Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A kollektív gyász felerősíti a szorongást és az elégedetlenséget a rendőrök családtagjaiban


Rendőrök elvezetnek egy férfit, akit elfogtak Budapesten, a IX. kerületben 2023. január 12-én (képünk illusztráció)
Rendőrök elvezetnek egy férfit, akit elfogtak Budapesten, a IX. kerületben 2023. január 12-én (képünk illusztráció)

Nincs megfelelő védőeszköz, sem megfelelő kiképzés, ezért a rendőrök családtagjai az egy hete történt halálos késelés óta még jobban aggódnak szolgálatot teljesítő szeretteikért – derült ki azokból a beszélgetésekből, amelyeket pszichológusok ajánlottak fel a szorongó rendőröknek és hozzátartozóiknak. Egy volt gyilkossági főnyomozó szerint kevés a rendőr, és ők is rutintalanok, mert túl fiatal az állomány.

A Mentalhelp egyik pszichológusa, aki 25 évig volt bűnügyes nyomozó, a január 12-én történt rendőrgyilkosság után azzal szembesült az online térben, hogy erőteljes kollektív gyász indult el az emberek között. Ugyanazt a veszteséget, bánatot, szorongást érzik, mint azok, akiket közvetlenül érint a haláleset. Elhatározták, hogy a Baumann Péter posztumusz rendőr főhadnagy életét követelő tragédia utáni hétvégét arra szánják, hogy az, aki a történtek miatt szorong, kétségei vannak, hívhatja őket, és anonim módon tudnak vele beszélgetni. Többen is keresték őket, főleg rendőrök családtagjai, szülők, feleségek, férjek, akiket sokkolt a gyilkosság, és szerettüket elkezdték még jobban félteni.

Elmesélték a történetüket, hogy hogyan került hozzátartozójuk a testülethez, beszéltek a munkakörülményekről, amelyeket ők maguk is tapasztalnak – mondta a Szabad Európának a név nélkül nyilatkozó pszichológus. Arról számoltak be, hogy megítélésük szerint nincs megfelelő védőfelszerelés, kevés a rendőr, és nincsenek megelégedve azzal, hogy a rendőrség hogyan biztosítja a rendőrök biztonságát intézkedés közben – tette hozzá.

„Ennek az ügynek a kapcsán a hozzátartozók a legjobban a szerettük testi épségéért aggódnak, hogy ha elmegy reggel, akkor 12 óra szolgálat után vajon hazamegy-e. Mert nem állnak rendelkezésre a megfelelő eszközök, valamint a rendőrségi törvény és a szolgálati szabályzat is megköti a kezüket. Nem kapnak megfelelő kiképzést, nincs taktikai kiképzés, ha van, az sem elegendő arra, hogyan kell reagálni ilyen helyzetekben” – foglalta össze az elhangzottakat.

Volt egy apa, aki azt mondta, addig fogja verni a gyerekét, amíg le nem szerel. Neki a pszichológus annyit tudott mondani, hogy a fia felnőtt ember, el tudja dönteni, mit akar, tisztában van a kockázatokkal, és bíznak benne, hogy történik előrelépés.

A volt nyomozó szerint iszonyatosan nagy a rendőrhiány, ugyanakkor pénz nincs, vagy nem oda csatornázzák be, ahova kellene.

Rendszeresítették a Taser sokkolópisztolyt, amellyel akár hét méter távolságból is ártalmatlanná lehet tenni valakit, de abba egy kazetta harmincezer forint körül van, ezért nem jellemző, hogy használnák, vagy lenne minden járőrnél – derül ki a Zsaruellátó Facebook-oldal bejegyzéseiből.

Az egykori rendőr szerint ugyanakkor nem lehet kijelenteni, hogy ha az újbudai támadásban érintett rendőrőröknél lett volna ilyen sokkoló, megelőzhető lett volna a tragédia, mert minden helyzet egyedi, pontosan ismerni kellene a körülményeket.

„Nagyon valószínű, hogy nem viseltek védőmellényt, miközben az európai országok rendőrein ez alapfelszereltség, sehol sem állnak neki intézkedni egy szál zubbonyban. Londonban az utcai bobbyn, akinek fegyvere sincs, van mellény, nálunk a rendőrön nincs mellény” – fogalmazott.

„Az én időmben volt egy darab mellény a kocsiban, amelyben minimum két járőr ült. Feldobnak egy pénzt, hogy ki fogja felvenni? Lehet, hogy most már van kettő, de sok jelzés szerint a méretük nem igazodik az éppen szolgálatot teljesítő járőrökhöz, egy ötvenkilós és egy százkilós rendőrnek is ugyanazt kellene használnia” – mondta.

A volt rendőr tudomása szerint vannak kapitányságok, ahol elkezdték kiosztani védőmellényeket, vannak látszatintézkedések az állomány és a hozzátartozók megnyugtatására, de ő maga nem számít arra, hogy érdemi javulás lesz a körülményekben. Ugyanakkor az elégedetlen hozzászólásokat a rendőri vezetők is látják, szerinte előbb vagy utóbb lépniük kell, de annyi pénz nincs, amiből „gatyába lehetne rázni” a rendőrséget.

Mint mondta, annak idején ahhoz, hogy tisztességesen megtanuljon lőni, be kellett iratkoznia egy lövészegyesületbe. Még most is lehet olvasni olyan panaszokat, hogy a tizedét sem lövik annak a rendőrök, ami a tudásuk szintentartásához szükséges lenne.

Egyre kevesebb a tapasztalt rendőr, akiktől tanulhatnának az újoncok, egyre jobban fiatalodik az állomány – mondta a Mentalhelp pszichológusa.

Kevés a rendőr, és ők is túl fiatalok

A Szabad Európának nyilatkozó volt gyilkossági főnyomozó szerint sem elegendő a rendőrök létszáma, nem rendelkeznek kellő rutinnal, mert túl fiatal az állomány, a január 12-i tragikus esetnél intézkedő rendőrök sem voltak harmincévesek. Szerinte van megfelelő védőfelszerelés, talán nem a legkorszerűbb, de golyóálló mellény és pajzs is van a járőrkocsiban. Hozzátette, hogy ezeket csak akkor veszik fel, ha az irányítótól olyan információt kapnak, hogy a helyzet megköveteli, hiszen ez mind időveszteség. Az egy hete történt esetnél a volt nyomozó szerint vélhetően nem úgy nézett ki a helyzet, hogy szükség lehet a védőeszközökre.

A fegyverhasználat jogosságával kapcsolatban a nyugalmazott nyomozó azt mondta, az eddig hallottak, látottak alapján jogos volt. Élet és testi épség volt veszélyben, olyasvalakivel szemben kellett intézkedni, aki már többeket megsebesített, nem volt alkalmuk megvizsgálni a ruházatát, hiszen nem állt meg a felszólításokra, akár lőfegyver is lehetett volna nála.

„A felvételen látszik, hogy az üldözött még a lövés után is továbbfut, olyan erős droghatás alatt lehetett, hogy még az sem állította meg azonnal, hogy lábon lőtték. Az is látszik a felvételen, hogy az egyik rendőr, aki üldözi, szintén megsérült, sántít, őt is már csak a lendület vitte, mert az intézkedést be kell fejezni” – fogalmazott.

A volt nyomozó arról is beszélt, hogy nagyon nehéz helyzetben vannak az utcán intézkedő járőrök, hiszen minden helyzet más, ehhez gyakorlat kell, ami gyakran hiányzik, miközben néha olyan helyzetben kell intézkedniük, amilyenben lehet, hogy a parancsnokuk sem tudna.

Mindeközben nem megfelelő a rendőrök társadalmi megbecsültsége sem, a parancsnokok félnek kiállni a beosztottakért – mondta a nyugalmazott gyilkossági főnyomozó.

Kerestük a Független Rendőr Szakszervezetet is az ügyben, hogy ők is tapasztalják-e ezeket a hiányosságokat, de kegyeleti okokra hivatkozva nem nyilatkoztak, csak néhány hét múlva szólalnak meg az ügyben.

A védőfelszerelésekről, sokkolóról, kiképzésről és az említett létszámhiányról megkérdeztük az ORFK sajtóosztályát is, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG