Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A helyszínt biztosító egyesület visszamondta az Amnesty LMBTQ-rendezvényét Pécsett


A pécsi Civil Közösségek Háza
A pécsi Civil Közösségek Háza

Augusztus 19-re szervezett egy LMBTQ-emberekről szóló nyilvános programot Pécsett az Amnesty International Magyarország és egy hozzájuk közel álló, baranyai fiatalokból álló társaság. Hétfőn kiderült, hogy az eseményt nem tudják megtartani a tervezett helyszínen, mert az azt biztosító egyesület visszamondta a programot

A szeptemberi már a harmadik Pride-felvonulás lesz idén Pécsett. Egy ehhez kapcsolódó, nyitott rendezvényt szeretett volna szervezni a városban az Amnesty International Magyarország és a hozzájuk közel álló, baranyai fiatalokból álló társaság, a Freedom Club. Csakhogy hétfőn kiderült: abban a formában, illetve ott, ahová eredetileg tervezték, a program nem valósulhat meg.

A Szivárványos Nap Pécsett nevű eseménynek eredetileg helyszínt biztosító Civil Közösségek Háza (CKH) visszamondta a rendezvény befogadását – tájékoztatta a Szabad Pécset Rimai Dávid, az Amnesty International regionális koordinátora. Elmondta, hogy korábban több politikai felszólalásra is sor került a helyi nyilvánosságban a tervezett esemény ellen, leginkább arra hivatkozva, hogy gyerekek is részt vehettek volna rajta.

A Mi Hazánk feljelentést tett a rendezvény miatt. Nyilvánosan ellenezte a programot – a gyerekek jogaira és a gyerekek befolyásolására hivatkozva – Kővári János, aki korábban a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselője volt, ma már az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) pécsi önkormányzati képviselője, a pécsi közgyűlésben a KDNP–ÖPE-frakció vezetője. Kifogásaiban arra is hivatkozott, hogy a szivárványos nap tervezett helyszíne közelében a pécsi püspökség rendez ugyanakkor családi napot. (Az utóbbi rendezvény a Barbakánnál lesz, a másik pedig a Szent István térről nyíló kerthelyiségben lett volna, amely azzal a kis utcával párhuzamos, amelyben a püspökség eseménye lesz.)

Gyermekvédelmi bírságtól és atrocitástól tartanak

A két esemény közötti térben ugyanakkorra terveznek egy civil jótékonysági eseményt is, és nem sokkal távolabb, a Káptalan utcában a Múzeum Utca nevű, többnapos gasztronómiai és kulturális rendezvény is zajlik majd.

Itt szerették volna megtartani az Amnesty rendezvényét
Itt szerették volna megtartani az Amnesty rendezvényét

A Szabad Pécs információi szerint a Civil Közösségek Háza azért mondta le a programot, mert tartottak attól, hogy a legújabb, gyermekvédelminek nevezett jogszabályok miatt esetleg bírságot kell fizetniük. A pécsi-baranyai civilek számára több évtizede ernyőszervezetként működő csoport vezetője, Vincze Csilla szerint valójában a másik oka az volt a lemondásnak, hogy attól tartottak: ebben a felfokozott hangulatban esetleg atrocitás érhet valakit, akár kisgyerekek szeme előtt történhet kellemetlen incidens, aminek a kockázatát nem akarták felvállalni. Szerinte nem teljesen tiszta a jogi helyzet, mert valóban vannak új gyermekvédelmi szabályok, de mellette vannak esélyegyenlőségi szabályok is, amelyek viszont elviekben védenék az ilyen eseményeket és a résztvevők jogait is.

A szervezők szerint jogszerű a rendezvény

Rimai Dávid elmondta: a rendezvényt a tervezett időpontban mindenképpen megtartják, de még keresik a helyszínt valahol a belvárosban, olyan helyen, ahol zöldterülethez is lehet csatlakozni. Ha mégsem sikerül ilyet találni, akkor az Amnesty pécsi irodájában lesz. A szivárványos napot eredetileg korábban akarták megtartani, július végén, még a Pride-hónap alatt. Végül úgy döntöttek, hogy talán szerencsésebb a Pride-hónap letelte és a Pécs Pride időpontja közé tenni a programot, mert úgy érezték, hogy a jelenlegi helyzetben – könyvek lefóliázása stb. – a Pride időszakán kívül is szükség lehet az LMBTQ-témák megjelenésére, hogy így segítsék a megértést, az elfogadást, megszólalási, konzultálási és találkozási lehetőséget biztosítva az érintett embereknek egymással és az életük és problémáik felé nyitott és érdeklődő emberekkel.

Ehhez kapcsolódóan: Nyáry Krisztián: „Ez egy olyan törvény, amit nem lehet végrehajtani”

A pécsi önkormányzati tulajdonban álló ingatlant bérlő Civil Közösségek Háza az elmúlt években több alkalommal is helyet adott emberi jogi eseményeknek, LMBTQ-témákkal foglalkozó rendezvényeknek. Olyan szervezetek programjait is befogadták, amelyeket a kormánypropaganda ellenségnek tekint. A mostani rendezvénylemondás az LMBTQ-emberek bemutatkozási és megszólalási lehetőségeinek és e témák nyilvánosságban történő megvitatásának korlátozását jelzi. Márpedig a szervezők szerint nem lehet jogi akadálya az esemény megtartásának, hiszen nem követnek el semmi olyat, ami bármilyen szankciót vonhatna maga után.

A pécsi rendezvény Facebook-os logója
A pécsi rendezvény Facebook-os logója


Az esemény Facebook-oldalán a tervezett programot így foglalják össze a szervezők:

„Tölts egy önfeledt napot az elfogadás, a szeretet és a szórakozás jegyében az Amnesty Magyarország pécsi aktivistái által szervezett szivárványos napon! Mindannyian egy nyitott, szabad és boldog Magyarországon szeretnénk élni, ahol nyugodtan megnézhetünk egy kiállítást fontos LMBTQ+-emberekről az ókortól kezdve napjainkig, miközben a legkisebbek egy kreatív sarokban töltik el az időt, a nagyobbak pedig akár kvízeznek, akár a dragfotósarokban kreálnak ruhakölteményeket. Egy programokkal és panelbeszélgetésekkel töltött nap után pedig egy közös filmmel zárni a napot az igazi. Mi így képzeljük el a szivárványos napot egy nyitott, szabad és boldog Magyarországon.”

Babos Attila írása.
  • 16x9 Image

    szabadpecs.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A Szabad Pécs egy 2017 tavaszán alapított, független vidéki közéleti-politikai online újság. A kezdetektől magánkézben van, nem kötődik politikai pártokhoz, politikai szereplőkhöz, befektetőkhöz, a működést olvasói támogatásokból, szakmai pályázati forrásokból és kis részben hirdetésekből fedezi. Az elsősorban Pécs és Baranya közéleti és politikai híreivel foglalkozó hírportál igyekszik a régió, Dél-Dunántúl, Baranyán túl elsősorban Szekszárd és Tolna megye legfontosabb közéleti-politikai történéseiről is beszámolni. 

XS
SM
MD
LG