves holokauszttúlélő – fő gondozója.

Igor Barisnyikov édesanyjával, Jevgenyijával
Igor Barisnyikov édesanyjával, Jevgenyijával

Az elmúlt években Barisnyikov édesanyja még felismerte őt és rokonait, sőt még az interneten is olvasott híreket. Ám állapota romlott, miután Barisnyikovot 2021-ben letartóztatták, mert részt vett az Alekszej Navalnij ellenzéki vezetőt támogató gyűléseken.

Egy ápolónő, aki segített Jevgenyija ápolásában, felmondott, miután a hatóságok kihallgatták Barisnyikov ellenzéki tevékenységével kapcsolatban – mondta Boncler. Most felesége, Ljudmilla gondoskodik az édesanyjáról, akinek sorsát a bíróság a szociális szolgálatok kezében akarta hagyni.

„Felháborított a döntés, hogy Igor édesanyját a szociális szolgálatokra bízzák – mondta Barisnyikov barátja és aktivistatársa, Vagyim Hairullin a North.Realitiesnek. – Nagyon jól tudom, hogyan működnek az idősotthonok. Az édesanyja halálra van ítélve. Pedig érdekes személyiség, aki szenvedett a nácik megszállása alatt.”

Magát Hairullint tavaly egy év börtönbüntetésre ítélték egy olyan törvény alapján, amely büntethetővé tesz 180 napon belül egynél több nem engedélyezett tüntetésen való részvételt. Június 22-én szabadult, ugyanazon a napon, amikor Barisnyikovot bűnösnek mondták ki, és egyenesen Szovjetszkba utazott, az ítélet kihirdetésére.

„Szükségesnek tartottam, hogy ott legyek –​ elvégre lehet, hogy soha többé nem látom ezt az embert – mondta Hairullin. – Felháborít, hogy ilyen fizikai állapotban lévő emberek ilyen dolgokért letöltendő börtönbüntetést kapnak; írtak valamit az internetre. Kitalálhattak volna valami olyasmit, mint a házi őrizet vagy az internet használatának tilalma.”

„Túl elnézők voltak vele”

Az ügyészek azt kérték a bíróságtól, hogy nyolc év börtönbüntetésre ítélje Barisnyikovot. A kalinyingrádi regionális bíróság közleménye szerint az aktivistára kiszabott hét és fél éves büntetésnél – amely még nem lépett hatályba – „figyelembe vették többek között az egészségi állapotát”.

Vagyim Hairullin (balra) Igor Barisnyikovval, akit hét és fél évre ítéltek „a hadseregről terjesztett álhírek” miatt
Vagyim Hairullin (balra) Igor Barisnyikovval, akit hét és fél évre ítéltek „a hadseregről terjesztett álhírek” miatt

Az ítélethirdetésen megjelenő egyik barát szerint a bírósági ülésen feltűnt az orosz állami televízió stábja.

„Megkérdeztem egyiküket, tudja-e, miért ítélték el Igort. Erre azt mondta: Természetesen tudom. Hazaáruló. El kell ítélni. Ukrajnában harcolt, elhagyta a pozícióját, és elmenekült” – mondta Natalja Holmanova, Barisnyikov egyik támogatója, aki jelen volt az ítélethirdetésen.

„Tehát azt sem tudják, mivel vádolják” – tette hozzá.

Holmanova elmondta, hogy a tárgyalóteremben csend volt, amikor az ítéletet felolvasták, de amikor Barisnyikovot megbilincselték, valaki bekiabált: „Túl elnézők voltak vele.”

Ha elutasítják Barisnyikov fellebbezését, az aktivista egy kórházat is magában foglaló kalinyingrádi régiós börtönben fogja letölteni büntetését.

Ügyvédei egyelőre azt mondják, hogy a fogdában, ahol jelenleg fogva tartják, fertőtlenítő eljárásokat és napi zuhanyozást biztosítanak számára, a gyomrában lévő katétert pedig egy regionális kórházban fogják kicserélni. Jogi képviselői már elindították a folyamatot, hogy megpróbálják elérni szabadon engedését egészségügyi okokból.

„Minden dokumentumot benyújtottunk. A fogda gyengélkedőjének vezetője átnézte, és azonnal látta, hogy Igor rákos. Figyelmeztetett, hogy a diagnózis felállításához a regionális kórházba kell vinni, és máris időpontot foglaltak neki” – mondta a North.Realitiesnek Barisnyikov másik ügyvédje, Jekatyerina Szelizarova.

Szelizarova szerint egy speciális orvosi bizottság fog dönteni az orvosi vizsgálatra és kezelésre bocsátásról.

Hozzátette: ha nem sikerül elérni, hogy szabadon engedjék, mielőtt hivatalosan megkezdődik börtönbüntetése, akkor a büntetés hatálybalépése után újra megpróbálják.

Carl Schreck írása Julija Paramonova tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG