Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A kínai oltást leszámítva egy oltás is elég lehet horvátországi utazáshoz


Rijekai strand 2020. július 10-én.
Rijekai strand 2020. július 10-én.

Több más ország mellett Horvátország is elkezdte használni az európai vakcinaútlevelet, akinek ilyen van, gyorsabban átjuthat például a határon. Magyarország erre egyelőre még nem tudott felkészülni, de júliusra muszáj lesz. A kínai oltást leszámítva már egy oltással is be lehet majd utazni Horvátországba.

Horvátországba május eleje óta a kínai és az orosz vakcinával oltottak is mehettek, de csak a második oltás beadása után 14 nappal – az egyadagos Janssen esetében értelemszerűen az első oltás beadása után 14 nappal. Akkoriban azt is bejelentették az EU leginkább turizmustól függő gazdaságában, hogy egy oltással is be lehet lépni, később azonban pontosították, hogy csak azoknak, akik már átestek betegségen.

Június másodikától azonban már egy oltással is bárki beutazhat, aki az alábbi vakcinák egyikét kapta, a következő időtartamokon belül:

  • a Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és a Szputnyik V vakcina első dózisának felvételétől legalább 22 napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a 42 napot,
  • az AstraZeneca-féle oltóanyag első adagjától szintén 22 napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a 84 napot.

Mindezeket Davor Bozinovic horvát belügyminiszter jelentette be az MTI szerint.

Azok, akiket nem oltottak be, és nem estek át a fertőzésen, a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy 48 óránál nem régebbi, az EU-által elfogadott antigén gyorsteszt felmutatásával léphetik át a határt.

Nekik gyorsan kellett az európai védettségi igazolvány

A határon ettől még mindenkinek regisztrálnia kell, kivéve az átutazóknak. Ha valaki ezt felgyorsítaná és van uniós vakcinaútlevele, az feltöltheti az adatait az Enter Croatia oldalra, és kkor gyorsabban átjut a határon. Bozinovic szerint Horvátország számára nagyon fontos volt, hogy az elsők között vezesse be ezt a rendszert.

Magyarországnak ez kevésbé volt fontos, az ország nem igyekezett csatlakozni ehhez a közös rendszerhez. De július elsejétől Magyarországnak is képesnek kell lennie a használatára. Magyarország is kapott erre egymillió eurót (nagyjából 360 millió forintot), de az uniós nyilvántartás alapján egyelőre technológiailag nem áll készen az ország a bevezetésre. Alább bővebben is olvashat minderről.

Júniustól Horvátországon kívül eddig Bulgária, Csehország, Dánia, Lengyelország, Németország és Görögország vezette be az európai vakcinaútlevelet, de Ausztria és más országok is felkészültek már a kiadásukra.

Horvátországban egyébként a jogosult népesség 38,6 százaléka kapott eddig legalább egy oltást.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG