Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A kínai kormány nem árulja el, miért kellett távoznia a külügyminiszternek


Szijjártó Péter Vang Ji akkori kínai államtanácsossal lángosozik Dunakeszin 2023. február 20-án
Szijjártó Péter Vang Ji akkori kínai államtanácsossal lángosozik Dunakeszin 2023. február 20-án

Hosszú hetek óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt Csin Kang, aki mindössze pár hónapig töltötte be a tisztséget, mielőtt megjelentek a hírek a leváltásáról.

Az egykor a kínai elnök bizalmasaként számon tartott volt amerikai nagykövetet kedden menesztették, miután a jelek szerint kiesett Hszi Csin-ping kegyeiből.

Mao Ning külügyi szóvivő nem árult el semmi újat az ügy iránt érdeklődő újságírók kérdéseire, mindössze visszautalt a Csinhua állami hírügynökség előző napi beszámolójára.

A kérdésre, hogy miként értékelné Csin Kang mindössze 207 napig tartó tárcavezetői munkáját, a tisztségviselő azt mondta, hogy nem ő a megfelelő személy ennek megítélésére. „Nem gondolom, hogy helyénvaló lenne ítéletet mondanom” – fogalmazott, hangoztatva, hogy Peking megfelelő tájékoztatást nyújtott.

Majd rámutatott, hogy az államfő és a legfelsőbb törvényhozó testület döntései „rendkívül világosak (…) Azt ajánlom, hogy ezekre hivatkozzanak. Nem rendelkezem semmilyen más információval” – mondta.

Ehhez kapcsolódóan: Exkluzív: Kína és Oroszország közös taktikája az internet ellenőrzéséről, cenzúráról

A kínai külügyminisztérium honlapjáról szerdára minden hivatkozást eltávolítottak az 57 éves Csinnel kapcsolatban, a kereső nem ad találatot a nevére, a találkozóiról beszámoló korábbi cikkek helyén az olvasható, hogy „a lap nem létezik”.

A volt miniszter neve ugyanakkor megjelenik más kormányzati weboldalakon, például az Államtanács, a kereskedelmi tárca és egyes állami médiaorgánumok internetes felületén.

A kínai diplomácia élén Vang Ji korábbi külügyminiszter, külügyi államtanácsos váltja Csin Kangot.

Ehhez kapcsolódóan: Hszi Csin-ping hosszú távon Vlagyimir Putyinra fogad

A pekingi vezetés hetek óta „egészségügyi okokat” emleget Csin távollétével kapcsolatban.

Bár nem szolgáltak hivatalos magyarázattal a csere kapcsán, Bill Bishop elemző szerint a csaknem teljes digitális eltörlés arra utal, hogy kegyvesztetté vált.

„Nem vagyok biztos abban, hogy ez történne, ha egy elismert elvtársról lenne szó, aki megbetegedett” – írta hírlevelében.

Ezzel az értékeléssel többek között Neil Thomas Kína-szakértő is egyetért. „Gyűlnek a bizonyítékok, hogy ez igenis politikai tisztogatás” – húzta alá Twitter-bejegyzésében.

Ehhez kapcsolódóan: „A Nyugat legnagyobb hibája az volt, hogy nem vette észre, hogy a kínai kommunisták valódi kommunisták” – interjú Chenggang Xu közgazdásszal

Csin Kang utoljára június 25-én jelent meg a nyilvánosság előtt, amikor Andrej Rudenko helyettes orosz külügyminiszterrel találkozott Pekingben.

Eltűnésére nem adtak semmilyen magyarázatot. Az interneten különböző pletykák kezdtek terjedni, például arról, hogy viszonyt folytatott egy ismert televíziós műsorvezetővel.

„A kívülállók nem tudnak semmiről. A történtek is jól illusztrálják, hogy a kínai politika a nyugodt felszín alatt egyre kiszámíthatatlanabb és változékonyabb” – közölte Ho-fung Hung, a Johns Hopkins Egyetem professzora.

„Azt hiszem, hogy ez leginkább a kínai bürokrácia számára lehet üzenet, hogy senki nincs biztonságban, akármilyen magasra is emelkedett vagy akármennyire is élvezte Hszi Csin-ping támogatását” – emelte ki Neysun Mahboubi, a Pennsylvaniai Egyetem munkatársa.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG