Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Recesszióba kerülhet a német gazdaság a járvány miatt


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Technikai recesszióba kerülhet Németország gazdasága a koronavírus-járvány legutóbbi hulláma miatt, mielőtt megkezdődik a fellendülés az idei második negyedévben – közölte a német központi bank.

A frankfurti székhelyű Bundesbank arról számolt be, hogy a gazdasági teljesítmény az év első három hónapjában ismét érzékelhetően csökkenni fog, miután 2021 utolsó negyedévében 0,7 százalékkal visszaesett a bruttó hazai termék (GDP). A havi jelentés szerint ezt követően, tavasszal ismét felgyorsul a növekedés.

Mint írták, a visszaesés elsősorban a járványügyi korlátozások számlájára írható, a vírus terjedésének lassítása érdekében elrendelt hatósági intézkedések ugyanis „keményen sújtottak egyes ágazatokat a szolgáltatói szektorban”.

Emellett a gyártási szektor továbbra is súlyos problémákkal néz szembe a munkaerő-, a nyersanyag- és az alkatrészhiány miatt. Az ipari termelés felfutása ugyanakkor a tavalyi év végén tapasztalt ellátási helyzet bizonyos enyhülését jelzi – hangsúlyozta a központi bank.

A GDP két egymást követő negyedéves bázisú csökkenését a közgazdaságtan technikai recesszióként kezeli.

A legnagyobb európai gazdaságnak számító Németország tavaly 2,8 százalékos GDP-növekedést regisztrált, ennél azonban több szomszédos állam is jobb teljesítményt nyújtott a válságot követő időszakban, Franciaország gazdasági teljesítménye például hét százalékkal bővült.

A berlini kormány nemrégiben bejelentette, hogy a fertőzésszámok javulása nyomán hamarosan megkezdik a korlátozások lazítását. E tervek értelmében az intézkedések többségét március végére feloldják.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG