Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A kormánypárt éléről is eltávolították a volt kazah elnököt


Nurszultan Nazarbajev szobra Taldjkurganban, amelyet a 2022 januári tüntetéseken döntöttek le
Nurszultan Nazarbajev szobra Taldjkurganban, amelyet a 2022 januári tüntetéseken döntöttek le

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök leváltotta elődjét, Nurszultan Nazarbajevet a kormányzó Nur-Otan párt éléről, folytatva hatalma megszilárdítását és elődje háttérbe szorítását. A január eleji kormányellenes tüntetések elfojtása mellett Tokajev a politikai eliten belüli ellenfeleivel is leszámol.

Az elnöki sajtószolgálat közölte, hogy a döntés a párt január 28-i kongresszusán született Nazarbajev saját kérésére. A Kazahsztánt harminc évig diktátori hatalommal irányító elnök 2019 márciusában jelentette be lemondását az elnöki posztról, ennek ellenére továbbra is erős befolyással bírt Kazahsztán bel- és külpolitikájára, mivel a Biztonsági Tanács elnöke, a Kazah Népi Gyűlés és a kormányzó Nur-Otan párt vezetője maradt.

Az első két pozíciót a hét elején, a pártvezetést pedig január 28-án vesztette el Nazarbajev. A volt elnök jelenleg egy hivatalos címet, az Elbaszi (a nemzet vezetője) titulust birtokolja.

Januári tüntetések: 227-nél magasabb lehet az áldozatok száma

A kongresszuson a párt egyes tagjai tiltakozásul bejelentették kilépésület, mivel szerintük Tokajev kudarcot vallott a kormányellenes tüntetések során történt vérontás megakadályozásában.

Miután a párt kongresszusa kihirdette új vezetőjének, Tokajev megismételte korábbi kijelentéseit (ezúttal is bizonyítékok bemutatása nélkül), miszerint terroristák próbálták átvenni az ország irányítását a békés tüntetések eltérítésével.

A hónap elején a távoli Zsanaozen városában a hirtelen üzemanyagár-emelés miatt kirobbant tüntetések gyorsan elterjedtek egész Kazahsztánban, és a tüntetők dühe nagyrészt Nazarbajev ellen irányult. A tüntetések nyomán Tokajev, akit maga Nazarbajev választott ki utódjául, azt állította, hogy Almatit húszezer terrorista lepte el, tűzparancsot adott ki a karhatalomnak a békés tüntetők ellen, és behívta az Oroszország vezette Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének csapatait az országba.

A kazah hatóságok szerint a zavargások során 227 embert öltek meg, köztük 19 rendfenntartót, és 12.000 embert vettek őrizetbe. Emberi jogi csoportok szerint viszont az erőszakos cselekmények során megölt emberek száma sokkal magasabb lehet, mivel sokakat eltűntként tartanak nyilván.

A korábbi kazah elnök, Nazarbajev és családjának palotái
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:50 0:00

XS
SM
MD
LG