Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pipálj ki mindent! – szólít föl a regisztrációra buzdító hirdetés


A járványügyi védekezés legfőbb felelősei: Orbán Viktor és Pintér Sándor belügyminiszter az Operatív Törzs ülésén
A járványügyi védekezés legfőbb felelősei: Orbán Viktor és Pintér Sándor belügyminiszter az Operatív Törzs ülésén

Csak akkor érvényes az előregisztráció a koronavírus elleni védőoltásra, ha a kapcsolattartási nyilatkozatot is elfogadjuk, hangzik el a vakcinainfo.gov.hu weboldalt népszerűsítő tévéreklámban. Ennek ellenére az oldal akkor is elfogadja a feliratkozást, ha nem pipáljuk ki a vonatkozó rubrikát. Az adatkezelési nyilatkozat alapján, az önkéntes nyilatkozat elfogadásával hozzájárulunk, hogy a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodához kerüljenek az adataink.

A kormány decemberben indította el a vakcinainfo.gov.hu weboldalt, amelyen, legalábbis az oldalon olvasható leírás szerint lehetséges az „előzetes regisztráció a koronavírus elleni oltásra”.

Az oldal indulásakor Müller Cecília azt mondta, a regisztráció célja az igényfelmérés, annak érdekében, hogy meg tudják becsülni, hányan szeretnének élni a védőoltással, és hogy őket később tájékoztassák az oltással kapcsolatban.

A honlapon valóban lehet jelentkezni a védőoltásért, olyannyira, hogy az adatainkat (nevet, lakcímet, életkort, taj-számot és a kapcsolattartáshoz szükséges telefonszámot, e-mail-címet) a „regisztrálok oltásra” gomb megnyomása után adhatjuk meg. Igaz, itt már szerepel az is, hogy „az oltás sorrendjét nem a jelentkezés időpontja, hanem a veszélyeztetettség mértéke határozza majd meg.”

Csak akkor érvényes a regisztráció, ha mindkét négyzetet kipipáljuk?

A vakcinainfón az adatkezelési tájékoztató elfogadása önkéntes, csak akkor kell kipipálni a rubrikát, ha „továbbra is kapcsolatban kívánunk maradni Magyarország Kormányával”. Az oldal engedi is, hogy a második nyilatkozat elfogadása nélkül regisztráljunk, bár ekkor egy olyan üzenetet kapunk, amelyből úgy tűnik, hogy csak az kap értesítést az oltásról, aki a Miniszterelnöki Kabinetirodának is megadta az elérhetőségeit: „Ön sikeresen regisztrált a koronavírus elleni oltásra. Amennyiben jóváhagyta a kapcsolattartást, akkor értesíteni fogjuk a vakcinával kapcsolatos információkról és a további lépésekről” – olvasható.

A közelmúltban az állami televíziókban is elindult egy hirdetés, amiben az hangzik el, hogy csak akkor érvényes a regisztráció, ha mindkét négyzetet kipipáljuk. „Ha megvan az összes adat, nagyon fontos, hogy lesz ott két kis négyzet. Mind a kettőt pipáld ki! Az egyik a kapcsolattartási nyilatkozat, a másik az adatkezelési tájékoztató, mert enélkül nem érvényes a regisztráció" – mondja a reklámszpotban szereplő színész.

A reklám nem klasszikus állami hirdetés, hivatalosan nem a kormány megbízásából készült. A szpot végén található szöveg szerint a közmédia csatornáit koordináló Duna Médiaszolgáltató nonprofit Zrt. Megbízásából készítette az MTVA. A Duna Médiaszolgáltató az állami Közszolgálati Közalapítvány tulajdona, amelynek kuratóriumába az Országgyűlés és a Médiatanács delegál tagokat.

Már ügyekben is megkeresheti a regisztrálókat a Miniszterelnöki Kabinetiroda

Újévkor pedig megjelent az Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tájékoztatója az oltási tervvel kapcsolatban, ebben az szerepel, hogy „a regisztráció révén meg lehet becsülni, hányan szeretnének élni a védőoltással. Az oltás nem a regisztráció sorrendjében fog történni, hanem az oltási terv szerint.” Az NNK a 18-59 éves, a koronavírus által kevésbé veszélyeztetett korosztályokkal kapcsolatban azt írja, „elsőként a vakcinainfo.gov.hu internetes oldalon regisztráltak védőoltása javasolt, de nem ismert, hogy a regisztráció hogyan köthető össze a krónikus alapbetegségre vonatkozó adatokkal.”

Vagyis a 18-59 évesek oltási sorrendjét elvileg befolyásolhatja az, hogy regisztráltak-e a vakcinainfo.gov.hu-n, egyéb tényezők, például krónikus betegségeik mellett.

A vakcinainfo.gov.hu-val kapcsolatban kérdéses az is, mikor számít érvényesnek a regisztráció. A személyes adatok, TAJ-szám és elérhetőségek megadása után két kipipálható rubrika következik: az egyikkel az adatkezelési nyilatkozatot, a másikat a másikkal egy kapcsolattartási nyilatkozatot fogadunk el.

Decemberben a HVG mutatott rá, hogy az első rubrika kipipálásával csak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz (NEAK) kerülnek a jelentkező adatai, a második lehetőség bepipálásával a regisztráló ahhoz adja beleegyezését, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda kereshesse őt meg, például véleménykérés és tájékoztatás céljából. A nyilatkozat elfogadásával Rogán Antal hivatala a visszavonásig kezelheti az adatokat. A visszavonáshoz közvetlenül a Kabinetirodához kell fordulni emailben vagy levélben. Az adatainkat az a cég kezeli, amelyik a választási szoftvert is.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG