Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A klónok háborúja: hasonló nevű riválisok az orosz választásokon


Borisz Visnyevszkij, a szentpétervári törvényhozás tagja, 2012. szeptember 26-én
Borisz Visnyevszkij, a szentpétervári törvényhozás tagja, 2012. szeptember 26-én

Oroszország a szeptember 17–19-i parlamenti választásokra készül. Sok ellenzéki politikus külföldre menekült vagy eltiltották az indulástól. Akik versenyben maradtak, azok pedig furcsa taktikával találták szemben magukat: pontosan ugyanolyan nevű ellenfelekkel kell megmérkőzniük.

Borisz Visnyevszkij ismert személyiség Szentpéterváron.

A liberális politikus a Jabloko párt egyik bizottsági elnöke a városi önkormányzatban. Emellett harcos városvédő és a Novaja Gazéta független hetilap kolumnistája.

A szeptemberi parlamenti választások előtt azonban gyanús módon kezdenek elszaporodni a Borisz Visnyevszkij nevű politikusok.

A férfi májusban jelentette be, hogy indul a helyi és a parlamenti választásokon is.

Július elején az orosz Zöldek párt megnevezte saját jelöltjét az Állami Dumába. Vajon hogy hívják? Borisz Visnyevszkijnek.

Tizenegy nappal később az eredeti Visnyevszkij megtudta, hogy a „zöld” Borisz Visnyevszkij indul ellene a helyi önkormányzati választásokon. De ez még nem volt elég, mert feltűnt egy harmadik Borisz is, aki szintén ringbe száll Szentpéterváron. Csak hogy világos legyen: egyazon mandátumért három Borisz Visnyevszkij versenyzik majd.

„Ezek a bűnözők csak így tudnak harcolni ellenem” – írta a Twitteren Visnyevszkij az Egységes Oroszország kormánypártra utalva, amelyet az ellenzéki köznyelvben gyakran a „bűnözők és tolvajok pártjának” neveznek.

A taktika nem új keletű, már a kilencvenes években is volt rá példa. Akkor a közvélemény előtt ismeretlen, alacsony beosztású hivatalnokokat vagy polgárokat kértek fel, hogy változtassák meg az igazolványukban a nevüket egy népszerű ellenzéki jelölt nevére, majd maguk is induljanak jelöltként a választásokon. Néha sikerült olyan embert is találni, akinek már eleve megegyezett a neve az ellenzéki politikuséval.

A machinációk kiagyalói abban reménykednek, hogy egy-egy választókörzetben elegendő számú szavazó voksol majd figyelmetlenségből a „klónokra”.

A Novaja Gazéta tényfeltáró nyomozás kiderítette, hogy az egyik Visnyevszkij valójában egy, az Egységes Oroszországhoz kötődő, alacsony rangú hivatalnok, míg a másik egy autóalkatrész-gyár kereskedője. Mindeketten most, a választás előtt változtattak nevet.

Nemcsak a „klónozás” teszi furcsává az idei Duma-választásokat, amelyek előzménye az ellenzéki jelöltek, civil aktivisták és tényfeltáró újságírók elleni összehangolt állami fellépés. A zaklatások, a nyomásgyakorlás és a kilátásba helyezett büntetőeljárások miatt sokan már el is hagyták az országot.

Mari El régióban Szergej Kazankov, a Kommunista Párt jelöltje júliusban váratlanul megtudta, hogy egy Ivan Kazankov nevű ember lesz az ellenfele – akinek a neve megegyezik édesapja nevével. Hogy még nagyobb legyen a zavar, Ivan az Oroszország Kommunistái nevű kispárt jelöltje. A párt nevének rövidítése, a KPKR pedig nagyon hasonlít a nagyobb Kommunista Párt, a KPRF nevének rövidítéséhez.

Az „eredeti” Ivan Kazankov, a KPRF-jelölt Szergej Kazankov édesapja
Az „eredeti” Ivan Kazankov, a KPRF-jelölt Szergej Kazankov édesapja

A Szabad Európa tatár-baskír szerkesztősége szerint az Oroszország Kommunistái párt a 15 moszkvai választókörből hétben állított „névszpojler” jelöltet – az oroszba beszivárgott angol jövevényszóval jelzik, hogy a jelölés célja: rontani a másik jelölt esélyeit.

A szerkesztőség szerint sikerült azt is kideríteni, hogy az új „klónjelöltet” valójában Igor Nyikolajevics Szafronenkovnak hívják, aki 2007-ben megváltoztatta a nevét, a vezetéknevét és az apai nevét, és Ivan Ivanovics Kazankov lett.

Az Orosz Választási Bizottság közölte, „dolgozik azon”, hogy felszámolja a választók megtévesztését célzó névklónozás gyakorlatát. Ezt a nehezen kezelhetőnek tűnő problémát Oroszország eddig még nem tudta rendezni.

„Már több panaszt is kaptunk, és látjuk, hogy több régióban alkalmazzák ezt a piszkos módszert, azaz a nevek klónozását. Pártok vezetői már jelezték nekünk, hogy aggódnak” – idézte a TASZSZ állami hírügynökség Ella Pamfilovát, a választási bizottság vezetőjét.

A „klón-Kazankov” – Ivan Ivanovics Kazankov, az Oroszország Kommunistái jelötje
A „klón-Kazankov” – Ivan Ivanovics Kazankov, az Oroszország Kommunistái jelötje

Andrej Nagibin, a Zöldek párt szentpétervári vezetője viszont egyáltalán nem tűnt olyannak, mint aki aggódna.

A Fontanka.ru szentpétervári médium újságírója megkeresésére azt állította, hogy nem tud Borisz Visnyevszkijről – aki pedig a szovjet idők óta aktívan politizál, és csaknem egy évtizede tagja a városi törvényhozásnak.

„Ismerem a mi Visnyevszkijünket, de maga kiről beszél? – kérdezte Nagibin, majd hozzátette: – Nem ismerek jablokós Visnyevszkijt, ki az?

A cikk elkészítésében a Szabad Európa orosz szolgálata és Dmitrij Ljubimov, az RFE/RL tatár-baskír szolgálatának munkatársa segédkezett.
XS
SM
MD
LG