Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A lengyel abortusztörvény mellett is lobbiztak Trump-közeli vallási csoportok


Gyertyák a Jog és Igazságosság (PiS) párt irodája előtt az abortusztörvény szigorítása elleni tiltakozás idején, a lengyelországi Gdynia városában 2020. október 23-án.
Gyertyák a Jog és Igazságosság (PiS) párt irodája előtt az abortusztörvény szigorítása elleni tiltakozás idején, a lengyelországi Gdynia városában 2020. október 23-án.

Az elmúlt évtizedben több száz millió dollárt költöttek amerikai vallási csoportok arra, hogy világszerte támogassák a meleg- és abortuszellenes kezdeményezéseket. A csoportok közül több jó kapcsolatot ápol Donald Trumppal is.

Egy jelentés szerint 2007. óta jobboldali amerikai csoportok összesen több mint 280 millió dollárt költöttek arra, hogy abortusz- és LMBTQ+ ellenes kampányokat támogassanak az Egyesült Államok határain túl. Ebből 90 millió dollárt európai szervezetek kaptak. A 28 érintett csoport közül – amelynek a többsége keresztény csoportosulás – sok közeli kapcsolatban áll Donald Trumppal, aki éppen az újraválasztásáért kampányol a november 3-ai elnökválasztás előtt.

A lengyel szigorítást is támogatták

Az ügyre az openDemocracy tényfeltáró lap derített fényt. „Ez rávilágít arra, hogy a Trump-közeli csoportok, hogyan építettek ki egy rémisztő nemzetközi birodalmat” – mondta Mary Fitzgerald, az openDemocracy főszerkesztője. Az egyik legnagyobb csoport az érintettek közül az American Center for Law and Justice (Amerikai Központ a Jogért és Igazságért – ACLJ), amelynek a főtanácsosa ugyanaz a Jay Sekulow, aki egyben Trump személyi ügyvédje is. Az ACLJ támogatta azt a múlt héten elfogadott szigorítást is Lengyelországban, ennek lényege, hogy már nem jelent kivételt az abortusztilalom alól a magzat súlyos betegsége, feltételezhető fogyatékossága.

A szervezet, amely a pénzügyi kimutatásai alapján 2007 óta 18 millió dollárt költött világszerte, ennek a 80 százalékát Európában, nem kommentálta az állításokat.

Az egyik szervezet szerint rágalomhadjárat folyik ellenük

Egy másik meghatározó szereplő a történetben az Alliance Defending Freedom (Szövetség az Igazság Védelmében – ADF), amelynek nemzetközi ága az azonos neműek házassága ellen harcolt jogi úton Olaszországban, és támogatták azt az észak-ír cukrászdát is, amely nem volt hajlandó elkészíteni egy olyan tortát, amelyen az állt volna, hogy „Támogasd a melegházasságot!”.

Az ADF fellépett Ausztriában az azonos neműek örökbefogadása és a francia transznemű nők hivatalos nemváltoztatása ellen is.

„Az ADF International egy globális emberi jogi szervezet, amely megvédi az alapvető jogokat és minden ember eredendő méltóságát hirdeti” – reagálta a szervezet egyik szóvivője. „Ahelyett, hogy az érveinkre reagálna, az openDemocracy be akarja szüntetni a vitát azáltal, hogy rágalomhadjáratot folytat.”

Átláthatatlan pénzügyek

Az openDemocracy nyomozása arra is rávilágított, hogy az amerikai egyházi szervezetek esetében teljes a transzparencia hiánya, nem kell adózniuk, nem kell felfedniük a szponzoraikat, vagy beszámolniuk arról, mire költenek az ország határain túl.

A legtöbb pénzt a Billy Graham Evangelistic Association költötte. Az egyesület 96 millió dollárt adott ki arra, hogy befolyása legyen más országok törvényeire vagy az állampolgárok véleményére. Ráadásul 2015 óta nem lehet tudni, pontosan mennyit költenek, ugyanis abban az évben egyházi szervezetnek nyilvánították őket.

Európa után Afrika volt a második legnépszerűbb célpontja a LMBTQ+ elleni agendának. Több csoport is támogatta, hogy sújtsák halálbüntetéssel a homoszexuális kapcsolatban élőket Ugandában. A „Halál a melegekre” törvényt végül 2014-ben az ország alkotmánybírósága hatályon kívül helyezett.

A Reuters tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG