Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A keleti NATO-tagok vezetőivel is találkozik az amerikai elnök


Joe Biden beszéde 2023. február 21-én Varsóban
Joe Biden beszéde 2023. február 21-én Varsóban

Joe Biden európai látogatása utolsó napján, szerdán a bukaresti kilenceknek nevezett országcsoport vezetőivel is összeül Varsóban. A találkozón hazánkat Novák Katalin köztársasági elnök képviseli.

A bukaresti kilencek a jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget Oroszország általi illegális annektálása után jött létre 2015-ben. Tagjai: Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Magyarország, Románia és Szlovákia. Földrajzi elhelyezkedésükből fakadóan ezen országok legtöbbjét komoly aggodalommal tölti el a további orosz agresszió lehetősége.

A mostani találkozó egyik fő célja feltehetőleg az Egyesült Államok védelmi garanciáinak megerősítése.

Az amerikai elnök keddi beszédében hangsúlyozta: „Amikor Oroszország megindította az inváziót, nemcsak Ukrajna került próbatétel elé, hanem az egész világ. Európa, az Egyesült Államok, a NATO, minden demokrácia próbatétel elé került.”

Leszögezte, hogy Washington elkötelezettsége sziklaszilárd az észak-atlanti szövetségen belüli kollektív védelem elve és Ukrajna támogatása mellett.

„Az autokraták étvágyát nem lehet csillapítani, ellen kell neki szegülni” – fogalmazott.

A Fehér Ház az utóbbi időszakban több kelet-európai NATO-országot méltatott az Ukrajnának nyújtott támogatás miatt, például Lengyelországot, Litvániát és Romániát.

Joe Biden különös figyelmet szentelt a lengyel erőfeszítéseknek, miután az ország mintegy másfél millió ukrán menekültet fogadott be, és 3,8 milliárd dollárnyi katonai és gazdasági támogatásról döntött Kijev számára.

Magyarország részéről a jórészt inkább jelképes hatalommal bíró Novák Katalin köztársasági elnök lesz jelen az ülésen Orbán Viktor kormányfő helyett.

„Elnök asszony valamennyi programponton részt vesz, illetve a plenáris ülésen is felszólal a többi állam- és kormányfő mellett” – írta a Sándor-palota kommunikációs igazgatósága a Telexnek.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG