Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A hetedik – úgy tűnik, megalakíthatják EP-frakciójukat Orbánék


Andrej Babiš (b), a cseh ANO párt vezetője és volt miniszterelnök, Herbert Kickl, az osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője és Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a Hazafias kiáltványt az európai jövőért című dokumentum aláírása után Bécsben 2024. június 30-án
Andrej Babiš (b), a cseh ANO párt vezetője és volt miniszterelnök, Herbert Kickl, az osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője és Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a Hazafias kiáltványt az európai jövőért című dokumentum aláírása után Bécsben 2024. június 30-án

A Dán Néppárt (DK) is bejelentette csatlakozását a Patrióták Európáért pártcsoporthoz az Európai Parlamentben. Ez azt jelenti, hogy várhatóan létrejön az EP-frakció, mert teljesült az a feltétel, hogy a pártcsoportnak legkevesebb hét tagországot kell képviselnie.

Az eddig az Identitás és Demokrácia (ID) csoporthoz tartozó Dán Néppárt csatlakozását jelentette be szombaton az X-en Anders Vistisen, a végrehajtó bizottság tagja, a párt egyetlen európai parlamenti képviselője. Mint írta: „Biztosak vagyunk abban, hogy a Patrióták Európáért lesz a harmadik legnagyobb pártcsoport az EP-ben, és egyértelmű jelzést tudunk adni a föderalistáknak.”

Ezzel alig egy héttel azután, hogy Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke, Andrej Babiš, a cseh ANO párt és Herbert Kickl, az osztrák Szabadságpárt vezetője múlt vasárnap Bécsben bejelentette az új jobboldali pártszövetség megalakításának szándékát, és aláírta a Patrióta kiáltvány az európai jövőért című dokumentumot, teljesültek a pártcsalád létrehozásának feltételei. Az Európai Parlament szabályai szerint egy frakciónak legalább hét tagállam összesen 23 képviselőjéből kell állnia.

Az Orbán Viktor, Herbert Kickl és Andrej Babiš vezette hármashoz hétfőn jelezte csatlakozási szándékát a portugál Chega! párt, majd a spanyol Vox jelentkezett be, pénteken pedig a novemberi hollandiai választásokon győztes Szabadságpárt vezetője, Geert Wilders közölte, hogy az ő pártja is tag kíván lenni. Az olasz Liga párt vezetője, Matteo Salvini arról beszélt, hogy dolgoznak a csatlakozáson, míg a francia Nemzeti Tömörülés vezetője, Marine Le Pen azt mondta: megvárná ezzel a francia választások vasárnapi, második fordulójának eredményét, így hétfőn lesz teljes a névsor.

Orbán Viktor is hétfőre ígért bejelentést az új pártcsaládról. Múlt vasárnap Bécsben újságíróknak azt mondta: „Ma egy olyan politikai formációt hozunk létre, amely meggyőződésem szerint hasítani fog, és nagyon gyorsan az európai jobboldal legnagyobb frakciója lesz. Ez napokon belül be fog következni, és utána határ a csillagos ég.”

XS
SM
MD
LG