Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A közalkalmazottaknak csak 44 százaléka tud megélni a jövedelméből


Sajtótájékoztató a közszolgálati sztrájk vezetőitől 2019-ben
Sajtótájékoztató a közszolgálati sztrájk vezetőitől 2019-ben

Egy felmérés szerint nagy részük az átlagbér alatt keres. Nagy részük nem tud hozzá közel álló pártot mondani, akik igen, azoknak fele a Fideszt nevezte meg.

Több, mint 800 ezer közalkalmazott volt Magyarországon, mielőtt idén a parlament megvonta volna előbb a közművelődési és közgyűjteményi, majd az akadémiai, végül az egészségügyi dolgozók közalkalmazotti státuszát.

Az LMP pártalapítványa megbízásából most a Závecz Research készített körükben felmérését – számolt be róla az atv.hu.

Az Az 520 fő részvételével készült reprezentatív mérés szerint a közalkalmazottaknak csak 44 százaléka tud „normálisan" megélni jövedelméből, és csak ötöde tud félretenni belőle. A legnehezebb helyzetben az önkormányzati dolgozók érzik magukat, 29% nem jön ki jövedelméből.

A megkérdezettek 90 százalékának nincs másodállása.

A közalkalmazottaknak mindössze egyötöde elégedett a fizetésével. Saját bevallásuk szerint a megkérdezettek fele nettó 150 és 250 ezer forint közötti fizetést visz haza havonta. És mivel közülük vélhetően sokan tudnak családi adókedvezményeket is igénybe venni, elmondható, hogy a közalkalmazottak jelentős részének bruttó fizetése az átlagbér alatt van.

Eközben 2020 szeptemberében Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal szerint a kedvezmények nélküli nettó átlagkereset 262 700 Forint volt. Ebbe eleve nem számolják bele a közmunkások jövedelmét (akik viszont a foglalkoztatottak között szerepelnek a munkanélküliségi statisztikákban), és az 5 főnél kevesebbet alkalmazó kisvállalkozásokban dolgozóit sem.

Az átlagbér-számítás további csavarja, hogy a hivatalos statisztikák nem medián-jövedelmet számolnak, hanem átlagbért. A medián egy adatsor középső értéke, amelynél az ennél kisebb és nagyobb adatok száma azonos. Ha ezt számolnák, az valóban azt mutatná, hogy a társadalom „közepe” mennyit keres. Az átlagbért viszont felhúzzák a kiugróan magas jövedelmek.

Akár az elmúlt 2-3, akár 10 évet nézzük, a közalkalmazottak saját érzékelése szerint az anyagi helyzetük nem változott.

A megkérdezettek közel fele nem tudott olyan pártot mondani, amely közelebb állna hozzá más pártoknál. A pártot választani tudóknak viszont több, mint fele a Fideszt nevezte meg első helyen. Messze mögötte szerepel csak legnépszerűbb ellenzéki pártként a Momentum.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG