Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A hivatalos figyelmeztetések ellenére Oroszországban sem feledkeztek meg Navalnij születésnapjáról


Alekszej Navalnij üvegcellájából üzen a feleségének a moszkvai bírósági tárgyaláson 2021 februárjában
Alekszej Navalnij üvegcellájából üzen a feleségének a moszkvai bírósági tárgyaláson 2021 februárjában

Alekszej Navalnij támogatói és rokonai a néhai orosz ellenzéki vezető 48. születésnapjára emlékeznek június 4-én. Oroszországban moszkvai sírjánál és más városok emlékműveinél tisztelegnek Navalnij előtt az emberek az engedély nélküli gyülekezésekről kiadott figyelmeztetések ellenére.

Navalnij halálát február 16-án jelentették be az oroszországi sarkvidék Sarki Farkas börtönében, ahol 19 éves büntetését töltötte szélsőséges tevékenység és más vádak miatt, amelyek mindegyikét támogatóival együtt politikai indíttatásúnak minősítette és visszautasította.

Június 4-én Berlinben özvegye, Julija Navalnaja jelenlétében tartottak megemlékezést. A nap folyamán koncert is lesz, ezt munkatársai szervezték Helló, itt Navalnij címmel olyan művészek fellépésével, akik ellenzik a háborút és Vlagyimir Putyin elnök rendszerét. Az előadók között szerepel például az AIGEL, Casta és Noize MC.

Razzia, mérgezés, magánzárka – Alekszej Navalnij legnagyobb csatái
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:06:56 0:00

Moszkvában az emberek virágot hagytak a sírjánál a Boriszov temetőben.

Navalnijjal hónapokon át rendkívül keményen bántak a börtönben. A tisztviselők azt állították, hogy halálát „természetes okok” idézték elő, aztán egy hétig megtagadták a holttest kiadását a családnak.

2021 januárjában börtönözték be, azután, hogy hazatért Németországból, ahol hónapokig gyógyították egy majdnem végzetes idegmérgezés után, amelyet véleménye szerint orosz biztonsági tisztek hajtottak végre Putyin parancsára.

Halálát Navalnaja gyilkosságnak nevezte. Joe Biden amerikai elnök és más nyugati vezetők azzal vádolták Moszkvát, hogy felelős legrettegettebb hazai bírálója haláláért.

Több ezer ember részvételével megtartott, március 1-jei moszkvai temetése a Putyin rendszerével egyet nem értők legnagyobb megnyilvánulása volt Oroszország 2022. február 24-i inváziója óta Ukrajna ellen.

A berlini emlékmisét Christian Stäblein püspök, a Berlin-Brandenburgi Evangélikus Egyház vezetője mutatta be.

„Negyvenhét évéből sokat töltött harccal, a szabadság és az igazság keresésével, többször szembesült elzárással és börtönnel, zaklatással, lelki kínzással és fizikai megaláztatással, pusztítással, mérgezéssel, amelyek megbetegítették és megsebezték. Mindezek ellenére – és saját diverziói ellenére – kiállt a szabadság mellett” – mondta beszédében Stäblein.

„Senki sem veheti el ezt a méltóságot sem a bíróságon, sem a halálban” – tette hozzá.

Annak ellenére, hogy a hatóságok figyelmeztetést adtak ki be nem jelentett összejövetelek és más, törvénysértőnek tekinthető események ellen, számos orosz városban várhatók spontán megemlékezések a korrupció ellen küzdő keresztes lovagról.

Tömegek róják le kegyeletüket Navalnij sírjánál, ahová csak motozás után léphetnek a gyászolók
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:16 0:00

Novoszibirszkben a rendőrök figyelmeztetésül kordonnal körbekerítették a politikai elnyomás áldozatainak emlékművét, ahol a Navalnij halálát követő napokban spontán emlékhelyet hoztak létre.

Sziktivkarban, Permben és Bereznyikiben a Telegram 7x7 csatorna szerint a rendőrség június 3-án az otthonukban keresett fel aktivistákat.

Vlagyivosztokban, Joskar-Olában és Szamarában az emberek június 4-én virágot helyeztek el azokon a helyeken, ahol februárban spontán emlékműveket emeltek.

Az orosz hatóságok felvették „szélsőséges” listájukra a Navalnij által létrehozott szervezeteket, egykori munkatársait pedig továbbra is üldözik.

XS
SM
MD
LG