Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A kínai elnök tárgyalásra szólítja fel az EU-t Ukrajnáról


Az archív képen Charles Michel még egy videókonferencia keretében beszél Hszi kínai elnökkel Brüsszelből 2022. április 1-jén
Az archív képen Charles Michel még egy videókonferencia keretében beszél Hszi kínai elnökkel Brüsszelből 2022. április 1-jén

Hszi Csin-ping kínai vezető tárgyalásokat sürgetett az ukrajnai konfliktus politikai megoldására csütörtökön Pekingben, amikor Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével tárgyalt – közölte a CCTV állami műsorszolgáltató.

Hszi azt mondta, hogy „az ukrán válság politikai megoldása Európa elsődleges érdeke és Eurázsia minden országának közös érdeke”.

„A jelenlegi körülmények között el kell kerülnünk a válság fokozódását és kiterjesztését, és a békéért kell dolgoznunk” – fogalmazott Hszi.

Kína korábban többször tett ilyen kijelentéseket, miközben nem volt hajlandó elítélni Oroszország invázióját, és bírálta a Moszkva ellen hozott szankciókat.

Hszi és orosz kollégája, Vlagyimir Putyin hetekkel az invázió előtt megerősítette, hogy „határtalan” a barátság a két ország között, Peking fokozta olajvásárlását Oroszországtól, a héten pedig közös gyakorlatokat tartott a két légierő.

Kényes egyensúly

Uniós tisztviselők azt mondták: Michel egynapos látogatásának célja az volt, hogy egyensúlyt keressen az EU nagyobb kínai kivitelre irányuló kívánsága és aközött a törekvés között, hogy szilárdan lépjen fel a demokrácia és az alapvető szabadságjogok védelmében Pekinggel szemben.

Az elmúlt években, ahogy Kína növeli globális befolyását, az EU egyre inkább stratégiai riválisának tekinti az országot.

Michel látogatása egyben alkalom arra is, hogy a 27 tagú közösség egységes fellépést mutasson, miután Olaf Scholz német kancellár november elején szólólátogatást tett Kínában.

Akkor Scholz sürgette Kínát, hogy vesse be Oroszországra gyakorolt befolyását, és emberi jogi aggályokat vetett fel. Michel megpróbál ezekre a megbeszélésekre építeni, miközben az EU igyekszik helytállni az egyre határozottabb és tekintélyelvűbb Kínával szemben.

A látogatás idején nagyok a feszültségek az önrendelkező Tajvan körül, amelyet Kína támadással fenyegetett. Egy ENSZ-jelentés szerint az ujgurok és más etnikai csoportok emberi jogainak kínai megsértése Hszincsiang tartományban olyan mértékű lehet, hogy az már emberiség elleni bűncselekménynek minősülhet.

Az Európai Parlament és az EU tagállamaiból egyre több politikus látogat Tajvanra, ami feldühítette Pekinget. Litvánia döntése, hogy javítja kapcsolatait Tajpejjel, a kapcsolatok befagyasztására és a kereskedelem betiltására késztette Pekinget a balti országgal.

Michel ugyanakkor arra törekszik, hogy javítsa az EU gazdasági befolyását a világ második legnagyobb gazdaságára, amelynek jelentősen lelassult a növekedése, részben a Covid–19 ellen hozott merev megszorítások miatt, amelyek Michel látogatását is mindössze egy napra korlátozták.

Az EU-nak körülbelül 230 milliárd eurós az éves kereskedelmi hiánya Kínával szemben az áruk és szolgáltatások terén. Az unió kifejezetten arra törekszik, hogy csökkentse a függőségét Kínától a technológiai berendezések és a mikrocsipek, akkumulátorok és napelemek előállításához használt nyers ásványok tekintetében.

Önkéntesek próbálják kiüríteni az ukrán településeket a frontvonal mellett
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:09 0:00
Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG