Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A járvány miatt 5%-kal zsugorodott a német gazdaság


A Porsche német autógyár alkalmazottai egy sportautón dolgoznak a cég stuttgart-zuffenhauseni üzemében, Németországban, 2018. január 26-án.
A Porsche német autógyár alkalmazottai egy sportautón dolgoznak a cég stuttgart-zuffenhauseni üzemében, Németországban, 2018. január 26-án.

A világjárvány miatti lezárások következtében megcsappant az üzleti és fogyasztói tevékenység Németországban, ezért a gazdaság 5% -kal zsugorodott 2020-ban. Ezzel véget ért az ország egy évtizeden át tartó gazdasági növekedése.

A járvány következtében kialakult zsugorodás kisebb mértékű, mint a 2009-es világválság során tapasztalt 5,7% -os gazdasági csökkenés.

A német állami statisztikai hivatal a Destatis csütörtökön kijelentette, hogy csak az építőipar mutatott fellendülést, az ipar és a szolgáltatóipar viszont drasztikusan visszaesett.

A mezőgazdaságot, a pénzügyi szolgáltatásokat, az ingatlanügyleteket, valamint az információs és kommunikációs szektort csak kisebb mértékben viselte meg a járvány.

Az ipar és a szolgáltatóipar szenvedte meg legjobban a járványt

Az ipar 9,7% -os, míg a szolgáltatóipar – a kulturális-, és sportesemények állandó lemondása miatt – 11,3% -os csökkenéssel számolt el.

Amíg 2019-ben szerény 0,6% -os növekedést produkált, addig a német gazdaság növekedése a lezárások és az erőteljes fellendülés között ingadozva 2020-ban az előző évinél is kisebb mértékű volt.

A teljesítmény a második negyedévben volt a legrosszabb, amely az előző negyedévhez képest 9,8%-os zuhanást produkált, amelyet 8,2% -os élénkülés követett a harmadik negyedévben.

Az utolsó negyedévről nincs még hivatalos adat

Az utolsó negyedévben a növekedés „nagyjából stagnált” – mondta Michael Kuhn, a Destatis GDP-vel és a kibocsátással kapcsolatos számításokat végző csoport vezetője.

Kuhn elmondta, hogy mivel nagyon kevés adat állt rendelkezésükre a legutóbbi, decemberi lezárások idejéről, így az ügynökség nem tudta még elkészíteni a hivatalos becslést.

A negyedik negyedév adatait január 29-én jelentik majd be.

Készült az AP tudósítása alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG