Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A mianmari kisebbségek is tiltakoznak a katonai puccs ellen


A rendőrség elvisz egy, a puccs ellen tiltakozó embert Mandalajban, Miamnarban, 2021. február 9-én.
A rendőrség elvisz egy, a puccs ellen tiltakozó embert Mandalajban, Miamnarban, 2021. február 9-én.

Hatalmas számban csatlakoztak Mianmar kisebbségi csoportjai a katonai puccs után jelenleg kormányzó junta elleni tiltakozásokhoz február 11-én.

A február 11-i ranguni tüntetéseken az etnikai kisebbségek felvonulói közül sokan a saját régióik színes, hagyományos ruháiba öltöztek, amely vizuálisan is jól megmutatta, hogy országszerte milyen széles körben ellenzik a katonai puccsot.

A megmozduláson a gyári dolgozóktól kezdve a köztisztviselőkön át a hallgatókig és a tanárokig mindenféle ember megtalálható volt. Utcára vonultak az egészségügyi dolgozók, a buddhista szerzetesek, a katolikus papok, valamint a szivárványos zászlókat lengető LMBT+ közösség tagjai is.

Bár a legnagyobb figyelmet a fővárosban tartott tüntetések kapták, hasonló megmozdulásokat tartottak olyan határ menti területeken is, ahol több kisebbségi csoport él, köztük a shan, a karen, a kacsin és a kajah népcsoportok.

A kisebbségek régóta a junta célpontjai

Az etnikai kisebbségek már régóta a katonaság célpontjai, akik ellen brutális felkelés-ellenes stratégiákat alkalmaztak több évtizedes autonómia törekvéseik során.

A katonaság a nagyvárosokban sem habozott, ha erőszakot kellett alkalmazni. A junta egy 1962-es puccs után öt évtizeden keresztül uralkodott. Halálos áldozatokat követelő erővel tiporta el az 1988-as felkeléseket, majd 2007-ben egy buddhista szerzetesek által szervezett lázadást is.

A nyugati kormányok sokáig nemzetközi szankciókat alkalmaztak a junta brutális fellépéseire, amelyeken enyhítettek, amikor a 2010-es és 2015-ös választások során úgy tűnt, hogy az ország kísérleti lépéseket tett a demokrácia felé.

Külföldi támogatás – amerikai szankciók

A puccsal szembeni ellenállás most is nyomatékos támogatást kapott Joe Biden amerikai elnöktől, aki új szankciókat rendelt el és további intézkedéseket helyezett kilátásba.

„A katonaságnak le kell mondania az általa elkobzott hatalomról, és tiszteletben kell tartania az emberek akaratát" – mondta Biden.

A Fehér Házban február 10-én Biden azt mondta, hogy végrehajtási parancsot ad ki, amely megakadályozza, hogy Mianmar tábornokai hozzáférjenek az Egyesült Államokban felhalmozott egymilliárd dolláros vagyonhoz.

Azt még nem tudni, hogy az Egyesült Államok jelenlegi szankciója milyen hatással lesz majd mianmari katonai rezsimre. Sok katonai vezető már így is szankciók alatt áll a mohamedán vallású rohingya kisebbség elleni támadások miatt.

A három ujj a tiltakozás jele Mianmarban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:13 0:00

Országszerte napi több tízezer ember tüntet

Naponta több, mint tízezer tüntető vonul fel az ország két legnagyobb városának - Rangun és Mandalaj – utcáin. Közben több nagygyűlésre került sor a fővárosban, Nepjidában és számos más városban is.

Csütörtökön a déli Dawei városban a tüntetők megtaposták a hadsereg főparancsnokának, Min Aun Hlaing tábornoknak fényképével ellátott plakátokat. Aun Hliang jelenleg a kormányzó junta élén áll, de sokan megvetik, amiért puccs által vette át a hatalmat.

A tüntetők azt követelik, hogy adják vissza a hatalmat a megválasztott kormánynak, és engedjék szabadon az őrizetbe vett párttisztviselőket, köztük a nemzet letartóztatott vezetőjét Aun Szan Szú Kjít.

Tovább nő a politikai foglyok száma

A Politikai Foglyok Független Segítő Egyesülete szerint a tüntetések során eddig mintegy 200 politikust és aktivistát tartóztattak le.

A junta február 10-én este letartóztatta a Szú Kjí által vezetett Nemzeti Liga a Demokráciáért párt több magas rangú tagját több más politikussal és aktivistával együtt. Arról is szóltak a híradások, hogy az otthonukból hurcolták el az állami választási bizottság azon tagjait, akik igazolták Szú Kjí pártjának elsöprő győzelmét a tavaly novemberi választásokon.

A katonaság február 1-jei hatalomátvételét arra alapozta, hogy a választásokon sok szabálytalanság történt, annak ellenére, hogy a választási bizottság nem talált bizonyítékot erre.

A junta ezért új bizottságot hozott létre, hogy kivizsgálja ezeket az állításokat, továbbá fogadalmat tettek arra, hogy egy év rendkívüli állapot után hajlandóak lesznek a hatalmat átadni egy újonnan megtartott választás győzteseinek.

Készült az AP tudósítása nyomán.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG