Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A harcok ellenére folytatja útját a NAÜ-misszió a zaporizzsjai atomerőmű felé


Rafael Mariano Grossi, a NAÜ főigazgatója, akit German Galuscsenko ukrán energiaügyi miniszter fogadott, miután a NAÜ missziója megérkezett Zaporizzsjába 2022. augusztus 31-én
Rafael Mariano Grossi, a NAÜ főigazgatója, akit German Galuscsenko ukrán energiaügyi miniszter fogadott, miután a NAÜ missziója megérkezett Zaporizzsjába 2022. augusztus 31-én

Az ENSZ nukleáris ügynökségének missziója csütörtökön elindult az ukrajnai Zaporizzsja városából az orosz ellenőrzés alatt álló Enerhodarba, a zaporizzsjai atomerőmű felé, annak ellenére hogy a térségből intenzív bombázásról érkeztek jelentések.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője azt mondta, hogy a misszió tisztában van „a fokozott katonai tevékenységgel a térségben”, de folytatja küldetését, hogy ellenőrizze a létesítményt és találkozzon a személyzettel.

„Tisztában vagyunk a jelenlegi helyzettel. Folytatódtak a harcok a térségben, például ma reggel is, néhány perce (…) de nem állunk le” – mondta Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója újságíróknak nem sokkal azelőtt, hogy a csoport elindult, hogy átlépje a frontvonalat, és az oroszok által ellenőrzött területre lépjen.

„Tudjuk, hogy van egy szürke zóna az ukrán védelem utolsó vonala és az orosz megszálló erők első vonala között, ahol a kockázatok jelentősek (…) Úgy gondolom, hogy tovább kell mennünk. Nagyon fontos küldetést kell teljesítenünk” – fogalmazott.

Zaporizzsjában sugárszennyezésre készülnek
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:16 0:00

Az orosz csapatok kora reggel óta aknavetőkkel lövik Enerhodart, és automata fegyvereket, valamint rakétákat is használnak – közölte Dmitro Orlov polgármester Telegramon. Fotókat is közzétett a megrongálódott épületekről, amelyekből füst gomolyog. A jelentés szerint az orosz támadások következményeit mutatják.

„Reggel öt óra óta folyamatosan lövik a várost aknavetőkkel, nem állnak le (…) Úgy tudjuk, hogy több polgári épületet is eltaláltak. Vannak áldozatok. Hogy hányan, azt még nem tudjuk” – mondta a polgármester.

Olekszandr Sztaruh, Zaporizzsja régió kormányzója arról számolt be, hogy az orosz csapatok „a NAÜ missziójának előre egyeztetett útvonalát lőtték a zaporizzsjai atomerőmű felé”.

„Az ENSZ-csoport biztonsági okokból nem tud továbbhaladni” – írta a kormányzó Telegramon.

Az orosz védelmi minisztérium viszont azzal vádolta meg az ukrán erőket, hogy csütörtök kora reggel megpróbálták elfoglalni az erőművet.

A minisztérium közölte, hogy lépéseket tettek az ellenséges csapatok megsemmisítésére, amelyhez vadászgépeket is bevetetettek.

Bizonyítékot nem mutattak be az állítás alátámasztására, független forrásból pedig nem lehet ellenőrizni a bejelentést.

Európa legnagyobb atomerőművének helyzete továbbra is komoly aggodalomra ad okot a nemzetközi közösség számára. Az orosz és az ukrán erők továbbra is egymást vádolják az erőműkörnyéki támadásokkal, ami növeli a lehetséges nukleáris katasztrófa miatti aggodalmakat.

A NAÜ szakértői az erőmű fizikai kárainak felmérésére, a biztonsági és védelmi rendszerek működőképességének ellenőrzésére, a személyzet körülményeinek értékelésére és sürgős biztonsági lépések elvégzésére indultak – közölte az ügynökség.

Washington szerint a zaporizzsjai atomerőmű ellenőrzött leállítása a legbiztonságosabb megoldás, és sürgette Moszkvát, hogy járuljon hozzá a létesítmény körül egy demilitarizált övezet létrehozásához. António Guterres ENSZ-főtitkár korábban hasonló kéréssel fordult Oroszországhoz.

Készült a Reuters és az AFP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG