Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A közép-európai országok meghosszabbítanák az ukrán gabonaimport tilalmát


Betakarítás Ukrajnában 2022. augusztus 9-én
Betakarítás Ukrajnában 2022. augusztus 9-én

Bulgária, Lengyelország, Magyarország, Románia és Szlovákia legalább az idei év végéig kiterjesztené egyes ukrán élelmiszertermékek behozatali tilalmát.

Közös nyilatkozatot írt alá előző nap az öt állam agrárminisztere, amelyet be fognak mutatni az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások során. Ebben a jelenlegi állapot szerint szeptember 15-ig érvényes tilalom meghosszabbítását sürgették.

Robert Telus, a lengyel mezőgazdasági tárca vezetője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az országcsoport nagyon is nyitott az ukrajnai gabonatranzit folytatására.

A miniszterek jelezték: szeretnék, ha lehetőség lenne arra, hogy egyes országok külön-külön is felkérjék az Európai Uniót bizonyos termékek behozatalának tiltására.

Ehhez kapcsolódóan: Miért korlátozza az EU az ukrajnai gabonaimportot?

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő leszögezte, hogy országa akkor sem fogja feloldani a tilalmat, ha az EU nem hosszabbítja meg, a magyar vezetés pedig rámutatott, hogy megállapodás hiányában „minden eszközt be fognak vetni a hazai gazdák további szenvedésének megelőzése érdekében”.

Az Európai Unió május 2-án korlátozta az ukrán búza, kukorica, repce és napraforgómag értékesítését Bulgáriában, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában, hogy enyhítsen az ottani gabonafeleslegen, de közben lehetővé tette az ukrán exportot ezeken az országokon keresztül máshova.

Ehhez kapcsolódóan: Tüntettek a magyar gazdák Brüsszelben, és úgy tűnik, szereztek 150 millió eurót

Az öt ország arra panaszkodott, hogy az olcsóbb ukrán gabona veszteségessé teszi a hazai termelést, Kijev azonban a tilalom feloldásáért lobbizik.

Ukrajna exportja nehézségekbe ütközik fekete-tengeri kikötőin keresztül a háború miatt, így egyre inkább függ az EU keleti részén áthaladó útvonalaktól.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG