Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A HM a szlovák védelmi miniszter állításáról: Ukrán katonai egészségügyi szakemberek kiképzésében vesznek részt


Jaroslav Naď szlovák védelmi miniszter a koppenhágai Kastelletben 2022. október 2-án
Jaroslav Naď szlovák védelmi miniszter a koppenhágai Kastelletben 2022. október 2-án

A szlovák védelmi miniszter, Jaroslav Naď szerint Magyarország területén ukrán katonákat képeznek ki. A magyar Honvédelmi Minisztérium erre reagálva közölte: a honvédség humanitárius célból vesz részt ukrán katonai egészségügyi szakemberek kiképzésében.

Naď a szlovák külügyminisztérium által szervezett nyilvános pódiumbeszélgetés vendége volt, amelyet a kelet-szlovákiai Nagymihályon (Michalovce) rendeztek hétfő este. Az esemény rendkívül feszült légkörben zajlott, hiszen a közönségben oroszszimpatizánsok, szlovákiai szélsőségesek képviselői is jelen voltak, akik folyamatos bekiabálással zavarták a beszélgetést – írja az Új Szó.

Amikor szóba került az Ukrajnának nyújtott védelmi, humanitárius és egyéb segítség, az egyik bekiabáló arról beszélt, hogy Magyarország katonailag nem támogatja Kijevet. Naď szerint azonban ez nem igaz. „A magyarok is segítenek. Az, hogy ön erről nem tud, és valamiféle propaganda azt terjeszti, hogy nem segítenek, egy dolog. De tudta ön például, hogy a magyarok ukrán katonákat képeznek ki a területükön? Valószínűleg ön erről nem tudott” – állította a védelmi miniszter az ukrán fegyveres erők tagjainak Magyarország területén zajló kiképzéséről. Naď arról is beszélt, a bajba jutott szomszédos országot Szlovákiának segítenie kell, ahogy ezt Csehország és Lengyelország is teszi, amelyek még nagyobb mértékben támogatja Kijevet, mint Pozsony.

Arról, hogy a szlovák tárcavezető állításának megfelelően Magyarország területén folyik-e ukrán katonák kiképzése, az Új Szó a magyar Honvédelmi Minisztériumnál érdeklődött. A lap azt kérte, erősítsék meg az információt, vagy cáfolják. A magyar tárca sajtóosztályától azonban nem kaptak egyértelmű választ. A minisztérium megismételte a magyar kormány sokszor hangoztatott álláspontját, miszerint a béke pártján állnak, és nem támogatnak olyan lépéseket, amelyek szerintük a háború eszkalációjához vezetnének. „Ezért nem küldünk sem fegyvert, sem katonákat Ukrajnába – írják. Majd felidézik, hogy Magyarország humanitárius segítséget nyújt, illetve részt vesz a sebesült ukrán katonák kórházi ellátásában. – A Magyar Honvédség pedig szintén humanitárius célból vesz részt ukrán katonai egészségügyi szakemberek kiképzésében is” – fogalmaz a tárca.

Az utóbbiról egyébként Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának fideszes elnöke még február 20-i pozsonyi sajtótájékoztatóján is beszélt. A szlovákiai magyar párt, a Szövetség székházában tartott sajtóeseményen az Ukrajnának nyújtott segítség formáit sorolva elmondta, egy NATO-együttműködés keretében nagy számban képeznek ki Magyarországon katonaorvosokat.

Az Új Szó beszámolója szerint a pódiumbeszélgetésen egyébként a nagyjából kétszáz fős közönség felét-harmadát tették ki a hőzöngők. Naď megemlítette: már az esemény előtt tudtak arról, hogy a szélsőséges, putyinista közösségi oldalakon egyesek azzal a céllal szervezkednek, hogy megzavarják a rendezvényt.

A miniszter szerint a helyszín közelében többen orosz és szovjet zászlókkal vonultak fel. A védelmitárca-vezető a vita hevében egy ponton arra szólította fel a helyszínen lévő biztonsági erőket, rögzítsék a bekiabálók arcát. A történtekre Facebook-bejegyzésében reagált Gyimesi György, a kormányzó OĽaNO magyar nemzetiségű parlamenti képviselője, aki kiállt a bekiabálók mellett, és megjegyzéséért bírálta Naďot. A minisztert egyébiránt éppen az OĽaNO párt jelölte a tárcavezetői tisztségbe.

  • 16x9 Image

    Czímer Gábor

    Czímer Gábor a Szabad Európa pozsonyi tudósítója, főállásban az egyetlen szlovákiai magyar napilap, az Új Szó belpolitikai rovatának a munkatársa. Korábban egyebek mellett a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál is dolgozott.

XS
SM
MD
LG