Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A magánhírügynökséget sem kímélik a belarusz rendőrök


Csendélet egy korábbi házkutatás után a Nasa Niva szerkesztőségében Minszkben, 2021. július 29-én
Csendélet egy korábbi házkutatás után a Nasa Niva szerkesztőségében Minszkben, 2021. július 29-én

A minszki rendőrök átkutatták a BelaPAN magánhírügynökség több alkalmazottjának otthonát, miközben folytatódik a leszámolás a független médiával és a demokráciapárti aktivistákkal Belaruszban.

Aljakszandr Zajcau a Naviny.by hírportálnak elmondta: a rendőrség közölte vele, hogy a házkutatásokat augusztus 18-án egy olyan nyomozás részeként hajtották végre, amelyet „a polgári rendet egyértelműen sértő tevékenységek szervezése” miatt indítottak. Zajcau elmondta, hogy a rendőrök elkobozták a mobiltelefonját, és magukkal vittek számítógépes merevlemezt, táblagépet, újságíró-igazolványokat és több névjegykártyát is.

Az ügynökség másik újságírója, Irina Turcsina, valamint a BelaPAN könyvelője, Katszjarina Bojeva arról számolt be, hogy a rendőrség náluk is házkutatást végzett.

A Naviny.by szerint átkutatták a BelaPAN igazgatója és főszerkesztője, Irina Leusina otthonát is.

Kihallgatások, ház- és irodakutatások

A Belarusz Újságírók Szövetségének közleménye szerint a Leusina otthonában történt házkutatás után a rendőrség elvitte a főszerkesztőt az új hírügynökség irodáiba, ahol szintén átvizsgálták a helyiségeket.

Zakhar Scsarbakut, a BelaPAN riporterét őrizetbe vették kihallgatás céljából, miután a rendőrök átkutatták a lakását – írta felesége a Facebookon.

A hírügynökség weboldala elérhetetlenné vált Belaruszban és külföldön egyaránt, amikor elkezdődtek a házkutatások.

Többen már külföldre menekültek

Januárban a rendőrök a BelaPAN központját kutatták át, és elvitték a felszerelést, a dokumentumokat, a számítógépes merevlemezeket és a szervereket, míg a BelaPAN korábbi igazgatóhelyettesét, Andrej Aljakszandrut januárban letartóztatták és vád alá helyezték árulás és tömeges zavargás szervezése miatt. A vád a Lukasenka lemondását és új elnökválasztást követelő, hónapok óta tartó tömegtüntetésekre utalt.

A múlt hónapban a BelaPAN több újságírója elmenekült az országból, miután a rendőrség akkor is átkutatta független újságírók otthonát.

A 66 éves, 1994 óta hatalmon lévő Lukasenka az elmúlt hónapokban az eddiginél is jobban megszorongatta az országot, erőszakkal szorította vissza az ellenvéleményeket, és ezzel számos nyugati ország haragját vívta ki.

Jogvédő szervezetek szerint számottevő bizonyíték van arra, hogy a hatóságok megkínoztak a fogvatartottakat.

A Nyugat nem ismerte el a 2020 augusztusi választások eredményeit, és nem tartja Lukasenkát az ország törvényes vezetőjének. Sok ország több fordulóban is szankciókat léptetett életbe a rendszere ellen, válaszul arra, hogy Lukasenka elnyomta az ellenvéleményeket az országban.

XS
SM
MD
LG