Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A kelet-ukrajnai megszálló hatóságok feltételezett ukrán katonai célmegjelölők után kutatnak


A Donbász orosz részén a jelentések szerint házkutatásokat tartanak és letartóztatásokat hajtanak végre, azok után a civilek után kutatva, akik esetleg segítik a kijevi hadsereget. A műveleteket egy helyi boszorkányüldözésnek nevezte
A Donbász orosz részén a jelentések szerint házkutatásokat tartanak és letartóztatásokat hajtanak végre, azok után a civilek után kutatva, akik esetleg segítik a kijevi hadsereget. A műveleteket egy helyi boszorkányüldözésnek nevezte

A Donbász oroszok által ellenőrzött részein fokozták erőfeszítéseiket a megszálló hatóságok, hogy megtalálják azokat a helyi civileket, akik szerintük célpontokat és más információkat szolgáltatnak az ukrán fegyveres erőknek. Úgy tűnik azonban, hogy az erőfeszítések célja sok esetben a régi viták rendezése.

Ljudmila, aki 2014-ben vonult nyugdíjba a luhanszki rendfenntartó erőktől, a hónap elején váratlan telefonhívást kapott egykori kollégájától. A hívó azt kérdezte tőle, hogy kapja-e a nyugdíját és hogy szüksége van-e segítségre. Azt is megkérdezte, mintegy mellékesen, hogy felvette-e már az orosz útlevelet.

„Először azt gondoltam, hogy biztos közeleg egy választás, és hirtelen mindenki a választóira figyel” – nyilatkozta a Szabad Európának. A cikkben szereplő, orosz megszállás alatt álló ukrán területen élő személyek nevét biztonságuk érdekében megváltoztattuk.

Később azonban más, volt kollégáival folytatott magánbeszélgetések során Ljudmila megtudta, hogy a megszálló hatóságok a Luhanszki és a Donyecki terület oroszok által ellenőrzött részein aktív kampányt indítottak azon civilek felkutatására, akik esetleg segítenek az ukrán hadseregnek a frontvonalak mögötti célpontok beazonosításában.

A telefonhívás Ljudmilához egy nappal azután érkezett, hogy ukrán ágyúzás érte a 2014 óta katonai bázisként használt Luhanszkteplovoz mozdonygyárat.

Luhanszk, Donyeck, Szorokiny és más települések lakói megerősítették a Szabad Európa Donbas.Realities szerkesztőségének, hogy ilyen jellegű nyomozások kezdődtek. Volt olyan is, aki boszorkányüldözésnek nevezte. Mindez pont akkor indult be, amikor Ukrajna felgyorsítja a június elején indított, kulcsfontosságú ellentámadást.

Mikola, az orosz megszállás alatt élő nyugdíjas veterán katona elmondta, hogy a házkutatások az emberek konkrét kategóriáit célozzák, köztük a hozzá hasonló katonai nyugdíjasokat és a rokkant veteránokat.

Célkeresztben vannak azok is, akiknek gyermekei Ukrajnának a kormány által ellenőrzött részein élnek, különösen, ha nem fogadták el az orosz állampolgárságot, valamint azok, akik ugyan a megszálló adminisztrációnak dolgoznak, de úgy tűnik, hogy a közösségi médiában nem mutattak kellő lojalitást.

Emellett a Ljudmilához hasonló volt rendvédelmi alkalmazottak, különösen a Berkut rohamrendőrség veteránjai is górcső alá kerültek.

„Végül is – fejtette ki Mikola – úgy gondolják, hogy ha ezek az emberek elárulták Ukrajnát, akkor őket is elárulhatják.”

Félelemterjesztés

A megszálló hatóságok által ellenőrzött média arról számolt be, hogy ebben a hónapban ukrán csapások érték a luhanszki bányát és a Centrokuz vasművet is. Július 25-én Donyeck központjából is robbanásokról számoltak be egy gyár közelében, amelyet orosz állomáshelyként használtak.

Mikola szerint a boszorkányüldözés annak jele, hogy a megszálló hatóságok aggódnak az ellentámadás miatt, amelynek során Ukrajna kisebb területi nyereségekről számolt be mind a Donbászt is magában foglaló Kelet-Ukrajnában, mind délen. Az ukrán előrelépés idegessé teszi őket – mondta Mikola.

A hatóságok az ukrán rakétacsapásokat rutinszerűen az úgynevezett várakozókra, vagyis azon civilekre fogják, akik arra várnak, hogy Kijev visszaállítsa az ellenőrzést a terület felett. Jelena, egy Luhanszkban élő nő megjegyezte, hogy minden sikeres csapás után a megszálló hatóságok egy- állítólagos célmegjelölő letartóztatásáról számolnak be.

„De a támadások folytatódnak – mondta Jelena. – Mintha a megszállt Luhanszkban lenne valamiféle gyár, amely egyik célmegjelölő után állítja elő a másikat. Persze mindenki érti, hogy csupán véletlenszerűen tartóztattak le valakit.”

Tűzoltók küzdenek a tűzzel tavaly év végén, miután a megszállt Donyeckben lévő Sahtarszkban három olajtároló tartály gyulladt ki ukrán lövések következtében – közölték a de facto hatóságok
Tűzoltók küzdenek a tűzzel tavaly év végén, miután a megszállt Donyeckben lévő Sahtarszkban három olajtároló tartály gyulladt ki ukrán lövések következtében – közölték a de facto hatóságok

Mikola szerint a letartóztatások a megszálló hatóságok kísérletei arra, hogy bebizonyítsák Moszkvának, hogy éberek és ellenőrzésük alatt tartják a régiókat. Emellett a nagy nyilvánosságot kapó letartóztatások félelmet keltenek a helyiekben, akik esetleg csendben szurkolnak az ukrán ellentámadásnak.

Ráadásul a fogvatartottak további alku eszközévé válnak a Kijevvel a fogolycserékről folytatott tárgyalásokon.

A Szabad Európának nyilatkozó más helyiek szerint a megszállt területeken könnyen letartóztathatnak, még akkor is, ha soha nem fejeztél ki ukránbarát érzelmeket. Néha elég egy ház, egy autó vagy egy üzlet, amely felkeltette az egyik de facto hivatalnok vagy milicista figyelmét. Szerepet játszanak a feljelentések is.

„Ha konfliktusod van egy szomszédoddal, és van kapcsolata a de facto rendőrségen, előfordulhat, hogy pincébe zárva találod magad – mondta Jelena. – Egy elhidegült feleség vagy férj dönthet úgy, hogy bosszút áll. (…) Ha a szomszédban lakó öreg nénivel vitatkozol a kerítés állapota miatt, lehet, hogy feljelent, hogy hallott ukránul beszélni.”

Az ilyen esetekben letartóztatott embereket könnyen célmegjelölőnek állíthatják be – tette hozzá.

Az ilyen önkényes letartóztatások kontraproduktívak lehetnek a hatóságok számára – mondta Artyom, egy korábbi luhanszki, aki valóban nyújtott hírszerzési segítséget az ukrán fegyveres erőknek, mielőtt a Kijev által ellenőrzött területre távozott. Most a hadsereg önkénteseként koordinálja a különböző forrásokból származó információkat Kelet-Ukrajna megszállt részein.

Nehéz ijesztgetni az embereket, ha tudják, hogy egy pincében végezhetik, anélkül hogy ténylegesen tettek volna valamit – mondta Artyom.

Írta Robert Coalson Olha Modina, a Szabad Európa Donbas.Realities újságírójának tudósítása alapján
XS
SM
MD
LG