Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Hamász megsértette a tűzszünetet, újrakezdődtek a harcok Gázában


Füst gomolyog a Gázai övezet felett 2023. december 1-jén
Füst gomolyog a Gázai övezet felett 2023. december 1-jén

Izrael bejelentette a harci cselekmények folytatását, miután a Gázai övezetet uraló terroristacsoport rakétákat lőtt ki a zsidó államra még a fegyvernyugvás meghosszabbított határidejének lejárta előtt.

Az előző pénteken kezdődő, eredetileg csak négynaposra tervezett, de azóta kétszer is kiterjesztetett megállapodás elméletileg reggel 7 óráig volt érvényben, azonban az izraeli hadsereg (IDF) arról számolt be, hogy már ezt megelőzően megsemmisítettek egy, a palesztin enklávéból indított rakétát.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok által is terrorszervezetnek nyilvánított Hamász még nem reagált a történtekre, nem vállalta magára az akciót.

„A harcok folytatása kapcsán hangsúlyozzuk: az izraeli kormány elkötelezett háborús céljainak elérése, túszaink kiszabadítása, a Hamász felszámolása és annak biztosítása mellett, hogy Gáza soha többé ne jelenthessen fenyegetést Izrael lakosságára” – szögezte le Benjámin Netanjáhú miniszterelnök.

Ezzat er-Risek, a Hamász politikai bizottságának tagja kiemelte: „Amit Izrael nem tudott elérni a tűzszünetet megelőző ötven nap alatt, azt agressziójának folytatásával sem fogja.”

Izraeli tüzérségi és légicsapásokról érkeztek jelentések többek között az egyiptomi határon lévő Rafah városból is a fegyverszünet végével.

A gázai egészségügyi minisztérium közölte, hogy az első két órában tucatnyi ember vesztette életét, és sokan megsebesültek. A Hamász irányítása alatt álló hatóságok tájékoztatása szerint az áldozatok többsége nő és gyerek.

Az internetet elárasztották a fotók, amelyeken gomolygó sötét füst látható a Dzsalabija menekülttábor felett.

Ehhez kapcsolódóan: Egykor Gázában szolgált, most Izraelben önkéntes a magyar orvos

A nemzetközi közvetítők keményen dolgoztak a tűzszünet újabb meghosszabbításán a legutóbbi, előző napi fogolycsere óta, amelynek keretében a Hamász nyolc izraeli túszt adott át harminc palesztin rabért cserébe.

A zsidó állam korábban tudatta, hogy a fegyvernyugvás egészen addig folytatódhat, amíg az iszlamisták legalább tíz túszt szabadon engednek naponta.

Egy hét alatt a Hamász összesen 105 túsza térhetett haza, illetve Izrael börtöneiből 240 palesztin rabot bocsátottak szabadon. Utóbbiak többsége enyhébb bűncselekmény miatt került rács mögé, de olyanok is vannak közöttük, akik merényletre készültek.

Az egyezség lehetővé tette a humanitárius segélyek bejuttatását az övezetbe. Napi kétszáz teherautó érkezhetett, köztük négy üzemanyag-szállító.

Ehhez kapcsolódóan: Egy magyar túsz felesége: „Terroristák ébresztették a kétéves kislányomat, aztán elvitték a férjemet”

Abdullah asz-Szulajti, a felek közötti közvetítésben döntő szerepet játszó katari tárgyalódelegáció egyik tagja elismerte, hogy meglehetősen bizonytalan a tűzszünet fenntartásának jövője.

„Eleinte azt gondoltam, hogy a megállapodás tető alá hozása lesz a legnehezebb. Majd rájöttem, hogy az életben tartása ugyanekkora kihívás” – fogalmazott.

Az amerikai külügyminiszter a héten újfent a Közel-Keletre látogatott. Antony Blinken csütörtöki izraeli tárgyalásain óva intette Jeruzsálemet attól, hogy megismétlődjön a Gázai övezet déli részein az, amit északon lehetett látni. Aláhúzta: el kell kerülni az ekkora mértékű polgári áldozatokat, és ezzel az izraeli kormány is egyetértett.

Az október 7-i terrortámadások után megkezdett izraeli hadműveletek óriási pusztítást eredményeztek a palesztin enklávé északi részén, több ezer ember vesztette életét, de mindennek a jelek szerint nem sok hatása volt a Hamász hatalmára.

Jahíja Szinvár, a radikálisok gázai vezetője más parancsnokokkal együtt valószínűleg délre vonult, ahogy civilek százezrei is.

Ehhez kapcsolódóan: Térképen a gázai háború miatti tüntetések

Szakértők szerint itt egy izraeli szárazföldi offenzíva minden bizonnyal végül meg tudná semmisíteni a Hamász katonai infrastruktúráját, így a kiterjedt alagútrendszert is, de ez annyi palesztin áldozattal és olyan pusztítással járna, amit az Izrael legfőbb szövetségesének számító Egyesült Államok nem tartana elfogadhatónak.

Washington figyelmeztette Jeruzsálemet, hogy ha a hadműveletek folytatásáról dönt, a korábbiaknál jóval nagyobb precizitással kell eljárnia, különösképp délen. Ezzel a megközelítéssel valószínűleg nem lehet térdre kényszeríteni a Hamászt, miközben folyamatosan erősödik a nemzetközi nyomás a tartós tűzszünet tető alá hozása érdekében.

Izrael azután indította meg háborúját, hogy a Hamász fegyveresei a határkerítésen áttörve október 7-én 1200 embert megöltek, és mintegy 240 túszt ejtettek.

A gázai hatóságok szerint az áldozatok száma meghaladja a 15 ezret. A helyi egészségügyi minisztérium jelentései nem tesznek különbséget a civilek és a fegyveresek között, ugyanakkor a tárca azt állítja, hogy többségük nő és kiskorú.

Izraeli tájékoztatás szerint több ezer Hamász-harcossal végeztek, bár nem mutattak be bizonyítékokat erre vonatkozóan. A gázai műveletek során eddig mintegy nyolcvan izraeli katona esett el.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG