Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A járvány harmadik évében az áldozatok száma meghaladja a hatmilliót


Covidban elhunyt emberek holttestét helyezik el egy fagyasztókonténerben Hongkongban 2022. március 5-én
Covidban elhunyt emberek holttestét helyezik el egy fagyasztókonténerben Hongkongban 2022. március 5-én

A Covid–19 halálos áldozatainak száma hétfőn meghaladta a hatmilliót – ez is mutatja, hogy az immár harmadik éve tartó világjárvány még korántsem ért véget.

Ez a mérföldkő a legújabb tragikus emlékeztető a járvány könyörtelen természetére, miközben az emberek levetik a maszkot, újra utazni kezdenek és újranyitnak a vállalkozások szerte a világon.

A Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint az utolsó egymillió halálesetet az elmúlt négy hónapban jegyezték fel.

Ez azt mutatja, hogy kicsit lassult az előző egymillió haláleset óta a járvány, viszont rávilágít arra, hogy sok ország még mindig küzd a koronavírussal.

Van, ahova most ért el a járvány

Távoli csendes-óceáni szigetek, amelyeket elszigeteltségük sokáig megvédett a vírustól, épp most harcolnak az első esetekkel és az első halálozásokkal, amelyeket a rendkívül fertőző omikron-változat okoz.

Hongkongban, ahol ugrásszerűen szaporodnak a halálesetek, e hónapban már harmadszor tesztelik a teljes, 7,5 milliós lakosságot, mivel ragaszkodnak a szárazföldi Kína zéró Covid stratégiájához.

Miközben Lengyelországban, Magyarországon, Romániában és más kelet-európai országokban továbbra is magas a halálozási arány, a térségbe több mint másfél millió menekült érkezett a háború sújtotta Ukrajnából – egy olyan országból, ahol alacsony az átoltottság és magas a megbetegedések, illetve a halálozások aránya.

Az Egyesült Államok önmagában az egymillió bejelentett halálesethez közelít, amely a legnagyobb hivatalos szám a világon.

A valóságban akár csaknem négyszer ennyi halott köthető a koronavírushoz

Annak ellenére hogy a hatmilliós halálozási szám óriási – nagyobb, mint Berlin és Brüsszel lakosságáé együttvéve, vagy az egész Maryland államé –, a szakértők szerint valószínűleg sokkal alacsonyabb a valósnál.

Mivel a világ számos részén rosszul vezetik a nyilvántartást és helytelenül tesztelnek, sok halálesetet nem a Covid–19-nek tulajdonítottak. Emellett sok haláleset kapcsolódik ugyan a járványhoz, de nem a tényleges Covid–19-fertőzésekhez, például olyan emberek esetében, akiknél megelőzhető lett volna a halál, de nem kaphattak kezelést, mert a kórházak megteltek.

A The Economist egyik csapata elemezte a megemelkedett halálozási számokat, és arra jutott, hogy a Covid–19-járvány halottainak száma 14 millió és 23,5 millió között van.

Összességében mintegy 450 millió Covid–19-es esetet regisztráltak a világon.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG