Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A német kormány egyszerűsítené az állampolgárság megszerzését


Muszlim nők a berlini Kreuzberg negyedben 2017. június 23-án
Muszlim nők a berlini Kreuzberg negyedben 2017. június 23-án

A belügyminisztérium kiállt a német állampolgárság megszerzését könnyítő tervek mellett, amelyek az ellenzék szerint bátorítanák az illegális migrációt.

A berlini kormány célként határozta meg a bevándorlók számának növelését és az érkezők képzésének felpörgetését a munkaerőhiány csillapítása, a társadalom elöregedése miatt például a nyugdíjrendszer fenntarthatóságának terén jelentkező problémák kezelése érdekében.

„Ez központi terve e koalíciónak annak világos elismerése mellett, hogy Németország a bevándorlás országa” – mondta a belügyi tárca szóvivője újságírói kérdésre válaszolva.

„Olyan szándékról beszélünk, amely rendkívüli részletességgel le van írva a koalíciós megállapodásban” – tette hozzá.

Nancy Faeser szociáldemokrata belügyminiszter nemrég abbéli reményét fejezte ki, hogy nyolcról öt évre lesz csökkenthető annak maximális időtartama, ameddig egy személynek várnia kell a német állampolgárság megszerzésére.

Emellett eltörölnék a kettős állampolgárságra vonatkozó korlátozásokat, valamint enyhítenék a követelményeket a nyelvtudás terén az úgynevezett Gastarbeiter-generáció, az ötvenes-hatvanas években jelentős részben Törökországból érkező vendégmunkások számára.

A törvénytervezetben még lehetnek módosítások, ahogy más kormányszervek, a hárompárti koalíció tagjai, majd végül a parlament kerül.

A szociáldemokratákkal és a zöldekkel együtt kormányzó liberális Német Szabaddemokrata Párt (FDP) főtitkára, Bijan Djir-Sarai úgy vélekedett, hogy az intézkedés időzítése problémás lehet, illetve bírálta, hogy nem sikerült előrelépést elérni a kitoloncolások és az illegális bevándorlás elleni fellépés terén.

Alexander Dobrindt, az ellenzéki Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa pedig figyelmeztetett, hogy a javasolt reformok ösztönzőleg hathatnak az illegális migrációra.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG