Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Kreml szóvivője Fico győzelméről – a Nyugat Moszkva szerint belefárad az ukrajnai háborúba


Dmitrij Peszkov
Dmitrij Peszkov

Moszkva azt jósolja, hogy egyre inkább bele fognak fáradni a nyugatiak az ukrajnai háborúba, miközben az amerikai konzervatívok egyre gyakrabban sürgetik a Kijevnek nyújtott gazdasági és katonai segélyek leállítását, Szlovákiában pedig a jelek szerint egy oroszbarát párt fog kormányozni.

„Korábban többször elmondtuk, hogy előrejelzéseink szerint kifáradás következik a konfliktusban – egyre jobban belefáradnak a különböző országok a kijevi rezsim teljesen abszurd pénzelésébe, beleértve az Egyesült Államokat” – közölte hétfőn Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

„Ez a fáradtság a politikai vezetés megosztottságához és az ellentmondások növekedéséhez vezet” – idézte Peszkovot a TASZSZ állami hírügynökség.

A Kreml szóvivője szerint csak átmeneti jelenség volt az Egyesült Államokban és a kongresszusban folyó költségvetési vita az újabb pénzügyi támogatás megakasztásáról.

„Természetesen Amerika továbbra is részt vesz a konfliktusban, gyakorlatilag közvetlenül” – fogalmazott.

Ehhez kapcsolódóan: A szlovák választás eredménye az Ukrajna-fáradtság első valódi politikai megnyilvánulása

Európában eközben minden szem egy EU-tagállamra, Szlovákiára szegeződik, ahol hétvégén Robert Fico baloldali populista pártja nyerte meg a parlamenti választásokat. Szlovákia Ukrajna egyik legelszántabb katonai és politikai támogatója, de Fico azt mondja, hogy leállítja a fegyver- és lőszerszállítmányokat, ha miniszterelnök lesz.

Peszkov elvetette azt a véleményt, hogy e szerint Fico oroszbarát. Azt mondta: kísérletek folynak arra, hogy minden politikust, aki kiáll hazája szuverenitása és érdekei mellett, oroszbarátnak bélyegezzenek.

„Ám ez abszurd” – mondta Peszkov.

Ugyanakkor Oroszországnak szerinte az az érdeke, hogy tapasztaltabb politikusok vegyék át a hatalmat, akik „józanul” értékelik a helyzetet. Oroszország gyakran dicséri Magyarországot, amely továbbra is az energia-nagyhatalomtól vásárolja a gázt.

Készült a dpa tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG