Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Hezbollah vezetőjének állítólag nem volt tudomása a Hamász terrortámadásáról


Utcai kivetítőn követik az emberek a Hezbollah-vezér beszédét Bejrútban 2023. november 3-án
Utcai kivetítőn követik az emberek a Hezbollah-vezér beszédét Bejrútban 2023. november 3-án

A libanoni síita fegyveres szervezet vezetője pénteken szólalt meg először nyilvánosan az október 7-i, több mint 1400 izraeli ember életét követelő palesztin merényletsorozat óta.

Az ismeretlen helyen bujkáló Haszan Naszrallah a televízió által is közvetített, előre felvett beszédében a Gázai övezetet irányító Hamász terrortámadását méltatta, ugyanakkor leszögezte, hogy az „kizárólag palesztin tervezés és megvalósítás eredménye” volt.

A világszerte nagy figyelemmel követett, csaknem másfél órás nyilatkozatban arról is szó esett, hogy a Hezbollah szintén részesévé vált a harcnak, a csoport napról napra fokozza a tevékenységét, ezáltal is lekötve az izraeli hadsereg egy részét északon.

Az utóbbi napokban sem enyhült a feszültség, Libanonból csaknem húsz célpontot támadtak egyszerre Izraelben előző nap, de a válaszcsapások sem késlekedtek.

Ehhez kapcsolódóan: Szorul az ostromgyűrű Gázaváros körül, újabb izraeli látogatáson az amerikai külügyminiszter

Naszrallah kijelentette, hogy „minden forgatókönyv nyitott”, s a határ közelében dúló harcok nincsenek lekorlátozva az eddig látott szintre. Ezzel kapcsolatban nem bocsátkozott részletekbe, azonban nem is hirdetett totális háborút.

Eközben Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy Izrael „északi ellenségei súlyos árat fognak fizetni”, ha próbára teszik a zsidó állam türelmét.

Elemzők szerint a háború a Hamásznál lényegesen erősebb Hezbollahhal súlyos pusztítással járna mind a két fél számára. A libanoni milíciáról úgy tudni, hogy nagyobb pontosságú fegyverekkel is rendelkezik, így akár mélyen a határ túloldalán is képes lehet csapást mérni különböző célpontokra.

Annalena Baerbock német külügyminiszter örményországi látogatásán rámutatott, hogy az eszkaláción mindenki veszítene. „Ezért is hihetetlenül fontos az, hogy minden szereplő együttműködjön azért, hogy megelőzzük a térség lángra lobbanását” – fogalmazott.

Az Egyesült Államok már 1997-ben terrorszervezetnek nyilvánította a Hezbollahot. Hasonlóan járt el a szervezet katonai szárnyával az Európai Unió is, mindazonáltal a közel-keleti ország parlamentjében is képviselettel bíró politikai szárny esetében ez nem történt meg.

Hodorkovszkij: Az Izrael–Hamász-háború Putyint segíti, aki „káoszt teremt, ahol csak tud”
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:45 0:00

Készült az AP, az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG