Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A legnépesebb ausztrál állam vezetőjének titkos viszonya volt, de nem mond le


Gladys Berejiklian, az ausztráliai Új-Dél-Wales állam miniszterelnöke beszédet tart egy megemlékezésen Sydney-ben, 2020. február 23-án.
Gladys Berejiklian, az ausztráliai Új-Dél-Wales állam miniszterelnöke beszédet tart egy megemlékezésen Sydney-ben, 2020. február 23-án.

Új-Dél-Wales állam miniszterelnöke beismerte, és magánéleti hibának tartja viszonyát egy Kínához köthető korrupciós botrányba keveredett politikussal. A politikus azonban nem mond le posztjáról, mert szerinte a munkájában nem követett el hibát.

Az ausztráliai Új-Dél-Wales állam miniszterelnöke, Gladys Berejiklian az állam korrupcióellenes bizottsága (ICAC) előtt hétfőn elismerte, hogy titokban viszonyt folytatott Daryl Maguire politikussal, akinek nevéhez állítólag több Kínával kapcsolatos korrupciós ügylet is köthető.

Az ICAC új vizsgálatotokat indított Maguire ellen, amely során a férfi 2012 és 2018 közötti üzleti tevékenységét vizsgálják, amelyek erősen kapcsolatba hozhatóak Kínával.

Berejikliant ez ügyben hallgatták ki.

Magánéleti hiba

"Hibát követtem el a magánéletemben" - mondta Berejiklian később a sajtónak, aki kapcsolatáról nem beszélt sem a családjának, sem a barátainak.

Az ellenzéki Munkáspárt követeli a politikus lemondását, aki azonban a bizottság előtt leszögezte: nem mond le, hiszen szerinte a munkájában nem követett el hibát.

"Lehet, hogy megpróbáltak befolyásolni, de ez nem sikerült" – jelentette ki az ICAC meghallgatásán.

Gladys Berejiklian az ICAC-nek korábban elmondta, hogy “sokkolta és undorodott” a bizottság elé terjesztett bizonyítékoktól, amelyekkel Wagga Wagga város volt parlamenti képviselőjét, Daryl Maguire-t gyanúsították korrupcióval.

„Vízumért készpénz”

A férfit korábban azzal gyanúsították, hogy részt vett egy „vízumért készpénz” nevű ügyletben, amelynek keretében kínaiakat segített vízumokhoz hamísított munkáltatói igazolásokkal.

Az állam miniszterelnöke emlékeztette a bizottságot arra, hogy 2018-ban ő is azok közé a politikusok közé tartozott, akik követelték Daryl Maguire lemondását az állam törvényhozásában betöltött tisztségéről, miután a férfi belekeveredett a vízumbotrányba.

Ingatlanbotrány

Daryl Maguire azután mondott le új-dél-walesi parlamenti mandátumáról és a parlamentben működő ázsiai és csendes-óceáni baráti társaságának elnöki tisztjéről is, miután a neve felbukkant egy - szintén kínaiakhoz köthető - ingatlanbotrányban is, amikor kínai ingatlanfejlesztő cégeknek biztosított földeket.

Az ICAC meghallgatásán lejátszottak néhány telefonbeszélgetés is, amelyekből kiderült, hogy Daryl Maguire beszélt Gladys Berejikliannak 1,5 millió dolláros adósságáról, amit egy reptéri földügylet lebonyolításából szeretett volna kifizetni.

A 2017. szeptemberében folytatott telefonbeszélgetés során a földszerződés megkötésének hallatára Gladys Berejiklian így reagált: "Nem kell nekem erről tudnom".

A vizsgálat szerint Maguire rendezni akarta adósságait mielőtt a 2019-es választásokon lemondott volna képviselői posztjáról. Ha akkor abbahagyta volna a politizálást, Gladys Berejiklian hajlandó lett volna nyilvánosságra hozni kapcsolatukat.

A „nagy dumás” ügyletei

A miniszterelnök elmondta, hogy Daryl Maguire „nagy dumás”, és ezért ő gyakran nem vette komolyan, ahogyan a férfi az üzleteiről mesélt.

Az egyik telefonbeszélgetésen az is hallható, hogy Maguire dicsekszik, hogy találkozott a kínai elnökkel.

Gladys Berejiklian elmagyarázta a bizottságnak, hogy Daryl Maguire egy 15 fős új-dél-wales-i politikusokból álló csapat tagja volt, akik Hszi-Csin-ping 2014-es Sydney-i látogatása során sorban álltak.

Maguire nem reagált

A férfi Gladys Berejiklian hétfői bejelentésére eddig nem reagált. Jövő héten jelenik meg a vizsgáló bizottság előtt.

Gladys Berejiklian saját bevallása szerint 2015 óta állt kapcsolatban Daryl Maguire-ral, és 2020. szeptemberében szakítottak, miután a korrupciós hatóságok őt is kihallgatták.

A cikk a Reuters tudósítása alapján készült.

XS
SM
MD
LG