Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A lengyel alsóház elfogadta a legfelsőbb bíróságról szóló törvény módosítását


A Lengyelország de facto vezetőjének tartott Jarosław Kaczyński, a kormányzó Jog és Igazságosság párt (PiS) elnöke Varsóban 2022. február 22-én
A Lengyelország de facto vezetőjének tartott Jarosław Kaczyński, a kormányzó Jog és Igazságosság párt (PiS) elnöke Varsóban 2022. február 22-én

A varsói parlament alsóháza (szejm) megszavazta az európai uniós helyreállítási alap befagyasztott forrásainak folyósításához szükséges jogszabály-módosítást.

Az indítványt 203:52 arányban fogadták el, míg 189-en tartózkodtak. Több kormánypárti törvényhozó nemmel voksolt, a fő ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció, illetve a Lengyel Parasztpárt és a Baloldal képviselőinek zöme pedig tartózkodott, ami jól mutatja a megosztottságot a kérdésben.

Brüsszel korábban felfüggesztette a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásait csillapítani hivatott alapból Lengyelország számára elkülönített forrásokat az igazságszolgáltatás függetlenségét csorbító intézkedések miatt. Az EU bizonyos módosításokat szabott a folyósítás feltételéül, ahogy az a szintén jogállamisági kérdések miatt bírált Magyarország esetében is történt.

A varsói kormány hangsúlyozta, hogy a decemberben beterjesztett jogszabály részleteiről megegyezés született az Európai Bizottsággal, így végre feloldásra kerülhet az országnak járó több mint 35 milliárd euró. Ezt megelőzően is eszközöltek bizonyos változtatásokat, azonban ezeket a közösség nem találta elégségesnek.

Ehhez kapcsolódóan: Lengyelország megtalálta a brüsszeli kassza kulcsát

Mateusz Morawiecki miniszterelnök „nehéz kompromisszumnak” nevezte az elfogadott módosítást. „Le akarjuk zárni a vitát a Nyugattal, ugyanis a valódi ellenség Keleten van” – fogalmazott az ukrajnai háborúra és Oroszországra utalva.

Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter ugyanakkor ellenezte a módosítást, Andrzej Duda elnök pedig arról számolt be, hogy vele nem egyeztettek a kérdésben.

Több ellenzéki politikus is jelezte, hogy a szenátusban majd be fogják iktatni a tervezetbe a szejm által elvetett módosításokat. Amennyiben ez megtörténik, a javaslat visszakerül az alsóház elé.

Ehhez kapcsolódóan: Az áremelkedés a lengyel kormány bukását okozhatja a jövő évi választáson

Az ügy rendkívüli jelentőséggel bír, miután ősszel választás lesz Lengyelországban, és a friss felmérések alapján van esély az ellenzék győzelmére. A kormány ezért mielőbb biztosítani kívánja az EU-s források megszerzését, ami elemzők szerint erősítheti a koalíciós pártok társadalmi támogatottságát.

Władysław Kosiniak-Kamysz, a Lengyel Parasztpárt elnöke tartózkodott a voksoláson. Ennek okaként azt jelölte meg, hogy a módosítás nem állítja helyre a bírói függetlenséget, ezt csak a kormány leváltása hozhatja el.

„De ha a törvény esélyt ad az európai források zárolásának feloldására, akkor nagyon fontos” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Kaczyński németellenes retorikával hangol a jövő évi választásokra

Az Európai Bizottság egyelőre nem erősítette meg, hogy elégedett-e a változtatásokkal, amelyeket még az ellenzéki többségű felsőháznak is jóvá kell hagynia, majd az államfőnek alá kell írnia.

Christian Wigand, a brüsszeli testület szóvivője pénteken közölte, hogy az intézkedés fontos lépés a megszabott feltételek teljesítésének irányába. „Továbbra is szorosan figyelemmel fogjuk követni az elfogadás folyamatát, majd ezt követően megvizsgáljuk a kihirdetett törvényt” – mondta.

A lengyel helyreállítási terv 23,9 milliárd euró értékű vissza nem térítendő támogatást és 11,5 milliárd eurós kölcsön lehívását teszi lehetővé.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG