Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A német ellenzék vezére Kijevben, Scholz nem hajlandó odamenni


A német CDU elnöke, Friedrich Merz pártja székházában Berlinben 2021. december 17-én
A német CDU elnöke, Friedrich Merz pártja székházában Berlinben 2021. december 17-én

A német konzervatív ellenzék vezetője várhatóan kedden érkezik Kijevbe, hogy ukrán tisztségviselőkkel találkozzon, miután Olaf Scholz kancellár egyértelművé tette, hogy egyhamar nem látogat el Ukrajnába.

Scholz és ukrán tisztviselők az elmúlt hetekben kölcsönösen támadták egymást, amiért Kijev nem volt hajlandó meghívni a német államfőt, Frank-Walter Steinmeiert, akit Ukrajna azzal vádol, hogy külügyminisztersége idején meghitt viszonyt ápolt Oroszországgal.

„Az nem működhet, hogy egy ország ennyi katonai, ennyi pénzügyi segítséget nyújt (…) és aztán azt mondják neki, hogy az elnöke nem jöhet” – mondta Scholz a ZDF közszolgálati műsorszolgáltatónak hétfő késő este.

Andrij Melnik, Ukrajna berlini nagykövete erre kedden azzal válaszolt, hogy Scholz elutasítása a vizitet illetően „nem vall túlzottan államférfira”.

„Ez a legkegyetlenebb megsemmisítő háborúról szól Ukrajna náci inváziója óta, nem pedig óvoda” – mondta.

Friedrich Merz ellenzéki vezető, aki Angela Merkel volt kancellár jobbközép uniós blokkját vezeti, Kijevben várhatóan találkozik Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel, az ukrán egykamarás parlament elnökével, Ruszlan Stefancsukkal és más magas rangú politikusokkal. Volodimir Zelenszkij elnökkel nem várható találkozó.

Az uniópártok csatlakoztak az ország három kormánypártjához egy jelképes szavazáson, amely a múlt héten hozzájárult a nehézfegyverek szállításához Ukrajnába – ezt az álláspontot a németek többsége támogatja. Az ellenzők, különösen a szélsőbal- és -jobboldalon azzal érveltek a lépés ellen, hogy Németország azt kockáztatja, hogy konfliktusba keveredik Oroszországgal.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG