Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A legsúlyosabb harcok dúlnak Kelet-Ukrajnában, a NATO igyekszik fenntartani a támogatást


Egy boltnál vizsgálják az orosz rakétacsapás okozta károkat a helyiek Herszonban 2022. november 25-én
Egy boltnál vizsgálják az orosz rakétacsapás okozta károkat a helyiek Herszonban 2022. november 25-én

Az orosz erők próbálnak előrenyomulni Kelet-Ukrajnában, míg délen harckocsikról, aknavetőkkel és tüzérséggel lőtték Herszont – közölte az ukrán hadsereg. Közben a nyugati szövetségesek igyekeznek megtámogatni Ukrajnát és szomszédait Moszkvával szemben.

Washingtonban megbízták a Raytheont, hogy 1,2 milliárd dollár értékben szállítson hat NASAMS fejlett föld-levegő rakétarendszert Ukrajnának – közölte a Pentagon.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerdán azt mondta, hogy országának amerikai gyártású Patriot rakétavédelmi rendszerekre van szüksége, hogy megvédje polgári infrastruktúráját, amelyet a tél kezdetén Oroszország erőteljes támadásnak vetett alá.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna polgári lakosságára összpontosította „haragját és tűzerejét”, és figyelmeztette Oroszországot, hogy stratégiája nem fogja megosztani Ukrajna támogatóit.

„Fűtés, víz, villany… Ezek Putyin elnök új célpontjai. Kemény csapásokat intéz ellenük. Ez a kegyetlenkedés az ukrán néppel barbár” – mondta Blinken a kétnapos NATO-találkozót követő bukaresti sajtótájékoztatón.

A NATO-külügyminiszterek szerdai találkozóján a szövetségesek ígéretet tettek arra, hogy segítséget nyújtanak Moldovának, Georgiának és Bosznia-Hercegovinának az orosz nyomással szemben – közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a miniszterekkel közösen.

Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint a találkozó kimenetele azt mutatja, hogy a NATO „egyáltalán nem érdekelt a politikai és diplomáciai megoldásban Ukrajnában”.

Oroszország kilenc hónappal ezelőtt támadta meg Ukrajnát egy általa „különleges katonai műveletnek” nevezett akció keretében, amelynek célja állítása szerint az, hogy megszabadítsák Ukrajnát az általa veszélyesnek tartott nacionalistáktól. Ukrajna és nyugati szövetségesei indokolatlan, birodalmi típusú területszerzéssel vádolják Oroszországot.

Ukrajna elrendelte a biztonság megerősítését összes külföldi nagykövetségén, miután levélbombát kapott madridi nagykövete, illetve egy spanyolországi fegyvergyártó cég, amely Ukrajnának szánt rakétavetőket gyárt. A spanyol rendőrség közölte, hogy vizsgálják a lehetséges kapcsolatot a két levélbomba között, amelyek egyike megsebesítette a nagykövetség egyik biztonsági tisztjét.

Ehhez kapcsolódóan: Brüsszel különleges bíróságon vizsgálná ki az orosz háborús bűncselekményeket

Harctéri helyzet

Kelet-Ukrajnában, a Donyecki területen, ahol a legsúlyosabb harcok folynak, az orosz erők újabb előretöréssel próbálkoztak, és több várost is lőttek, köztük Bahmutot, a hozzá közel eső Szoledart és Opitnét – áll az ukrán fegyveres erők vezérkarának szerda esti közleményében.

A déli fronton az orosz erők védelmi állásokat foglaltak el, és harckocsi-, aknavető-, valamint tüzérségi tűz alá vették az ukrán állásokat és a térség központját, Herszont, amelyet az orosz csapatok novemberben hagytak el.

További harctéri tevékenységről érkeztek hírek Ukrajna északkeleti és középső részéről – közölte a hadsereg. Ezeket az állításokat független forrásból lehetetlen ellenőrizni.

„Vizsgáljuk a megszállók szándékait, és ellenintézkedéseket készítünk elő – keményebb ellenintézkedéseket a mostaniaknál” – mondta Volodimir Zelenszkij elnök szerda esti beszédében.

Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki adminisztráció helyettes vezetője arról számolt be, hogy Herszon fogyasztóinak 65 százalékánál helyreállították az áramellátást.

Az ukrán régiók többségében és Kijevben csaknem hatmillió fogyasztónál nem volt áram – közölte szerda este Zelenszkij.

Eltűntek a drónok

Jurij Ignat, az ukrán légierő szóvivője azt mondta, hogy a védelmi erők 340-et lelőttek abból a mintegy négyszáz iráni drónból, amelyeket az oroszok indítottak útnak a háborúban.

„Körülbelül két hete nem láttuk ezeket az iráni, pilóta nélküli légi járműveket (…) az első tétel valószínűleg már elfogyott” – mondta Ukrajna fő televíziós hálózatának.

A gazdaság frontján közeli a megállapodás az orosz ammóniaexport újraindításáról egy ukrajnai fekete-tengeri kikötőbe tartó vezetéken keresztül – mondta Martin Griffiths, az ENSZ segélyszervezeti vezetője.

„Azt hiszem, nagyon közel járunk, még a héten elérhetjük ezt” – közölte Griffiths a Reuters NEXT eseményén.

November 17-én négy hónappal meghosszabbították azt a megállapodást, melynek célja a globális élelmiszerhiány enyhítése az ukrán mezőgazdasági termékek kivitele révén a fekete-tengeri kikötőkből, bár Oroszország közölte, hogy ehhez maradéktalanul teljesíteni kell a követeléseit. A megállapodást eredetileg júliusban kötötték az ENSZ közvetítésével és Törökország segítségével.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG