Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A német külügyminiszter Kijevbe látogat, Ukrajna az orosz offenzíva megállításáért küzd


Annalena Baerbock
Annalena Baerbock

Kedden Kijevbe érkezett a német külügyminiszter a nyugati partnerek támogatásának újabb bizonyítékaként, jóllehet a NATO-országokból, így Németországból is csak lassan érkeznek az ígért fegyverek és lőszerek, és ez sebezhetővé tette Ukrajnát a frontvonal egészén előre nyomuló oroszokkal szemben.

Annalena Baerbock ismét arra szólította fel Berlin partnereit, hogy küldjenek újabb légvédelmi rendszereket, miközben Oroszország rakétákkal, siklóbombákkal és gránátokkal bombázza Ukrajnát. Németország az Egyesült Államok után Ukrajna második legnagyobb katonaisegély-szállítója.

A megfogyatkozott ukrán csapatok a harmadik éve tartó háború egyik legkritikusabb szakaszában próbálják most feltartóztatni a heves orosz offenzívát a keleti határ mentén.

Németország a minap ígéretet tett egy harmadik amerikai gyártású Patriot ütegre Ukrajnának, de kijevi tisztségviselők azt mondják, hogy továbbra is riasztó légvédelmi hiányosságokkal kell szembenézniük az orosz támadásokkal szemben.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról számolt be, hogy az oroszok továbbra is a kelet-ukrajnai Donyecki és az északkeleti Harkivi területre összpontosítják erőfeszítéseiket; robbanóanyaggal megrakott orosz siklóbombák pusztítanak katonai és polgári területeken.

„Ez újra és újra a légvédelem szükségleteire figyelmeztet bennünket – olyan újabb védelmi rendszerek kellenek, amelyek jelentősen mérsékelhetik harcosaink nehézségeit, illetve a városainkat és közösségeinket fenyegető veszélyt” – közölte Zelenszkij hétfő este a közösségi médiában.

Zelenszkij azt állította, hogy az ukrán erők továbbra is ellenőrzésük alatt tartják a vitatott területeket, jóllehet Oroszország azt mondta, hogy elfoglalt egy sor határ menti falut.

Egyik fél harctéri állításait sem lehet független forrásból ellenőrizni.

Két ukrán nyugdíjas átgyalogolt a fronton, mert nem akartak orosz megszállás alatt élni
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:09 0:00

Baerbock azt tervezte, hogy kedden Harkivba látogat, de erről biztonsági okokból le kellett mondania – jelentette a dpa német hírügynökség. Csaknem 11 ezer embert evakuáltak a Harkivi terület határ menti részeiről azóta, hogy Oroszország május 10-én offenzívát indított.

Éjszaka orosz dróntámadás érte a közlekedési infrastruktúrát Harkiv városában, több mint 25 teherautóban, buszban és egyéb járműben keletkezett kár – közölte Oleh Szinyehubov kormányzó kedden. Hét ember megsérült.

Az ukrán vezérkar szerint hétfőn csökkent az orosz támadások gyakorisága Harkivban, bár a harcok folytatódtak.

Baerbock Kijevben találkozik Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel. Németország ellenállt az ukrán tisztviselők kérésének, hogy küldjön lopakodó technológiával felszerelt Taurus rakétákat, amelyek hatótávolsága ötszáz kilométerig terjed.

A német és svéd gyártmányú rakéták ukrán földről is képesek lennének célpontokat elérni mélyen Oroszországban, Berlint azonban aggasztja, hogy a rakéták küldésével azt kockáztatná, hogy közvetlenül belekeveredik a háborúba.

Egy washingtoni székhelyű agytröszt szerint az a korlátozás, hogy Ukrajna nem lőheti Oroszországot, megfosztja Kijevet attól a képességétől, hogy csapást mérjen a határ túloldalán támadás céljával gyülekező orosz csapatokra és felszereléseikre.

„Ez az amerikai és nyugati politika súlyosan veszélyezteti Ukrajna önvédelmi képességét a jelenlegi orosz támadó hadműveletekkel szemben az észak-ukrajnai Harkiv környékén vagy a nemzetközi határ bármely olyan részén, ahol az orosz erők a jövőben támadó műveletek indítása mellett dönthetnek” – áll a Háborús Tanulmányok Intézete (Study of War) hétfő esti helyzetértékelésében.

Baerbock úgy nyilatkozott, hogy Ukrajna kilátásba helyezett európai uniós tagsága „a törvénytelen orosz agressziós háború szükséges geopolitikai következménye”.

Ukrajna „lenyűgöző fejlődésről tett tanúbizonyságot”, nem engedhet az igazságszolgáltatás reformjából, a korrupció elleni küzdelemből és a média szabadságából – tette hozzá.

Németország ad otthont a jövő hónapban az ukrajnai újjáépítési konferenciának. Az ország helyreállítása becslések szerint több száz milliárd dollárba kerül majd.

Másfél év sebészi munka áll egy ukrán nő mosolya mögött, akinek egy orosz támadásban szétroncsolódott az arca
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:46 0:00
Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG