Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Kreml-bennfentes pénzügyei


Vlagyimir Putyin orosz elnök (balra) és Arkagyij Rotenberg
Vlagyimir Putyin orosz elnök (balra) és Arkagyij Rotenberg

Vlagyimir Putyin gyerekkori jóbarátja, az orosz közbeszerzések kegyeltje dollármilliókat mozgatott Európa egyik legnagyobb bankján keresztül, miután az Egyesült Államok és az EU szankcionálta őt - derült ki a most kiszivárgott dokumentumokból.

Arkagyij Rotenberg 60 millió dolláros tranzakciót hajtott végre az Advantage Alliance cégen keresztül a londoni Barclays Bankban 2012 és 2016 között.

A tranzakciók azután történtek, hogy az Egyesült Államok és az EU 2014-ben szankcionálta Rotenberget. Az orosz milliárdos 2014. július 30-tól azért került a korlátozó intézkedések hatálya alá, mert egyik vállalata közbeszerzés útján olyan szerződéshez jutott, amely megvalósíthatósági tanulmányt készít az Oroszországot a Krímmel összekötő híd megépítésére a Kercsi-szorosban.

Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma szankcionálta Rotenberg testvérét, Borist és fiát, Igort is.

Vlagyimir Putyin 20 éves országvezetői tevékenysége alatt a kétes múltú üzletemberből milliárdos lett. A férfi vagyona nagy részét pedig állami vagy állami vállalatokkal kötött szerződések révén kereste.

A szankciók célja Oroszország belső körének megbüntetése és a nemzetközi pénzügyi rendszerből való elszakítását célozta.

Műkincsvásárlás dollármilliókért

Júliusban az Egyesült Államok szenátusának vizsgálata azt állapította meg, hogy a Rotenberg testvérek műalkotások vásárlásával próbálták megkerülni a szankciókat. Az érintett vállalatok között volt az Advantage Alliance.

Az amerikai nyomozók arra a következtetésre jutottak, hogy komoly bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy az Advantage Alliance az orosz milliárdos tulajdonában van, és hogy a társaság a londoni Barclays-számláját dollármilliónyi műkincs vásárlására használta fel.

A Barclays 2016 végén fagyasztotta be az Advantage Alliance számlát, de egy másik Rotenberg-számla, az Ayrton Development Limited 2017-ig nyitva maradt.

A Rotenberg-számlákkal kapcsolatos információkat a Pénzügyi Bűncselekményekkel foglalkozó Hálózat (FinCEN) a BuzzFeed-nek szivárogtatta ki. A mintegy 2100 dokumentumot a portál megosztotta a tényfeltáró nemzetközi újságíró hálózattal, a Consortium of Investigative Journalists-tel is.

A nyomozásban részt vevő hírügynökségek szeptember 20-án kezdték el közzétenni a feltárt eseteket.

Nagy bankok besegítettek

A dokumentumokból az is kiderült, hogy az 1999 és 2017 közötti időszakban a bankok több mint kétezer milliárd dollárnyi pénzösszeget mozgattak gyanúsnak vélt ügyletekben, ez pedig további kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy a pénzintézetek és a kormányok eleget tesznek-e az illegális pénzmozgások megakadályozásában.

A kiszivárogtatott iratok bemutatják, hogy a nagy bankok, köztük a JPMorgan és a Deutsche Bank, hogyan segítették a bűnözői hálózatokat mozgatni és elrejteni vagyonukat szerte a világban.

A Pénzügyi Bűncselekményekkel foglalkozó Hálózat dokumentumai gyanús tevékenységi jelentésekből állnak. A bankok rend szerint akkor küldenek ilyen jelentést a Hálózatnak, ha kérdés merül fel egy tranzakció jogszerűségével kapcsolatban.

A FinCEN-jelentések felében a bankok nem rendelkeztek kellő információkkal a tranzakciók mögött álló egy vagy több szervezetről, ami aggályokat vetett fel.

Az Egyesült Államok és más kormányok az elmúlt években olyan jogszabályt fogadtak el, amely nagyobb nyomást gyakorol a bankokra az illegális áramlások visszaszorítására érdekében. A hibázó bankok óriási bírságokra számíthatnak.

Világszerte a bankok tavaly több mint 2 millió gyanús tranzakcióról szóló jelentést nyújtottak be, a Pénzügyi Bűncselekményekkel foglalkozó Hálózat ugyanakkor csak 333 alkalmazottal rendelkezik, így nem csak forráshiánnyal, de az alacsony létszámmal is szembe kell nézniük.

A Hálózat dokumentumain dolgozó szerkesztőségek a következő napokban újabb információkat hoznak nyilvánosságra. Terveik szerint feltárják, hogy kik állnak a gyanús pénzügyi folyamatok mögött.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG