Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy ember nem hetven kiló patkány – A kozmetikai célú állatkísérletek betiltásáért kampányolnak


Nyúljelmezben vonulnak tüntetők az EU brüsszeli központja felé 2012. június 20-án
Nyúljelmezben vonulnak tüntetők az EU brüsszeli központja felé 2012. június 20-án

Sokkoló videóval – amelyen az látható, hogy valamilyen anyagot fecskendeznek egy nyúl szemébe – próbálták meggyőzni civil szervezetek az Európai Parlament képviselőit arról, hogy be kell tiltani a kozmetikai termékek előállítása során az állati teszteket, amely egyébként tilos az EU-ban, de jogi kiskapuknak köszönhetően mégis lehetséges.

A kozmetikai termékek kifejlesztése során a kísérleti állatoknak be kell lélegezniük, meg kell enniük bizonyos anyagokat, de arra is van példa, hogy a szemükbe spriccelnek. Emiatt a kísérletek 24 százalékában az állatok közepes vagy súlyos szenvedésnek vannak kitéve. A sebészeti beavatkozásoknak, toxicitási teszteknek általában az a végük, hogy az állat meghal. Ezzel a jelenséggel szemben indított 79 civil szervezet európai aláírásgyűjtést és polgári kezdeményezést. A Cruelty Free Europe (Kegyetlenségtől Mentes Európa) mozgalom célja, hogy állatkínzás nélkül állítsanak elő kozmetikai termékeket, és legyen uniós kötelezettségvállalás az állatkísérlet-mentes előállítási folyamatok mellett. A helyzet ugyanakkor felemás: ezt a gyakorlatot jelenleg tiltja az EU-s szabályozás – de mégis megengedi. Ebből lett elegük a civileknek, amikor 2021-ben útjára indították a kezdeményezést, és az egyik legsikeresebb aláírásgyűjtési kampányt folytatták. Az érvényességhez az kell, hogy legalább hét uniós országból (tagállamonként meghatározott küszöbértéket meghaladóan) gyűjtsenek össze legalább egymillió aláírást. Végül több mint 1,2 millió támogatót szólítottak meg eredményesen, a 27-ből csak öt országban nem sikerült elérni a küszöbértéket. Magyaroszágon is sikeres volt a gyűjtés, 15.707 honfitársunk jelezte támogató szándékát.

A témáról a kezdeményezők beszámoltak az Európai Parlament érintett szakbizottságai előtt is, és mivel az elért aláírások számát tekintve a akció sikeres volt, az Európai Bizottságnak kötelező reagálnia. A brüsszeli testület előterjeszthet jogszabályt, vagy ha nem teszi, meg kell indokolnia, miért nem.

Ellentmondásos szabályok

Mint említettük, a helyzet bonyolult, ez ki is derült a parlamenti közmeghallgatáson. Az EU már 2009-ben elfogadott egy rendeletet a kozmetikai termékekről, amelynek értelmében e termékek fejlesztése során megtiltja az állatkísérleteket. Ez a törvény az átmeneti idő letelte után, 2013-ban lépett hatályba. Igen ám, de hiába van ez kőbe vésve és ismeri el az iparág is, a végső felhasználók egészségének védelmére más jogszabályok vonatkoznak. Ezek alapján a kozmetikai összetevők egy részét más célokra is fel lehet használni, amelyek előállítása során már lehetséges az állatkísérlet. Az erre vonatkozó, a vegyi anyagok kezelését tárgyaló, úgynevezett REACH-rendelet kimondja: lehet állatkíséretet alkalmazni, de csak mint utolsó lehetőség.

A parlamentben elhangzott: ma már bizonyított tény, hogy az állatok komolyan szenvednek, vannak érzéseik, képesek a stresszre és az örömre is. A kezdeményezők idézték Thomas Hartung professzor megállapítását, amely szerint „a klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy az ember nem hetven kilogramm patkány, vagyis az állati alapú molekuláris vizsgálatok nem feltétlenül hoznak használható eredményt az emberekre vonatkoztatva”.

Hármas célkitűzés

Julia Baines a PETA UK nevű civil szervezet képviseletében arról beszélt, hogy 2013-ban, amikor azt gondolták, hogy a kozmetikai rendelet végrehajtásával megszűnnek az állattesztek, megdöbbenve szembesültek azzal, hogy 2014-től bizonyos kozmetikai tesztekben mégis lehet ezeket az eljárásokat alkalmazni, ha ennek során nincsenek veszélynek kitéve a munkavállalók. „Több ezer állat szenvedéséről beszélünk, ráadásul azt sem teszik lehetővé, hogy állatteszt nélküli termékeket vásároljanak az emberek. Holott van lehetőség az állatkísérlet nélküli tesztelésre is” – jelentette ki.

Ami az aláírásgyűjtés konkrét célkitűzéseit illeti, a szervezők három pontban foglalták össze:

  1. A kozmetikai célú állatkísérletek tilalmának védelme és megerősítése. Ez jogszabály-módosítás kezdeményezését jelenti annak érdekében, hogy a fogyasztók, a munkavállalók és a környezet védelme minden kozmetikai összetevő tekintetében bármikor, bármilyen célból végzett állatkísérletek nélkül valósuljon meg.
  2. A vegyi anyagokról szóló uniós szabályozás átalakítása, amelynek középpontjában az emberi egészség és a környezet védelmének biztosítása áll a vegyi anyagok új állatkísérleti követelmények bevezetése nélkül történő kezelése révén.
  3. A tudomány korszerűsítése az EU-ban, vagyis kötelezettségvállalás egy olyan jogalkotási javaslat mellett, amely a jelenlegi jogalkotási ciklus vége előtt ütemtervet vázol fel az EU-ban végzett valamennyi állatkísérlet fokozatos megszüntetésére vonatkozóan.

Európa válaszút előtt

A szervezők ragaszkodna ahhoz, hogy az EU-ba behozott, az EU-ban gyártott vagy értékesített kozmetikai összetevőkre vonatkozó új biztonsági értékelések csak olyan adatokra támaszkodhatnak, amelyek nem állatkísérletekből származnak. Hozzáteszik: így az uniós tesztelési követelmények – beleértve a REACH-rendeletben meghatározottakat is – nem áshatják alá a tilalmakat. Ehelyett anyagspecifikus megközelítést kell alkalmazni annak biztosítása érdekében, hogy a fogyasztók, a munkavállalók és a környezet további állatkísérletek nélkül részesüljenek védelemben. Alapvető fontosságúnak tartják, hogy az Európai Bizottság eredeti szándékának megfelelően biztosítsa a kozmetikai célú állatkísérletekre és az állatkísérlettel tesztelt termékek forgalmazására vonatkozó tilalmak megfelelő végrehajtását, és „jogszabály-módosítást kezdeményezzen e cél elérése érdekében mind az emberi egészség, mind pedig a környezeti toxicitási végpontok tekintetében valamennyi érintett ágazatban”.

„Európa válaszúthoz ért. A döntéshozók választhatnak, hogy továbbra is régimódi állatkísérletekre támaszkodnak, vagy globális szinten élen járnak az állatkísérlet-mentes tudomány új korszakának előmozdításában. Az uniós tagállamokban a felnőtt lakosság hetvenkét százaléka egyetért: itt az ideje annak, hogy az EU kidolgozzon egy olyan ütemtervet, amely konkrét, mérhető célokat és hozzájuk kapcsolódó határidőket tartalmaz az állatkísérletek felszámolásának végső céljához vezető úton” – érvelnek a kezdeményező szervezetek.

Az Európai Parlamenten mindez valószínűleg nem fog múlni, a képviselők már több állásfoglalásban kérték, hogy vessenek véget a gyakorlatnak. Az Európai Bizottságot azonban mindig nehezebb meggyőzni. Eddig már több mint száz európai polgári kezdeményezést vettek nyilvántartásba, amelyek közül csak minden tizediknek sikerült a kellő számú aláírást összegyűjtenie, a bizottság pedig még csak egy esetben nyilatkozott úgy, hogy jogszabályjavaslatot készít.

A kozmetikai állattesztek ellenzői remélik, hogy ők lesznek a másodikak.

  • 16x9 Image

    Arató László

    Arató László a Szabad Európa brüsszeli tudósítója. Több mint harminc éve újságíró, 2013 óta dolgozik az EU fővárosában. Jelenleg több független lapot, rádiót tájékoztat rendszeresen az Európai Unióval és a NATO-val kapcsolatos fejleményekről.

XS
SM
MD
LG