Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„A legnehezebb arra a kérdésre válaszolni, miért nem segít a kormány”


„A legnehezebb arra a kérdésre válaszolni, miért nem segít a kormány”
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:29:01 0:00
Közvetlen elérés

Zsúró-Luz Ivett volt katona az Afghan Evac nevű szervezettel azért küzd, hogy kimenekítse a tálibok elől Afganisztánból azt a tizenkét afgán családot, akik annak idején a magyar honvédségnek dolgoztak, de akikről szerinte a magyar kormány azóta megfeledkezett.

Kiskorától katona szeretett volna lenni. Előbb azért, mert mindig katonásat játszottak fiúrokonaival, később meg azért, mert harcolni akart a jóért. Afganisztánban is az vezette, hogy „azok a gyerekek el tudjanak menni iskolába, a szülők ne attól rettegjenek, hogy mikor lesznek kivégezve a főtéren” – meséli.

Most azért küzd az amerikai Afghan Evac nevű szervezettel, hogy kimenekítsék azt a tizenkét afgán családot, akik a magyar honvédségnek dolgoztak. A kormánynak mindez szerinte csak egy jogszabály-módosításba kerülne, de válaszra sem méltatták megkeresését.

Bár az infláció, a forint mélyrepülése és az ukrajnai háború miatt a világ már nem figyel Afganisztánra, és a kormány hivatalos kommunikációja szerint minden, a honvédséggel együtt dolgozó afgánt kimenekítettek a tavalyi tálib hatalomátvétel óta, a valóságban tizenkét afgán család még mindig életveszélyben és rettegésben várja, hogy teljesüljön a kormány ígérete, és kimenekítsék őket. Közben a helyzetük egyre elviselhetetlenebb, sokan éheznek, köztük gyerekek is, a tálibok pedig – főként az északi tartományokban – kegyetlen bosszúhadjáratba kezdtek, nyilvánosan fejeznek le tanítónőket és lőnek agyon csecsemőket a családjuk szeme láttára – mondta el a Szabad Európának a volt katona.

XS
SM
MD
LG