Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A jövő év végéig atomenergia-mentessé válhat Németország


A gundremmingeni atomerőmű hűtőtornya
A gundremmingeni atomerőmű hűtőtornya

Németország pénteken megkezdi három újabb atomerőmű leállítását; az év végéig teljesen leállnak. Az országban hat atomerőmű működött, a kormány tervei szerint 2022 végéig leállítanák az összes megmaradt erőművet, és megújulókkal oldanák meg az áramszolgáltatást.

A német kormány pénteken bejelentette, hogy újabb lépést tesznek az atomenergia kiváltása felé, nagyobb teret adva a megújuló energiaforrásoknak. A megmaradt hat német atomerőműből hármat, az E.ON és az RWE által üzemeltetett Brokdorf, Grohnde és Gundremmingen C reaktort három és fél évtizedes működés után lekapcsolják. Az utolsó három atomerőművet – Isar 2, Emsland és Neckarwestheim II – 2022 végéig állítanák le.

Fukusima adta meg a végső lökést

Németország a fukusimai reaktorolvadás után döntött az atomenergia fokozatos kivezetése mellett. 2011-ben egy földrengés és szökőár tönkretette a japán tengerparti erőművet; ez volt a 25 évvel korábbi csernobili katasztrófa óta a világ legsúlyosabb nukleáris katasztrófája.

Az egyesek által tisztának és olcsónak tartott energiaforrások fokozatos leállítása visszafordíthatatlan lépés Európa legnagyobb gazdasága számára, amely ambiciózus éghajlati célokkal és emelkedő energiaárakkal néz szembe. „A németországi energiaipar számára az atomerőművek kivezetése végleges” – mondta Kerstin Andreae, a BDEW energiaipari szövetség vezetője.

A BDEW előzetes adatai szerint a hat atomerőmű 2021-ben a németországi villamosenergia-termelés mintegy 12 százalékáért felelt. A megújuló energiaforrások részaránya csaknem 41 százalék volt, a szén alig 28 százalékot, a gáz pedig 15 százalék körül termelt. Németország célja, hogy 2030-ra a megújuló energiaforrások a szél- és napenergia-infrastruktúra bővítésével az áramszükséglet nyolcvan százalékát fedezzék.

Évtizedekig tarthat az erőművek leszerelése

Robert Habeck gazdasági és éghajlatvédelmi miniszter szerdán azt mondta, hogy nem látja, hogy az atomellenes konszenzus gyengülne Németországban. Az új kormány, amely az éghajlatvédelmi erőfeszítések fokozását tervezi, a koalíciós megállapodásban kiállt az atomenergia kivezetése mellett.

Környezetvédő csoportok szintén üdvözölték a lépést, de figyelmeztettek, hogy 2022 nem jelenti a nukleáris korszak valódi végét Németországban. „Rá kell mutatnunk, hogy Németországban még mindig lesznek urándúsító üzemek, mint például a gronaui – mondta Arne Fellermann, a BUND környezetvédelmi csoport egyik vezetője a Reutersnek. – Garchingban is van egy kutatóreaktor, amely atomfegyver előállítására is alkalmas uránnal dolgozik” – tette hozzá.

A munkahelyek esetleges megszűnéséről Tobias Buehler, Gundremmingen polgármestere azt mondta, hogy az erőmű alkalmazottai a reaktor leállítása után a reaktor leszerelésével lesznek elfoglalva. „A leszerelési időszak minden bizonnyal még egy-két évtizedig fog tartani” – mondta Buehler.

A leszerelés teljes költségét az E.ON erőművenként 1,1 milliárd euróra (1,25 milliárd dollár) becsüli. Az E.ON 2020-ban 9,4 milliárd eurós céltartalékot képzett a nukleáris üzemelés utáni időszakra, beleértve a létesítmény leszerelését, a radioaktív hulladék csomagolását és eltakarítását.

XS
SM
MD
LG