Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A kínai külügyminiszter ismét megfenyegette Tajvant


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

A „tűzzel játszanak”, akik szembemennek Kínával a saját szakadár tartományának tekintett, azonban de facto független Tajvan ügyében – figyelmeztetett Csin Kang.

A kínai diplomácia vezetője egy sanghaji fórumon mondott beszédet, amelynek végén kitért a „tajvani problémára” is, kiemelve „a nemzeti szuverenitás és a területi integritás biztosításának” fontosságát.

„A tajvani probléma Kína központi érdekeinek is a középpontjában van. Soha nem fogunk meghátrálni semmilyen olyan lépéssel szemben, amely aláássa Kína szuverenitását és biztonságát. Akik a tűzzel játszanak Tajvan kérdésében, azok meg fogják égetni magukat” – fogalmazott.

Szakemberek szerint az ilyen megjegyzések Caj Jing-ven tajvani elemző demokratikusan megválasztott kormányának és legfontosabb szövetségesének, az Egyesült Államoknak szólnak.

Április elején Kína nagyszabású légi és tengeri hadgyakorlatot tartott a szigetország környékén, miután Caj Jing-ven az amerikai képviselőház elnökével találkozott Kaliforniában. Peking rámutatott, hogy erős figyelmeztetés volt a hadgyakorlat, amellyel a tajvani függetlenségpárti csoportoknak, illetve külföldi támogatóiknak kívántak üzenni.

Ehhez kapcsolódóan: Kína: „Erős figyelmeztetés” volt a Tajvan körüli hadgyakorlat

Kína az elmúlt években megerősítette fenyegetését, hogy szükség esetén erőszakkal is ellenőrzése alá vonja Tajvant, ami arra késztette a sziget kulcsfontosságú szövetségesét, az Egyesült Államokat, hogy újabb harckocsikat és rakétákat adjon el Tajvannak, Caj kormánya pedig lépéseket tett a kötelező katonai szolgálat kiterjesztése és a hazai védelmi ipar megerősítése érdekében.

Ehhez kapcsolódóan: Hogyan formálta az ukrajnai háború az amerikai felkészülést egy esetleges konfliktusra Kínával?

Az elmúlt hónapokban külföldi politikusok sora tett látogatást Tajvanon, köztük még amerikai házelnökként Nancy Pelosi és az Európai Unió számos politikusa. Ez mindkét oldalt katonai ereje fitogtatására sarkallta. Kína többször megtorlással fenyegetőzött a Tajvannal szorosabb kapcsolatokra törekvő országokkal szemben, de megfélemlítési kísérletei ellenreakciót váltottak ki a közvéleményben Európában, Japánban, az Egyesült Államokban és más nagy gazdaságokban.

Az egykori japán gyarmat, Tajvan az 1949-es polgárháborúban kivált Kínából, soha nem állt a Kínát kormányzó Kommunista Párt irányítása alatt.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG