Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A nanovilág kikutatásáért járt a 2023-as kémiai Nobel-díj


Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus és Alekszej I. Jekimov a Svéd Királyi Tudományos Akadémia rajzán
Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus és Alekszej I. Jekimov a Svéd Királyi Tudományos Akadémia rajzán

Három kutató kapta megosztva az idei kémiai Nobel-díjat, Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus és Alekszej I. Jekimov. A díjat a kvantumpontok felfedezéséért és előállításáért ítélték nekik. Ezek a nagyon kicsi (azaz nano-) kristályok számítanak azóta is a nanotechnológia sarokkövének.

A nanotechnológia és az anyagtudományok úttörője, Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus és Alekszej I. Jekimov lett a 2023-as kémiai Nobel-díj győztese – adta hírül a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.

Leegyszerűsítve: a fizikában elméleti alapon korábban is egyértelmű volt, hogy ha egyre kisebb részecskéket vizsgálunk, egy ponton túl megváltozhat az anyag tulajdonsága. A nanorészecskéknél már kvantumjelenségekkel kell számolni.

Csakhogy a nanovilág sokáig elérhetetlen volt a kutatók számára, így nem is volt különösebb értelme azon gondolkozni, mire lehetne használni – áll az indoklásban.

A nyolcvanas években sikerült végül Alekszej Jekimovnak és Louis Brusnak egymástól függetlenül létrehoznia kvantumpontokat, azaz olyan nanorészecskéket, amelyeknek tulajdonságait már a kvantumhatások adják meg.

1993-ban Moungi Bawendinek pedig a kvantumpontok kémiai előállítását sikerült megújítania. Ennek eredményeképpen szinte tökéletes részecskék jöttek létre. Ez utóbbi ahhoz kell, hogy a gyakorlatban is érdemben fel lehessen használni. Ma már megszámlálhatatlan helyen találkozhatunk ennek eredményeivel, attól a képernyőtől kezdve, amelyen most ezt olvassa, a szenzorokon és napelemeken át egészen a rákgyógyításig.

A Franciaországban született Moungi Bawendi amerikai állampolgár, a University of Chicagón doktorált, jelenleg az MIT tanára. Louis Brus Clevelandben született, a New York-i Columbia Egyetemen doktorált, jelenleg is ott kutat. Alekszej Jekimov még a Szovjetunióban született, Szentpétervárott doktorált. Korábban a New York-i Nanocrystals Technology vállalat vezető kutatója volt.

Korábbi híreink az idei Nobel-díjasokról:

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG