Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A kormány nagyon nem szeretné a Pegasus-ügy kivizsgálását, szerinte nincs is ilyen ügy


Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy kaposvári sajtótájékoztatón 2021. január 10-én
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy kaposvári sajtótájékoztatón 2021. január 10-én

A kormány elzárkózik bármilyen külön vizsgálattól, szigorúan nem akarnak utánajárni annak, hogy lehallgatták-e illegálisan politikai ellenfeleiket, civileket, újságírókat az elmúlt években. Gulyás Gergely szerint a belügyminiszter már elmondta, hogy csak törvényes dolgokat csináltak, ennél többet nem szeretnének foglalkozni az üggyel, ami szerinte nem is létezik.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón magától nem akart beszélni a jelenleg az egész világot megrázó botrányról, a magyar kormány erős érintettségével is zajló Pegasus-ügyről.

Nincs ügy. Már meg is vizsgálták, és nincs

Kérdésre azonban többször is elmondta, hogy nincs ilyen ügy, nem létezik, hiszen a belügyminiszter elmondta: kizárólag jogszerű keretek között végeztek megfigyeléseket 2010 óta. Így pedig szerinte fel sem merül, hogy bármi illegális vagy külön vizsgálatot érdemlő esemény történhetett volna.

A Pegasus-ügy
Röviden összefoglalva: a Pegasus izraeli fejlesztésű kiberfegyvert csak állami szerveknek értékesítik, amivel lényegében bármilyen telefon felett át lehet venni az irányítást, lehallgathat, fotózhat, videózhat a szoftver irányítója, minden információt megszerezhet egy okostelefonról.
Kiszivárgott egy 50 ezres lista célpontokról, amelyeken jellemzően nem terroristák, hanem újságírók, ellenzéki vezetők, emberi jogvédők, civil aktivisták szerepeltek ezrével. A potenciálisan érintett kormányok közül egy EU- és NATO-tagországé bukkant fel, a magyar kormány. Több esetben ismeretlenek sikerrel fel is törték magyar célszemélyek telefonjait a Pegasusszal. A magyar kormány egyszer sem cáfolta, hogy ilyet csináltak volna a Pegasus kiberfegyverrel.


„Ha olyan állítás hangzott volna el, hogy ez jogellenes, akkor természetesen érdemelne [külön kivizsgálást], de mivel ilyen állítás nem hangzott el, egy hisztériáról van szó"

– érvelt a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Azt nem mondhatják el, hogy milyen eszközöket használ magyar állam információgyűjtésre, de biztosan minden jogszerű volt, nincs ilyen ügy.

Macron francia elnök is az érintettek között: 5 dolog a Pegasus-botrányról
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:23 0:00

Most bemondásra kell elhinni, hogy nem történt semmi

Gulyás szerint kizárólag a politikai véleménye miatt senkit nem hallgatott le a kormány. De miniszter egyik példája szerint az sem kizárható, hogy például egy újságíró kapcsolatba került Magyarország ellen dolgozó külföldi kémekkel, és inkább az újságírót kezdték el lehallgatni. A fő kérdés szerinte az, hogy bíznak-e az emberek annyira az államban, hogy nyilvános vizsgálat nélkül is elhiggyék, hogy minden mindig szabályos volt.

„Jelentős nemzetközi segítséggel egy hisztéria kialakítható" Gulyás szerint, de ő nem lát semmilyen botrányt, legfeljebb abban, ahogy nemzetközi sajtó mekkora problémaként tálalja mindezt.

A miniszter elmondta még, hogy a magyar lehallgatási szabályok 1995 óta változatlanok, hiába kritizálják ezeket egy ideje, ők ugyanazzal a szabályrendszerrel dolgoznak, mint az előző kormányok. Nem ért egyet azzal sem, hogy nagyon laza lenne a magyar szabályozás, szerinte nagyon is szigorú.

Gulyás szerint nincs semmilyen ügy, a kormány szerint talán inkább az lehetne ügy, hogy a világ sajtója összehangoltan kedvezőtlen színben tünteti fel a magyar kormányt a Pegasus-botrány apropóján. Ez Gulyás szerint feladatot is ad az illetékes magyar szolgálatoknak, és azok majd tájékoztatni fogják a nemzetbiztonsági bizottságot, ha találtak ez ügyben valamit.

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy kormány álláspontja szerint nem valós az EU-nak a magyar jogállam működése miatti aggodalma, kizárólag a legújabb melegellenes törvény miatt támadják az országot Brüsszelből. Az EU éves jogállamisági jelentéséről alább olvashat részletesebben.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG