Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A NATO kiáll Ukrajna mellett az orosz csapatösszevonásokkal szemben


Jens Stoltenberg és Volodimir Zelenszkij találkozója New Yorkban 2021. szeptember 22-én
Jens Stoltenberg és Volodimir Zelenszkij találkozója New Yorkban 2021. szeptember 22-én

A NATO-főtitkár figyelmeztette Moszkvát, hogy az észak-atlanti szövetség Kijev mellett áll az ukrán határ közelében végrehajtott orosz csapatösszevonásokkal szemben.

Jens Stoltenberg hangsúlyozta, hogy mindenképp meg kell előzni az olyan helyzetek kialakulását, amelyek „kicsúszhatnak az ellenőrzés alól”. Ennek kapcsán arra szólította fel Oroszországot, hogy biztosítsa az átláthatóságot katonai tevékenységei során, csillapítsa a feszültséget, illetve ne lépjen a további eszkaláció útjára.

„Tisztán kell látnunk, realistának kell lennünk a velünk szemben álló kihívásokkal kapcsolatban. Jelentős, nagy orosz csapatösszevonást látunk” – mondta a főtitkár az ukrán külügyminiszterrel, Dmitro Kulebával tartott közös brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Kijelentette, hogy nem szeretne találgatásokba bocsátkozni Moszkva szándékait illetően, ugyanakkor rámutatott, hogy „szokatlan mértékű csapatösszevonás” tapasztalható. „Márpedig tudjuk, hogy Oroszország a korábbiakban kész volt felhasználni az ilyen típusú katonai képességeket az Ukrajna elleni agresszív cselekmények végrehajtására” – fogalmazott.

Sokakat aggodalommal tölt el az orosz mozgósítás, egyesek attól tartanak, hogy támadás készül Ukrajna ellen. A Kreml visszautasította az erről szóló vádakat, és mindenekelőtt a NATO megnövelt térségbeli aktivitását sérelmezte.

Nem zárható ki egy orosz támadás

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök előző héten arról számolt be, hogy már csaknem százezer orosz katona állomásozik országa határainak közelében.

Stoltenberg aláhúzta, hogy ez komoly veszélyeket tartogat, ugyanis jelentősen lerövidíti azt az időt, amennyivel előre értesülnének az esetleges orosz katonai agresszióról.

Hasonló véleményének adott hangot Kuleba is, aki kiemelte, hogy Moszkva rendkívül gyorsan mozgásba hozhatja a határtérségben állomásozó katonákat.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter szerint nem zárható ki egy Ukrajna elleni orosz támadás, különös tekintettel arra, hogy a nemzetközi figyelem most a belarusz migrációs válságra összpontosul.

Idén tavasszal Oroszország egyszer már összevont több mint százezer katonát a régióban, de később egy jelentős részüket visszavezényelte az állomáshelyükre.

A két ország között folyamatos a feszültség azóta, hogy Oroszország 2014-ben bekebelezte a nemzetközi jogilag Ukrajnához tartozó Krím félszigetet, illetve támogatni kezdte az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadár erőket. A konfliktusban mintegy 14 ezer ember vesztette életét eddig.

"Gépfegyverekkel lőnek ránk" - jelentés egy ukrán lövészárokból
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:54 0:00
Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG