Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Hertha szerint nem volt homofób Petry Zsolt, mégis kirúgták


Petry Zsolt, a Hertha BSC kapusedzője
Petry Zsolt, a Hertha BSC kapusedzője

Petry Zsolt szerint nem kellett volna közéleti témákban véleményt mondania Gulácsi Péternek. De Petry nem fogadta meg a saját tanácsát, és elmondta a véleményét a Magyar Nemzetnek, másnap pedig kirúgták az állásából.

Menesztette a berlini Hertha BSC a magyar kapusedzőjét, Petry Zsoltot egy a Magyar Nemzetben április 5-én megjelent interjú miatt. A német klub szerint a Hertha elkötelezett az olyan értékek mellett, mint a sokszínűség és a tolerancia, ezek pedig nem voltak tettenérhetők Petry Zsolt nyilatkozatában. Az viszont egyértelműen kiderült az interjúból, hogy a magyar kapusedző a Hertha alkalmazottaként adta az interjút, a klub viszont nem látta megjelenés előtt a cikket.

„Mindig is nagyra értékeltük Petry Zsolt munkáját a Hertha BSC-nél töltött évei alatt. Nyitott, toleráns és segítőkész ember benyomását keltette. Sosem viselkedett homofób vagy idegengyűlölő módon” – közölte Carsten Schmidt vezérigazgató a klub közleményében. Schmidt szerint Petry nyilatkozatai nem egyeztethetők össze a Hertha értékeivel.

Az ominózus interjúban Petry arról beszélt, hogy Gulácsi Péter foci kapusnak, a szivárványcsaládokról alkotott liberális véleményével a magyar társadalom többsége nem ért egyet. „Én sportolóként az ő helyében a futballra koncentrálnék, és nem fogalmaznék meg semmilyen álláspontot közéleti, társadalompolitikai kérdésekben. Hogy mégis mi késztethette Pétert arra, hogy kiálljon a homoszexuális, transzvesztita és egyéb nemi identitású emberek mellett, nem tudom. Én biztos, hogy nem kavartam volna fel az indulatokat az ő helyében” – mondta Petry az interjúban.

Ezt követően pedig – önmagával is ellentmondásba keveredve – közéleti és társadalompolitikai kérdésekben fogalmazta meg az álláspontját. „Nem is értem, hogy Európa hogyan képes morálisan ilyen mélyre süllyedni, mint ahol most van. A bevándorláspolitika nálam az erkölcsi leépülés megnyilvánulása” – mondta Petry.

„A liberálisok felnagyítják az ellenvéleményeket: ha te nem tartod jónak a migrációt, mert rettentő sok bűnöző lepte el Európát, akkor máris rád sütik, hogy rasszista vagy. Ez nem engedhető meg, a másik ember véleményét ritkábban tolerálják, főleg akkor, ha az illető konzervatív álláspontot képvisel” – fogalmazott a kapusedző. Érezhette, hogy baj van, mert az interjú megjelenésének a napján, pontosító üzenetet küldött a Magyar Nemzetnek.

Petry Zsolt azzal a kéréssel fordult a szerkesztőséghez, hogy bizonyos kérdésekben árnyaltabban fejthesse ki az álláspontját, mert a szöveg egyeztetése során általa fontosnak tartott gondolatok maradtak ki a vele készült interjúból.

„A korábbi válogatott kapus, a Hertha kapusedzője hangsúlyozza, maximálisan tiszteletben tartja Gulácsi Péter véleményét. Azt is fontosnak tartja leszögezni, hogy nem tett hátrányosan megkülönböztető véleményt a szivárványcsaládokra. A továbbiakban a feladatára kíván összpontosítani, hogy minél jobban és megelégedésre végezhesse a munkáját a Herthánál”olvasható a cikkben.

Azonban már ez sem tudta megmenteni az állását, a Hertha másnap, április 6-án Petry Zsolt menesztése mellett döntött.

Hat év a Herthánál

A Nemzeti Sport szerint Petry 2015 óta volt a Hertha szakmai stábjának tagja, s még azt követően is maradt Berlinben, hogy Dárdai Pál vezetőedzőt 2019 nyarán leváltotta a klub. Egyedül Jürgen Klinsmann edzői megbízatása alatt nem volt az első keret szakmai stábjának tagja, ekkor bő fél éven keresztül az utánpótlásban dolgozott. Korábban a Paderbornnál és a Hoffenheimnél edzősködött, illetve 2008-ban Erwin Koeman irányítása mellett a magyar válogatott stábtagja is volt.
  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG