Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A házastársi hűtlenség bűncselekmény New Yorkban, de most hatályon kívül helyezhetik az 1907-es törvényt


Több mint egy évszázad után még mindig bűncselekményt követ el New York államban az, aki megcsalja a házastársát.

A házasságtörés azonban hamarosan legálissá válhat annak a törvényjavaslatnak köszönhetően, amely most fekszik a New York-i törvényhozás előtt. Ez végre hatályon kívül helyezné a ritkán alkalmazott törvényt, amely akár három hónap börtönbüntetéssel is sújthatja a hűtlen házasfeleket.

Amerika több államában még mindig törvénybe ütközik a házasságtörés, bár a vádemelés ritka az ilyen esetekben, és még ennél is ritkább, hogy elítélnek valakit. Hagyományosan a válások számának csökkentésére vezették be a törvényeket még akkor, amikor a házastársi hűtlenség volt az egyetlen módja a hivatalos válásnak.

New Yorkban 1907 óta számít szabálysértésnek a házasságtörés, amelyet az állam törvénykönyve úgy határoz meg, hogy egy személy „egy másik személlyel olyan időpontban lép szexuális kapcsolatba, amikor neki vagy a másik személynek élő házastársa van”. A The New York Times korabeli cikke szerint alig néhány héttel a hatálybalépése után egy házas férfit és egy 25 éves nőt tartóztattak le elsőként az új törvény értelmében, miután a férfi felesége válópert indított.

Ehhez kapcsolódóan: Új elnyomó intézkedések Afganisztánban, a tálibok visszatérnek a régi gyakorlathoz

1972 óta mindössze tucatnyi ember ellen emeltek vádat a New York-i törvény alapján, és mindössze öt ügyben született ítélet – mondja Charles Lavine képviselő, aki a tiltás feloldását kezdeményezte. Úgy tudni, hogy New Yorkban az utolsó házasságtörési vádat 2010-ben nyújtották be egy nő ellen, akit egy nyilvános parkban kaptak rajta szexuális aktuson, de később egy vádalku részeként ejtették.

Lavine szerint ideje szemétre hajítani a törvényt, miután úgysem szereznek érvényt neki soha, és az ügyészeknek egyébként sem kellene beleártaniuk magukat abba, hogy mit tesznek felnőtt emberek saját akaratukból zárt ajtók mögött.

„Egyszerűen semmi értelme ennek. Hosszú utat tettünk meg azóta, hogy felnőttek kölcsönös beleegyezéssel folytatott intim kapcsolatai erkölcstelennek számítottak – mondta. – Ez egy vicc. Ezzel a törvénnyel valaki az erkölcsi felháborodásának adott hangot.”

Katharine B. Silbaugh, a Boston Egyetem jogászprofesszora, az A Guide to America’s Sex Laws (Útmutató az amerikai szextörvényekhez) című könyv társszerzője azt mondja, hogy a házasságtörés tilalma a nők ellen irányuló büntetőintézkedés, célja az olyan házasságon kívüli kapcsolatok visszaszorítása, amelyek megkérdőjelezhetik egy gyermek származását.

„Mondjuk ki: ez patriarchátus” – mondja Silbaugh.

A tiltás visszavonásáról szóló New York-i törvényjavaslat már átment az alsóházon, a szenátus is elfogadta, és már csak a kormányzó aláírására vár.

A jogszabály a hatvanas években majdnem kikerült a törvénykönyvekből, miután a teljes büntető törvénykönyv aktualizálásával megbízott állami bizottság gyakorlatilag lehetetlennek találta a betartatását. A bizottság vezetője akkor ezt mondta: „Ez magánerkölcs kérdése, nem a jogé.”

A ház eredetileg elfogadta a törvény módosítását, de aztán egy politikus meghiúsította, azzal érvelve, hogy azt a látszatot keltheti, mintha az állam támogatná a hűtlenséget – derül ki a The New York Times egy 1965-ös cikkéből.

Egy másik Times-cikk egy vallási csoport felháborodását részletezte. Az érvelés szerint a házasságtörés aláássa a házasságokat és a közjót. A büntető törvénykönyv módosítását végül törvénybe iktatták, de a házasságtörés tilalmát meghagyták.

A legtöbb állam, ahol még mindig érvényben vannak a házasságtörési törvények, vétségnek minősíti, ám Oklahoma, Wisconsin és Michigan súlyos bűncselekményként kezeli. Több állam, köztük Colorado és New Hampshire a házasságtörési törvények hatályon kívül helyezése mellett döntött, hasonló érvekkel, mint amelyeket Lavine képviselő hozott fel.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG