Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A háborúellenes oroszok pénzbírságra, börtönre, pszichiátriai elzárásra számíthatnak


Oroszok vonultak utcára február 27-én Szentpétervárott, hogy tiltakozzanak országuk három nappal korábbi ukrajnai inváziója ellen. Azóta több mint tizenötezer tüntetőt és a háború ellen online felszólalót vettek őrizetbe
Oroszok vonultak utcára február 27-én Szentpétervárott, hogy tiltakozzanak országuk három nappal korábbi ukrajnai inváziója ellen. Azóta több mint tizenötezer tüntetőt és a háború ellen online felszólalót vettek őrizetbe

Február 24-én minden megváltozott Irina Bisztrova számára.

A nő az észak-oroszországi Petrozavodszk városában, egy művészeti stúdió tulajdonosaként dolgozik. Bisztrova elmondta, hogy már korábban is felkeltette a hatóságok figyelmét azzal, hogy részt vett olyan utcai tüntetéseken, amelyeket például a bebörtönzött korrupcióellenes harcos, Alekszej Navalnij támogatására szerveztek. Bisztrova hangosan ellenezte az ukrajnai Krím félsziget 2014-es annektálását is.

Amikor meghallotta, hogy Vlagyimir Putyin elnök bejelentette, hogy Oroszország megszállja Ukrajnát, elmondása szerint könnyekben tört ki. Dühét a munkájában vezette le: a lángokba borult Putyint ábrázoló képhez a következő feliratot fűzte: „Égj a pokolban!”, és kiposztolta a közösségimédia-fiókjában.

Egy hónappal később letiltották a fiókját, és a rendőrség és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat, az FSZB emberei kopogtattak be hozzá. Átkutatták a lakását, és számítógépeket, mobiltelefonokat és egyéb tárgyakat foglaltak le.

Bisztrovát most „terrorizmusra való felbujtással” és „az orosz fegyveres erők lejáratásával” vádolják. Az ő ügye a legutóbbi az Oroszország-szerte egyre növekvő számú olyan eset közül, amikor a hatóságok a háború ellen kiálló embereket vesznek célba.

Míg a terrorizmusra való felhívás vádját évek óta széles körben alkalmazzák a kormányellenes aktivisták ellen, az orosz fegyveres erők lejáratásának vádja újdonság. Néhány nappal az ukrajnai háború kitörése után az orosz parlament frissítette a büntető törvénykönyvet, és egy sor új, az orosz katonai tevékenységgel kapcsolatos bűncselekményt iktatott be.

Új húzás: bűncselekmény „a hadsereg lejáratása”

Irina Bisztrova ül a petrozavodszki bíróságon március 24-én, a hivatalos vádemelés napján
Irina Bisztrova ül a petrozavodszki bíróságon március 24-én, a hivatalos vádemelés napján

Az OVD-Info jogvédő-megfigyelő szervezet szerint február 24. óta több mint tizenötezer embert vettek őrizetbe Oroszország-szerte háborúellenes tüntetés miatt.

A tiltakozás egyes formái ártalmatlanok, mint Bisztrova feliratozott fotója, míg mások provokatívabbak, mint például azé a szentpétervári művészé, aki vörös festékkel öntötte le magát, és azt skandálta, hogy „Vérzik a szívem” a városi önkormányzat előtt. Egy másik aktivista ellen vádat emeltek, miután egy szupermarket polcain titokban háborúellenes üzenetekre cserélte az árcédulákat.

Az aktivisták szerint a tiltakozó akciók – kicsik és nagyok egyaránt – valószínűleg egyre gyakoribbak lesznek, ahogy a háború vég nélkül folytatódik, egyre több halott katonát visznek haza, és az átlagoroszok elkezdik megkérdőjelezni Putyin indokát az invázióra.

Az elmúlt napokban az oroszországi Novokuznyeck és Jugorszk város bírósága bírságokat szabott ki az orosz fegyveres erők lejáratásának vádjával – írja az OVD-Info. Mindkét esetben az érintettek olyan videókat tettek fel az internetre, amelyekben a háborút ellenezték.

Egy szentpétervári művésznő március 27-én vörös festékkel öntötte le magát, és azt skandálta a város törvényhozása előtt: „Vérzik a szívem”. A rendőrség később elvitte
Egy szentpétervári művésznő március 27-én vörös festékkel öntötte le magát, és azt skandálta a város törvényhozása előtt: „Vérzik a szívem”. A rendőrség később elvitte

Bisztrova elmondta, hogy amikor azon a februári napon meghallotta, hogy Putyin bejelentette az inváziót, épp a stúdiójából jött ki.

„Folytak a könnyeim, nem tudtam megállítani – mondta a Szabad Európa Északi valóság című orosz nyelvű műsorában. – Megértettem, hogy valami szörnyűség történt, és nem tehettem semmit. Szégyellem, hogy orosz vagyok.”

Az ügyészek nem válaszoltak a Szabad Európa kérdéseire a Bisztrova elleni eljárás alapját illetően, de a nyomozáshoz közel álló tisztviselők szerint a közösségi médiában megjelent posztok miatt vették vád alá.

A hatóságok március 24-én, egy nappal azután, hogy lakásán házkutatást tartottak, átadták Bisztrovának a hivatalos vádirat másolatát. Terrorizmus vádja miatt akár hét év börtönbüntetés is kiszabható rá, az orosz fegyveres erők lejáratásáért pedig legfeljebb három év.

„Húsdarálóba dobták”

Múlt héten egy szentpétervári bíróság elrendelte, hogy egy helyi művész és aktivista bírósági vizsgálatra menjen be egy pszichiátriai klinikára. Ez volt a büntetése Alekszandra Szkocsilenkónak, aki titokban szupermarketek árcéduláit cserélte ki az ukrajnai háborút részletező cédulákra.

Az egyiken, amelyet a boltban egy ragasztótubus aljára helyezett, ez állt: „Ukrajnai katonai akcióink következtében a heti infláció 1998 óta nem látott magasságba emelkedett. Állítsátok le a háborút!”

Alekszandra Szkocsilenko titokban kicserélte a szupermarketek árcéduláit az ukrajnai háborúval kapcsolatos cédulákra
Alekszandra Szkocsilenko titokban kicserélte a szupermarketek árcéduláit az ukrajnai háborúval kapcsolatos cédulákra

Petrozavodszktól mintegy 2400 kilométerre keletre Konsztantyin Gamersmidt 22 éves volt teológushallgató háborúellenes álláspontja miatt több perrel és pénzbírsággal szembesült.

Az invázió napján egy barátjától kapott hírt a támadásról, és a VK-n, az orosz közösségimédia-óriáson közzétett bejegyzéssel válaszolt: „Nem a háborúra!”

„Természetesen ez semmilyen módon nem segített Ukrajnának, de valamit tenni akartam” – mondta.

Áprilisban elkezdett videókat posztolni YouTube-csatornájára a szibériai nagyváros, Tyumeny társadalmi problémáiról. Április 18-án Gamersmidt felvett egy videót, amelyben hagyományos ukrán népi inget visel és a háború ellen szólal fel. Putyint „bunkertörpének” nevezte.

Masszív pénzbírság tiltakozó posztjai miatt

„Nem tudtam elképzelni, hogy a bunkertörpe elkezdi gyilkolni a testvéreimet – mind a földjüket védő ukránokat, mind az oroszokat, akiket a biztonsági szervek könyörtelenül húsdarálóba dobnak” – mesélte.

A Szabad Európa Szibériai valóság című műsorának adott, június 16-i interjúban Gamersmidt elmondta, hogy eddig összesen hetvenezer rubel (1200 dollár) bírságot kapott, és az elkövetkező napokban egy harmadik, ötvenezer rubeles (900 dolláros) bírságra számít.

Konstantin Gamersmidt háborúellenes álláspontja miatt több perrel és több pénzbírsággal küzd
Konstantin Gamersmidt háborúellenes álláspontja miatt több perrel és több pénzbírsággal küzd

„A vád lényege, hogy lejárattam az orosz hadsereget. Konkrétan a YouTube-csatornámon található videókban azt mondom: Dicsőség Ukrajnának!, Éljen Belarusz!, Oroszország szabad lesz és Nem a háborúra!” – mondta.

„No és azt is, hogy Putyin egy vadállat” – tette hozzá.

Elmondása szerint miután beidézték a helyi belügyminisztériumba, hogy beszéljen a nyomozókkal, két rendőr május 9-én eljött az otthonába, és öt órán át tartó kihallgatásnak vetette alá. Bemutatták neki a bűnügyi jegyzőkönyveket, tájékoztatva a rá váró vádakról és pénzbírságokról.

Azt mondta, hogy nem hajlandó elfogadni a vádakat.

„Most már óvatosabban fogok beszélni, mert úgy gondolom, hogy a háború még legalább három hónapig tart, így ha elzárnak, nem leszek senki hasznára – mondta. – Vissza kell fognom magam, de nem azért, mert félek, hanem mert most stratégiailag erre van szükség.”

Petrozavodszkban Bisztrova azért küzd, hogy elkerülje a bíróság által elrendelt pszichiátriai vizsgálatot.

„Én pacifista vagyok, és szeretem a gyerekeket; amikor gyerekek halnak meg, az szörnyű. A családomban öten haltak meg a nagy honvédő háborúban, de nem rohangálok körbe-körbe, hogy »Megint megtehetjük«” – mondta a második világháborúra utalva.

„Épp ellenkezőleg: ahogy Európában mondják: Soha többé – jegyezte meg. – Miért nem félek? Ha félek, ki fog rajtam kívül védekezni? Ha mindenki fél, soha nem leszünk képesek semmit tenni.”

„Nincs mitől félni. Rosszabb már nem lehet.”

Szöveg: a Szabad Európa orosz szolgálata regionális szerkesztőségeinek anyagai alapján.
XS
SM
MD
LG