Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A magyar kormány eurót utal, de rubelben fizet az orosz gázért


Szijjártó Péter (j) és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter budapesti találkozója 2021. augusztus 24-én
Szijjártó Péter (j) és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter budapesti találkozója 2021. augusztus 24-én

Belement Magyarország az oroszok által javasolt technikai megoldásba: euró- és rubelszámlát nyit a magyar állami energetikai vállalat a Gazprombanknál. Euróval fizetünk a gázért, amelyet a bank rubelre vált, és ezt utalja át a Gazprom leánycégének. Ezzel a magyar kormány de facto belement az oroszok követelésébe.

A kecske is jóllakik, a káposzta is megmarad – röviden így lehetne jellemezni azt a megoldást, ahogy a kormány átvágta a gordiuszi csomót az orosz gázvásárlás ügyében. Legalábbis szerintük.

Mint ismert, március 31-én írta alá Vlagyimir Putyin orosz elnök az Oroszországgal szemben barátságtalan országokkal folytatott földgáz-kereskedelem szabályairól szóló rendeletet. E szerint április 1-jétől csak rubelben lehet fizetni a földgázért.

Orbán rubellel is fizetne

Orbán Viktor miniszterelnök múlt hét szerdán tartott nemzetközi sajtótájékoztatót, ahol elmondta: telefonon beszélt Vlagyimir Putyinnal. Orbán jelezte, hogy Magyarország kész rubelben fizetni az orosz gázimportért, erre reagált az Európai Bizottság is.

„Magyarország megsérti az EU Oroszországgal szembeni szankcióit, ha Orbán Viktor miniszterelnök ígéretének megfelelően ezentúl valóban rubelben fizet az orosz gázért” – mondta a CNN-nek Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Hozzátette: elemeztük Putyin rendeletét, és a jogi helyzet világos.

„Amit Putyin ajánl – hogy a vásárlóik rubelra váltsanak eurót, és úgy fizessék ki a számlát –, az a szankciók megsértésének számít. Aki ezt teszi, és rubelban fizet, az megsérti a szankciókat, az megkerüli az Oroszországgal szemben életbe léptetett szankcióinkat” – tette hozzá.

Szijjártó Péter külügyminiszter az uniós külügyminiszterek mai, luxembourgi tanácskozását követően a Facebookon ismertette a magyar megoldást. A magyar állami energetikai óriás, az MVM leányvállalata, a CEEnergy két számlát nyit a Gazprombanknál: egy euró- és egy rubelszámlát.

Magyarország euróban fizet a Gazprombanknak, amely átváltja (konvertálja) az összeget rubelre, majd átutalja a Gazprom Exportnak. A külügyminiszter szerint ez nem sért semmilyen szankciós intézkedést, de biztosítja a földgázellátás biztonságát. A Gazprombank nem szerepel a szankciós listán sem.

Ezzel a magyar kormány lényegében engedett az orosz követelésnek, hiszen két számlát nyit, és hiába utal technikailag eurót, a magyar leánycég számlájáról rubelben megy ki a fizetés.

Benne volt a szerződésben

Szijjártó szerint a tavaly megkötött szerződésben már szerepelt az a kitétel, hogy a fizetésben át lehet térni más pénznemre is az euró helyett.

„Erről is biztos sok vita lesz, nagy lesz rajtunk a nyomás, de meg fogjuk védeni az ország energiabiztonságát, nem fogjuk megszavazni a kőolajra és földgázra való szankciókat – mondta a tárcavezető. Szijjártó szerint amíg senki nem tudja azt mondani, hogyan tud biztosítani évi 8,5 milliárd köbméter földgázt vagy napi húszezer tonna kőolajat, addig nincs miről vitázni. – Főleg hogy ennek a mielőbbi szállítását is meg kellene oldani” – tette hozzá.

Szijjártó azt is elmondta, hogy az MVM leányvállalata, a CEEnergy és a Gazprom leányvállalata, a Gazpromexport kétoldalú megállapodásának megkötésében az EU semmilyen módon nem vett részt, a többi uniós ország más szerződést kötött, ezért a magyar kormány semmilyen szükségét nem látja annak, hogy itt az EU bármilyen közös kötelező döntést akarjon hozni.

A rubelben történő fizetés elvileg az orosz deviza árfolyamát erősítené, ami a háború kitörését követően nagyot gyengült, de azóta visszakorrigált nagyjából a háború előtti szintre. Ebben az orosz jegybank keze is benne van, amely feltételezhetően nagy összegben vásárolt rubelt a nemzetközi pénzpiacokon. Az orosz devizatartalék közel feléhez nem fér hozzá a jegybank a nyugati szankciók miatt, emiatt nem végtelenek a lehetőségei a rubel erősítésében. Az orosz fél azt feltételezi, hogy a rubelben történő fizetés stabilizálná az orosz devizát.

Ezt a modellt javasolta Moszkva

Miután Putyin aláírta a rendeletet, április elején derültek ki az elnöki rendelet részletei. E szerint a Gazprombank nyit egy különleges számlát az orosz gáz „nem baráti” megrendelőinek, amelyre azok átutalják a gáz árát euróban. Ezt követően a Gazprombank a vevő nevében átváltja az eurót rubelbe, és egy másik, a vevő nevén lévő rubelszámlára utalja. Majd a vevő rubelszámlájáról átutalják a rubelt a Gazprom rubelszámlájára.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő is arról beszélt, hogy „Oroszország tartja magát a hatályos szerződésekhez”, és „de facto nincs változás az orosz gáz vásárlói számára”. Azt is közölte, hogy a rubelre való átállás időt vesz igénybe, azaz valójában nem rögtön lép életbe a rendszer – egyelőre az sem világos, hogy pontosan mikor.

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG